Vijesti

28.10.2014. 07:27:02 - T.B.

Poziv ženama

Prijavite bolnice koje odbijaju zahtjeve za prekidom trudnoće

(Foto: znajznanje.org)

Nastavljaju se akcije i prosvjedi protiv odbijanja pojedinih bolnica da pruže uslugu prekida trudnoće. Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) tako je Ministarstvu zdravlja i ministru Siniši Vargi uputila pritužbu na zakonitost rada bolnica te zahtjev za provedbom zakona vezano uz odbijanje devet bolnica u Hrvatskoj da omoguće zakonom zajamčenu mogućnost obavljanja prekida trudnoće na zahtjev. ŽMH traži od ravnatelja, sanacijskih upravitelja i drugih nadležnih tijela te od ministra zdravlja da bez odlaganja organiziraju rad u bolnicama na način da ženama bude omogućen pobačaj na zahtjev sukladno zakonu. Također, pozivaju žene koje imaju problema pri ostvarivanju prava na siguran i legalan prekid trudnoće da im se jave na broj telefona 01/4551 142 od 10 do 17 sati, kako bi udruge pratile realizaciju ovog zahtjeva. Poziv ženama da ispričaju svoja iskustva vezano uz pobačaj uputila je i inicijativa Znaj Znanje.

Tagovi: abortus, pobačaj, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje, žmh

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (41)

Stari komentari

:
Meni doista nije jasno otkad su ljudska prava postala osobne želje? Već sam napisao u jednom odgovoru da nisam protiv zabrane abortusa, ali abortus nikako ne može biti ljudsko pravo. Abortus je društveno pravo, a društvena prava su kolektivna činjenica. Ili kako je to napisao Rousseau: "Društveni poredak ne izlazi iz prirode, on se zasniva na konvencijama."
28.10.2014. 10:12
Femme:
Odlučivati o vlastitom tijelu JEST ljudsko pravo. A žena, sukladno tome, ima pravo odlučiti hoće li ili neće 9 mjeseci nositi fetus i naposlijetku roditi. Samo ona. Ne crkva, niti dečko/muž/otac/djed/vrač - ONA.
28.10.2014. 14:14
:
Jako mi je drago što je ovdje iznesen jedan tipični feministički stav. Pa da malo raščlanimo stvari.

1. Zametak, a poslije plod, nisu dio ženina tijela; da bi došlo do stvaranja zametka, a zatim razvoja ploda sve do poroda, potrebna je i muška spolna stanica ili spermatozoid (kloniranje sad na stranu); time se stvara novi entitet, koji je ovisan o svom domaćinu (dakle ženi) ali riječ je neosporno o novom ŽIVOM BIĆU.

2. Što se mene tiče žena može slobodno sama prčkati po svojoj utrobi kako god zna i umije da bi ubila to biće, ako ga ne želi. I to doista jest njezino pravo. Ali ako traži od zajednice da to učini netko drugi umjesto nje, onda to prestaje više biti njezino osobno pravo i postaje društveno pravo. A društveno pravo i poredak, kako sam već napisao i citirao dobrog starog Rousseaua, nije nešto dano, nego je stvoreno, ne dolazi od prirode nego od društva i stvar je društvenoga DOGOVORA.

3. Moraš biti svjesna da ovakav radikalan stav o ženskoj monopolizaciji odluke o potomstvu neizostavno će dovesti i do muške reakcije. I doveo je: sve je više otvornih mizogina na ovaj ili onaj način, bilo da više ništa ne žele imati sa ženama bilo da izbjegavaju bilo kakvo emocionalno vezivanje i koncentriraju se samo na površne seksualne odnose. Nedavno sam ostao zapanjen koliko je mladih muškaraca razočarano ženama svojih godina. A riječ je o muškarcima u naponu fizičke i psihičke snage. Bit će sve više muškaraca koji će u potpunosti odustati od žena, a to sasvim sigurno niti ženama neće donijeti ništa dobra.
28.10.2014. 15:36
za:
A zašto ti onda od zajednice tražiš da ti osigirava tvoja ljudska prava slobodu, zaštitu, obrazovanje ........štiti se sam, obrazuj se sam, liječi se sam.......
Ovdje kao da smo u vrtiću.
28.10.2014. 20:33
:
Za, je li ovo pitanje meni upućeno? Jer ako jest, onda pokazuje temeljno nerazumijevanje koncepta ljudskih prava.

Evo malo stvari za razmišljanje: niti obrazovanje niti liječenje nisu prirodna prava, nego društvena prava. Ali, npr. kretanje jest čisto prirodno pravo. Ali možemo li se mi danas slobodno kretati kamo kod hoćemo?

