U fokusu

Ghoncheh Ghavami

Osuđena na godinu dana zatvora jer je htjela gledati utakmicu

Osuđena na godinu dana zatvora jer je htjela gledati utakmicu

Britanka, iranskog podrijetla, osuđena je na godinu dana zatvora u Teheranu, zbog pokušaja gledanja muške odbojke.

Ghoncheh Ghavami, 25-godišnja diplomirana pravnica iz Londona, ove je nedjelje završila u zatvoru u Teheranu.

Rasprava nije bila otvorena za javnost, niti je njenim roditeljima bilo dopušteno ući u sudnicu.

Ghavami je uhićena 20. lipnja, izvan teheranskog stadiona Azadi, gdje je s još 40-ak drugih žena zahtijevala da im dopuste gledati odbojkašku utakmicu između Irana i Italije.

Gotovo tri mjeseca je provela u pritvoru čekajući optužnicu, a nekoliko tjedana je držana i u samici,  bez dozvole pristupa odvjetnika. Vlasti su u više navrata odbile zahtjev za puštanje iz pritvora uz jamčevinu, optuživši je u konačnici za ‘propagandu protiv režima’.

Za vrijeme istražnih radnji, prema riječima istražitelja, Ghavami je bila pod teškim pritiskom, jer su joj prijetili da će je preseliti u zatvor Gharchak u provinciji, gdje se nalaze osuđenici za teška kaznena djela.

U listopadu, nakon što je u pritvoru provela više od 90 dana, Ghavami je počela štrajk glađu, a pridružila joj se i njena majka. Tada je bila optužena od strane suda u Teheranu da djeluje s aktivnostima i propagandom protiv Islamske Republike.

Irankama u Islamskoj Republici zabranjeno je gledati muške sportske događaje, poput nogometa i odbojke.

Također, Iran ne priznaje dvojno državljanstvo, već osobe s dvojnim državljanstvom tretira kao Irance.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje odmah po izricanju kazne u kojem  izražava zabrinutost zbog kaznenog progona Ghavami.

Kate Allen, direktorica Amnesty Internationala u Velikoj Britaniji kaže da je presuda ‘grozna’.

“Sramotno je iz kojeg razloga je ova mlada žena zatvorena, ali to govori o tome koliko su žene diskriminirane u Iranu”, rekla je Allen, te dodala: “Iranske vlasti bi trebale ukinuti ovu kaznu i odmah i bezuvjetno pustiti Ghavami”.

Brat Ghoncheh Ghavami,  Iman Ghavami pokrenuo je peticiju za puštanje sestre iz zatvora pozivajući iranske i britanske vlasti da ubrzaju puštanje Ghoncheh na slobodu. Peticiju, koju je već potpisalo više od 700.000 osoba, možete potpisati ovdje