U fokusu

situaciju otežava nejasan zakon

TaskForce tim uklonio je Facebook grupu koja je omalovažavala djevojke iz osnovnih i srednjih škola

TaskForce tim uklonio je Facebook grupu koja je omalovažavala djevojke iz osnovnih i srednjih škola

TaskForce tim Centra za edukaciju i prevenciju nasilja uspio je ukloniti Facebook grupu koja je omalovažavala djevojke iz osnovnih i srednjih škola Hrvatske, BiH i Srbije.

TaskForce tim je grupa koja okuplja sedam članova/ica te inženjera/kinja (računalna, mrežna i informacijska sigurnost) koji djeluju unutar Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a u svrhu detekcije, analize i uklanjanja neprimjerenog sadržaja koji se nalazi na internetu, ali i kao podrška Ministarstvu unutarnjih poslova RH, prenosi Civilno društvo.

Naime, ova je grupa još 24. ožujka zaprimila prijavu o Facebook stranici koja je osnovana s ciljem omalovažavanja, sramoćenja i ismijavanja djevojaka iz osnovnih i srednjih škola i to iz triju zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

“Kao i uvijek, radilo se o standardnoj prijavi stranice, a takvih prijava imamo 5 do 10 dnevno. Tada nismo ni slutili da nas čeka toliko zahtjevan zadatak — ukloniti stranicu koju vode osnivači koji su i više nego obični korisnici i korisnice. Pregledom prijavljene stranice uočili smo da se radi o uistinu ozbiljnom problemu među mladima. Stranica je tada imala više od 50 tisuća korisnika/ca (pratitelja/ica), a sadržavala je više od 800 neprimjerenih fotografija, preko 60 minuta videozapisa koji nisu primjereni za mlađe od 18 godina te statuse uznemirujućeg sadržaja”, pojašnjava Dalibor Vlaho, predsjednik Centra za edukaciju i prevenciju nasilja na njihovoj internetskoj stranici te dodaje kako su volonteri/ke zaprimljenu prijavu proslijedili TaskForce timu koji djeluje unutar Centra, a koji je i izvršni tim za prijave, detekciju i analizu sadržaja koji se nalazi na internetu.

Stručnjaci TaskForce tima krenuli su u obradu prijave i detaljno prikupili sve informacije koje su bile dostupne. Postupak uklanjanja stranice je pokrenut, no stranica je i dalje bila javno dostupna, kao i sav sadržaj koji se nalazio na njoj.

“Kako je TaskForce tim isprobao sve metode koje se koriste za uklanjanje sadržaja na internetu, a i dalje nismo bili u mogućnosti ukloniti prijavljenu stranicu, odlučili smo se na primjenu vlastite tehnike uklanjanja te korištenje vlastite aplikacije koju smo razvili — TUI — Target User Identifier. To je aplikacija razvijena za detekciju osobe koja se nalazi iza korisničkog računa društvene mreže Facebook (u ovom slučaju stranice). 2. travnja 2014. godine krenuli smo u stalni nadzor prijavljene stranice i pratili smo sve fotografije, videozapise i objave koje su se svakodnevno nalazile na stranici. Shvatili smo da ovo nije igra i da se ne radi o ‘slučajnom’ objavljivanju, nego o ogromnoj količini podataka koji su s namjerom objavljeni na toj stranici. Idući smo dan krenuli u završni dio akcije – otkriti samog osnivača stranice. Nije nam trebalo mnogo vremena. Nakon svega nekoliko sati, prikupili smo sve informacije o osnivaču koji je smatrao da mu je, kao osobi koja se krije iza lažnog profila, gotovo nemoguće ući u trag. Da, radilo se o iskusnom korisniku, no ne baš toliko iskusnom da bi nadmudrio naš TaskForce tim”, ponosan je Vlaho pojasnivši kako su 4. travnja preuzeli kontrolu nad korisničkim računom te odmah krenuo u proces uklanjanja sadržaja i same stranice.

“U trenutku uklanjanja, stranica je imala više od 200 tisuća korisnika/ca (pratitelja/Ica), oko 2.200 fotografija i preko 3 sata videozapisa. Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da niti jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije”, dodao je.

U Centar im se svakodnevno javljaju gotovo svi i sve – djeca, mladi i stariji, roditelji, učitelji/ce i profesori/ice.

“Iako im je iznimno teško iznjeti svoj problem, mnogi se jave uz molbu da sve ostane anonimno. Njihovi su problemi različiti, od onoga kako nadzirati aktivnosti u radu na računalu i mobitelu do onoga u problemima u ponašanju djeteta. Najčešći razlog javljanja je takozvani cyberbullying ili elektroničko nasilje koje je svakodnevno prisutno u sve većem obliku. Nažalost, primjenom novih tehnologija bez kojih gotovo ne možemo izdržati niti jedan dan, pogotovo kada govorimo o društvenim mrežama,  možemo zaključiti da naša svakodnevica jednostavno ne može bez tehnologije. Upravo iz tog razloga mogućnosti narušavanja ljudskih prava su daleko veće nego primjerice prije 10 godina. Veliku ulogu igra naš zakon koji nije sasvim jasan kada govorimo o zaštiti korisnika/ca i sankcioniranju počinitelja/ica te je samim tim problem ugrožavanja ljudskih prava još veći”, upozorava Vlaho na nešto na čemu se očito treba poraditi, ali to nije jedini problem.

u Centar svakodnevno javljaju gotovo svi – djeca, mladi i stariji, roditelji, učitelji i profesori. 