Isto tako, postoji nešto što se zove "opća volja", "volja većine", Zato "ja" u konačnici od zajednice nisam tražio niti obrazovanje niti liječenje. Lako to možeš provjeriti ako eventualno svoje dijete odlučiš ne poslati u školu ili na cijepljenje, premda liberali, libertarijanci i anarhokapitalisti upravo to ističu kao nešto čega se treba riješiti.
28.10.2014. 20:45
ja:
Provokator-većina mojih prijateljica je razvedena i mnogo su sretnije odkad su se rješile "muškog" u kući tako da ta prijetnja o životu bez muškarca ne drži vodu kad žene sve bolje organiziraju život same. Muškarci su sve više razočarani u žene jer žene više ne žele biti njihove sluge. Zabrana pobačaja nema veze sa pravom zametka na život nego kontroli ženinog života. Ženino tijelo pripada jedino njoj i nitko osim nje nema pravo petljati se. Koliko su iskreni doktori koji se pozivaju na savjest govori i podatak da ti isti doktori bez problema obavljaju ilegalne pobačaje . samo ta činjenica je dovoljna da se može pretpostaviti koje bi bile posljedice zabrane pobačaja. Ja se pitam gdje su svi ti borci za prava djeteta kad su u pitanju roditelji (većinom očevi) koji ne plaćaju alimentaciju-zar to nije ubojstvo djeteta?
28.10.2014. 22:25
Vinus:
Zašto muškarci odustaju od žena, je jako zanimljivo pitanje, i treba ga pronaći unutar društva koje je godinama zastranilo u patrijahat.. muškarci na žene gledaju iz kuta svoje obitelji, i društva kojim se kreću.. čisti agens sociologije.. Jasno da su zbunjeni ako nisu navikli na ženu koja ima svoj stav, svoje razmišljanje i ne boje se raditi ono što žele..
Kako se žena ovo zadnje stoljeće razvijala i borila za jednakost, muškarci su stajali sa strane gledajući na to kao hir ili PMS, umjesto da su učili i zajedno sa ženom razvijali jednakost.. muškarac koji dolazi iz konzervativne obitelji na ženu tako i gleda, onaj pak kojemu je majka bila emancipirana shvatiti će što je to, i neće se bojati jake žene, već će je poštovati i cijeniti njezine kvalitete.. konkluzija jest da se i muškarci trebaju razvijati a ne ostati na tradicijskim načelima srednjeg vijeka..
Mislim da se i jest cijela ta polemika oko pobačaja stvorila (osim naravno OPET petljanja Crkve) upravo zato što se društvo ne želi razvijati, da se stalno tupi jedno te isto, ne želi se izaći iz provjerenih cipela koje pašu stoljećima, nažalost ženi su uvijek bile tijesne... ima jakih argumenta i za i protiv pobačaja, al činjenica jest upravo to da je društvo posloženo tako da teret ne samo rađanja, već i odgoja i podizanja djeteta u većini slučajeva - većim dijelom pada na majku, i da ona jasno i glasno viče da li je spremna na to ili ne.. Još uvijek je sramota ako muž ode na porodiljni - u zabitim sredinama on je papak, ako mjenja pelene i kuha ručak on je papak itd.. nije cijela Hrvatska u Zagrebu i fakultetski obrazovana.. pogledajte širu sliku..
Dok se cijela slika oko zadrtih stavova između muškarca i žene, te podjele na muška i ženska posla ne promjeni, onda će treća strana i dalje pumpati svoje ideje i širiti svoje krakove ko hobotnica..
28.10.2014. 22:52
Maja:
Provokatoru, evo dakle da pojednostavimo. Moje ljudsko pravo je NE roditi. Nije važno sad radi li se o puknutom kondomu, silovanju, vlastitom neodgovornom ponašanju, ili možda činjenici da dobar dio žena u Hrvatskoj zbog manjkavosti edukacijskog sustava NEMA POJMA da antibiotici i slični lijekovi umanjuju djelovanje kontracepcijske pilule.

Jajna stanica u koju se uspješno zabio spermij i koja još nema nikakve ljudske odlike pa tako ni slobodu, NEMA PRAVO biti stavljena ispred MOG PRAVA da mu NE DOPUSTIM da boravi u mojoj maternici, gnječi moje organe, uzrokuje mom tijelu nuspojave, tjera me na bolan porod i sve posljedice.

Ukratko, uspješno oplođena jajna stanica NEMA ljudska prava, živa ljudska osoba IMA ljudska prava.
29.10.2014. 01:16
za:
@provokator
Evo ti moje nerazumijevanje, pročitaj deklaraciju a ja ti samo navodim pojedine članke te deklaracije.

Opća deklaracija o ljudskim pravima:

Članak 25.
1. Svatko ima pravo na životni standard koji odgovara zdravlju i dobrobiti njega samoga i
njegove obitelji, uključujući prehranu, odjeću, stanovanje, liječničku njegu i potrebne
socijalne usluge, kao i pravo na zaštitu u slučaju nezaposlenosti, bolesti, nesposobnosti,
udovištva, starosti ili nekog drugog životnog nedostatka u uvjetima koji su izvan njegova
nadzora.
2. Materinstvu i djetinjstvu pripada posebna skrb i pomoć. Sva djeca, ona rođena u braku kao
i ona koja su rođena izvan njega, moraju uživati istu socijalnu zaštitu.
Članak 26.
l. Svatko ima pravo na odgoj i obrazovanje. Odgoj i obrazovanje mora biti besplatno, barem
na osnovnom i općeobrazovnom stupnju. Osnovno obrazovanje mora biti obvezno. Tehničko
i strukovno obrazovanje mora biti dostupno svima; više i visoko obrazovanje mora biti
dostupno svima prema sposobnostima.
2. Odgoj i obrazovanje mora biti usmjereno punom razvoju ljudske osobe i jačati poštivanje
ljudskih prava i temeljnih sloboda. On mora promicati razumijevanje, snošljivost i
prijateljstvo medu svim narodima, rasnim ili vjerskim grupama te podupirati djelatnost
Ujedinjenih naroda na održanju mira.
3. Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 32. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora (»Narodne novine« broj 28/96), Vlada Republike Hrvatske je, na sjednici održanoj 12. studenoga 2009. godine, donijela

ODLUKU

O OBJAVI OPĆE DEKLARACIJE O LJUDSKIM PRAVIMA

narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2009_11_12_143.html
29.10.2014. 08:11
za:
Osim toga prirodno pravo nije isto što i ljudsko pravo, ali ljudsko pravo proizlazi iz prirodnog prava.

Prirodno pravo nastalo je kao rezultat vjecnog napora da se pronadje ispravno, pravedno pravo, sto je nedostignuti ideal ljudskog drustva jos od vremena kada je pravo nastalo. U teznji da ideal dosegne, da ga ostvari, nijedan dosadasnji koncept nije uspio. Ostale su trajno vrijedne samo kategorije kojima se tezi.
29.10.2014. 08:25
kosee:
Pročitala sam nedavno zanimljiv pogled na stvari - u slučaju bolesti ili nesreće kad ozlijeđena osoba treba krv ili organe kako bi preživjela i uspije se pronaći odgovarajući donor, na toj osobi (donoru) je i dalje odluka o tome hoće li ili neće spasiti ozlijeđenoj/bolesnoj osobi život. Tako je zato jer nitko ne može prisiliti osobu da napravi sa svojim tijelom nešto što ne želi i jer je autonomija ljudskog tijela svakog čovjeka kao pojedinca zaštićena. Također, tu osobu nitko ne naziva ubojicom ako se odluči ne spasiti drugoj osobi život.
Po čemu je pobačaj zaslužio drugačiji pogled i drugačiji tretman?
29.10.2014. 11:03
Bocko:
Kosee,
Ako je autonomija tijela svakog ljudskog bića zaštićena, zašto onda muškarac koji nije svojom voljom postao otac ide u zatvor ako ne može platiti alimentaciju?
30.10.2014. 09:44
kosee:
Jer to nema veze s autonomijom tijela nego kršenjem zakona i sankcijama istog a te sankcije podrazumijevaju oduzimanje slobode.