– Iako im je iznimno tesko iznjeti svoj problem, mnogi se jave uz molbu da sve ostane anonimno. Njihovi su problemi različiti, od onoga kako nadzirati aktivnosti u radu na računalu i mobitelu do onoga u problemima u ponašanju djeteta. Najčešći razlog javljanja je takozvani cyberbullying ili elektronicko nasilje koje je svakodnevno prisutno u sve većem obliku. Nažalost, primjenom novih tehnologija bez kojih gotovo ne možemo izdržati niti jedan dan, pogotovo kada govorimo o društvenim mrežama,  možemo zaključiti da naša svakodnevica jednostavno ne može bez tehnologije. Upravo iz tog razloga mogućnosti narušavanja ljudskih prava su daleko veće nego primjerice prije 10 godina. Veliku ulogu igra naš zakon koji nije sasvim jasan kada govorimo o zaštiti korisnika i sankcioniranju počinitelja te je samim tim problem ugrožavanja ljudskih prava još veći – upozorava Vlaho na nešto na čemu se očito treba poraditi, ali to nije jedini problem. 

Edukacija za djecu i mlade 

– Primjerice, Facebook stranice na kojima se nalaze fotografije tinejdžerica iz osnovnih i srednjih škola, a koje nisu materijal za javno prikazivanja i/ili distribuiranje je narušavanje privatnosti tih djevojaka jer niti jedna od njih nije samovoljno postavila svoju fotografiju na takvu stranicu. No, problem gledamo s krive strane. Ne trebamo gledati samo tko i zašto je osnovao takvu stranicu, nego nam prva misao mora biti zašto se djevojke fotografiraju, prave slavni selfie na kojem su  razgolićene. Previše resursa i vremena trošimo na uklanjanje sadržaja koji je već objavljen dok s druge strane nemamo dobro osmišljenu edukaciju za mlade kojom bi ih poučili o mogućim posljedicama koju takva fotografija nosi sa sobom – srž je ovog višedimenzinalnog problema o kojem progovara Vlaho podsjećajući:

– Uzmite u obzir da se takva fotografija nije snimila da bi bila isključivo vidljiva samom autoru, nego je nekome i namjenjena. Danas mladi olako shvaćaju rizike i posljedice svojih radnji, a možda i zato što ih mi stariji nismo o tome podučili. Bitno je razumjeti da je odgoj roditelja jedno, a utjecaj zajednice na djeteta drugo. Kada shvatimo tu razliku tek tada možemo govoriti preciznije o tome zašto danas mladi slijede trendove koji nikako nisu primjereni – zaključio je Dalibor Vlaho. 

Više o aplikaciji Target User Identifier možete pročitati OVDJE.

Maja Celing Celić  

– See more at: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=10386&cHash=5b2cf8beb776c873f2c9a2be93dfca28#sthash.rWCKPXDp.dpuf

Stručnjaci TaskForce tima krenuli su u obradu prijave i detaljno prikupili sve informacije koje su bile dostupne. Postupak uklanjanja stranice je pokrenut, no stranica je i dalje bila javno dostupna, kao i sav sadržaj koji se nalazio na njoj.

Kako je TaskForce tim isprobao sve metode koje se koriste za uklanjanje sadržaja na internetu, a i dalje nismo bili u mogućnosti ukloniti prijavljenu stranicu, odlučili smo se na primjenu vlastite tehnike uklanjanja te korištenje vlastite aplikacije koju smo razvili — TUI — Target User Identifier. To je aplikacija razvijena za detekciju osobe koja se nalazi iza korisničkog računa društvene mreže Facebook (u ovom slučaju stranice). 2. travnja 2014. godine krenuli smo u stalni nadzor prijavljene stranice i pratili smo sve fotografije, videozapise i objave koje su se svakodnevno nalazile na stranici. Shvatili smo da ovo nije igra i da se ne radi o “slučajnom” objavljivanju, nego o ogromnoj količini podataka koji su s namjerom objavljeni na toj stranici. Idući smo dan krenuli u završni dio akcije – otkriti samog osnivača stranice. Nije nam trebalo mnogo vremena. Nakon svega nekoliko sati, prikupili smo sve informacije o osnivaču koji je smatrao da mu je, kao osobi koja se krije iza lažnog profila, gotovo nemoguće ući u trag. Da, radilo se o iskusnom korisniku, no ne baš toliko iskusnom da bi nadmudrio naš TaskForce tim – ponosan je Vlaho pojasnivši kako su 4. travnja preuzeli kontrolu nad korisničkim računom te odmah krenuo u proces uklanjanja sadržaja i same stranice. 

– U trenutku uklanjanja, stranica je imala više od 200 tisuća korisnika (pratitelja), oko 2 200 fotografija i preko 3 sata videozapisa. Mnoge dnevne novine i drugi mediji ukazivali su na ovu stranicu kao jednu od najvećih ove vrste, a naš je zadatak bio ukloniti je i jasno dati do znanja da niti jedna stranica na društvenoj mreži Facebook, a koja za cilj ima javno sramoćenje, neće proći bez naše intervencije.

– See more at: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=10386&cHash=5b2cf8beb776c873f2c9a2be93dfca28#sthash.rWCKPXDp.dpuf