Tebi stvarno ništa nije jasno?
30.10.2014. 12:54
:
Ne stignem na sve odgovarati jer moram raditi, ali Kosee tvoji upisi nemaju veze s elementarnom logikom. Začeće i trudnoća nastali DOBROVOLJNIM spolnim odnosom prirodno su ljudsko stanje i nemaju nikakve veze s nasiljem. Nasilje je silovanje, ali i ABORUTUS. Prvo jer je radnja protivna volji onoga koji se siluje a za abortus valjda ne moram objašnjavati. Ili ipak moram? I razmisli zašto tvoj gornji primjer nema veze s abortusom, odnnosno, da si posve krivo razdijelila uloge. U tvom primjeru bolesnik bi bila žena koja želi abortirati (jer njoj treba usluga) a donor bi bio onaj koji vrši abortus (jer se njega traži usluga). Zbilja bih volio da mi objasniš to svoje pravo na to da ti ja učinim neku uslugu - ne mislim sad na sebe doslovno nego metaforički. Ti imaš pravo na to da ja moram nešto? Svašta!
30.10.2014. 16:25
KillYourMotherR apeYourDog:
ako žena želi pobacit, neka pobaci - društvo joj to mora osigurat, ako za to postoje uvjeti. ovdje se naveliko razbacuje pojmom ljudskih prava. pravo je prolazno, podložno promjeni vlasti, režima, uvjeta na planeti Zemlja, na kraju krajeva. Neopisivo veće zlo širi glup i zadrt nego ona koja se odlučuje na pobačaj. Može se odlučit na porod drugi puta. Možda se odluči nikad ne rodit. Možda ponovi pobačaj još tri puta. Imamo ubojice i silovatelje koji ponavljaju zločine a prolaze daleko ispod radara kritike konzervativnih, desno orijentiranih vjernika. Ubojstvo osobe, žive osobe koja živi i sudjeluje u svijetu, ima dečka curu, muža, kredite, hobije, interese, snove, je daleko veće zlo od pobačaja. Pobačaj nije lijepa stvar, nije lijepo iskustvo nijednoj ženi koja se na to odlučila, pobačaj nije poželjan. Nije poželjan ni rat, pa ga prihvaćamo zdravo za gotovo, jer "takvi smo ljudi", "tako je bilo i tako će bit" biblija uči "ne ubij" a ubijamo, šaljemo djecu u rat. mladi ljudi umiru na ratištima diljem svijeta a mi i dalje učimo mržnji. ne vidim da crkva radi na iskorijenjivanju tih zala, medjutim desničarski zagrižen kler osuđuje pobačaj kao neopisivo zlo. nakon što se dijete rodi svi odšetaju. dijete i majka ostaju sami da se nose sa svim problemima dok taj isti kler nastavlja svoj pohod i protestira ispred klinika za pobačaj i bolnica. ljudi proživljavaju nezamislive stresove u svijetu punom nasilja. ajmo mi prvo popravit svijet, pa će i pobačaj nestat sam od sebe. ne možeš u svijetu punom sranja osuđivati samo jedno, izolirano, bez da ne sagledaš sliku u cjelini i vidjet da je POBAČAJ NORMALAN DOGAĐAJ U SVIJETU U KOJEM NIŠTA NIJE POSTAVLJENO KAKO BI TREBALO. mrtvačnice se pune leševima s ratišta, mladi ljudi propadaju u trulom društvu u kojem se izgubila perspektiva, drogiraju se i trunu, a kler i dalje protestira ispred klinika za pobačaj, govoreći kako je to nešto u ženinoj utrobi sveto! svet je svaki život, ali lakše je srat o pobačaju i protestirat iz nekakvih krivih, zaostalih pobuda, nego pomagat onome tko je gladan, prljav, smrdi i nema šta jest i spava u zapišanom hodniku. drugim riječima svi ti koji protestiraju protiv pobačaja su LICEMJERI. čekaj malo, što je sa rođenom djecom koju otac tuče, majka zapostavlja, što je sa onima koji žive sa 600 kuna socijale u potleušici punoj rupa i bez grijanja? Hahahha, jebote šta je s njima? Šta život nije bio svet do pred malo? Što je s ljudima koje banka izbacuje na ulicu? Ostavljeni bez svega jedu u pučkim kuhinjama, ako je to svet život, pa jebe mi se za svetost života. Hoću da mi se garantira dostojasntvo i toplina doma, a za svetost me boli kurac. Da sam ja rođen pod pritiskom klera i da me majka izbacila u neko siromaštvo, pitao bih taj isti kler, kako to da nešto sveto prekapa po kantama i pere se u hladnoj vodi? Kad bih pozvonio tim ljudima na vrata da podijele samnom ručak, zvali bi murju. Gdje je kler tad, gdje je crkva, gdje je sva gorljivost kako je život svet nestala, kad se jednom rodiš? Kao i obično, glup narod se nateže oko pobačaja, hipnotiziranih mozgova fokusiranih na pobačaj dok se oko nas odvija stihija i masovno ludilo. netko je negdje rekao da muškarci rađaju, pobačaj bi bio sakrament.
30.10.2014. 19:02
KillYourMotherR apeYourDog:
ako žena želi pobacit, neka pobaci - društvo joj to mora osigurat, ako za to postoje uvjeti. ovdje se naveliko razbacuje pojmom ljudskih prava. pravo je prolazno, podložno promjeni vlasti, režima, uvjeta na planeti Zemlja, na kraju krajeva. Neopisivo veće zlo širi glup i zadrt nego ona koja se odlučuje na pobačaj. Može se odlučit na porod drugi puta. Možda se odluči nikad ne rodit. Možda ponovi pobačaj još tri puta. Imamo ubojice i silovatelje koji ponavljaju zločine a prolaze daleko ispod radara kritike konzervativnih, desno orijentiranih vjernika. Ubojstvo osobe, žive osobe koja živi i sudjeluje u svijetu, ima dečka curu, muža, kredite, hobije, interese, snove, je daleko veće zlo od pobačaja. Pobačaj nije lijepa stvar, nije lijepo iskustvo nijednoj ženi koja se na to odlučila, pobačaj nije poželjan. Nije poželjan ni rat, pa ga prihvaćamo zdravo za gotovo, jer "takvi smo ljudi", "tako je bilo i tako će bit" biblija uči "ne ubij" a ubijamo, šaljemo djecu u rat. mladi ljudi umiru na ratištima diljem svijeta a mi i dalje učimo mržnji. ne vidim da crkva radi na iskorijenjivanju tih zala, medjutim desničarski zagrižen kler osuđuje pobačaj kao neopisivo zlo. nakon što se dijete rodi svi odšetaju. dijete i majka ostaju sami da se nose sa svim problemima dok taj isti kler nastavlja svoj pohod i protestira ispred klinika za pobačaj i bolnica. ljudi proživljavaju nezamislive stresove u svijetu punom nasilja. ajmo mi prvo popravit svijet, pa će i pobačaj nestat sam od sebe. ne možeš u svijetu punom sranja osuđivati samo jedno, izolirano, bez da ne sagledaš sliku u cjelini i vidjet da je POBAČAJ NORMALAN DOGAĐAJ U SVIJETU U KOJEM NIŠTA NIJE POSTAVLJENO KAKO BI TREBALO. mrtvačnice se pune leševima s ratišta, mladi ljudi propadaju u trulom društvu u kojem se izgubila perspektiva, drogiraju se i trunu, a kler i dalje protestira ispred klinika za pobačaj, govoreći kako je to nešto u ženinoj utrobi sveto! svet je svaki život, ali lakše je srat o pobačaju i protestirat iz nekakvih krivih, zaostalih pobuda, nego pomagat onome tko je gladan, prljav, smrdi i nema šta jest i spava u zapišanom hodniku. drugim riječima svi ti koji protestiraju protiv pobačaja su LICEMJERI. čekaj malo, što je sa rođenom djecom koju otac tuče, majka zapostavlja, što je sa onima koji žive sa 600 kuna socijale u potleušici punoj rupa i bez grijanja? Hahahha, jebote šta je s njima? Šta život nije bio svet do pred malo? Što je s ljudima koje banka izbacuje na ulicu? Ostavljeni bez svega jedu u pučkim kuhinjama, ako je to svet život, pa jebe mi se za svetost života. Hoću da mi se garantira dostojasntvo i toplina doma, a za svetost me boli kurac. Da sam ja rođen pod pritiskom klera i da me majka izbacila u neko siromaštvo, pitao bih taj isti kler, kako to da nešto sveto prekapa po kantama i pere se u hladnoj vodi? Kad bih pozvonio tim ljudima na vrata da podijele samnom ručak, zvali bi murju. Gdje je kler tad, gdje je crkva, gdje je sva gorljivost kako je život svet nestala, kad se jednom rodiš? Kao i obično, glup narod se nateže oko pobačaja, hipnotiziranih mozgova fokusiranih na pobačaj dok se oko nas odvija stihija i masovno ludilo. netko je negdje rekao da muškarci rađaju, pobačaj bi bio sakrament.
30.10.2014. 19:08
:
Cijeli ovaj gore komentar je niz "prijelaza u drugi rod". Ali što se može kad se u našem školstvu ne uči logika.

Imam samo jedno pitanje: zašto bi društvo ženi MORALO omogućiti pobačaj? Trudnoća nije bolest, a svaka osoba prosječne, pa čak i ispodprosječne inteligencije valjda zna kako nastaju djeca. Valjda.

S time da moram ponoviti po ne znam koji put - ja nisam protiv pobačaja, ali naprosto je smiješno slušati argumenta ZA.

Zapravo sve za što se zalažu feministice oko pitanja pobačaja mokri je san mačističke kulture: spolno emancipirane žene koju mu neće "natovariti" dijete na vrat.

Što je najbolje, pobačaj nije poliranje zubi i postoji poprilična vjerojatnost da nakon pobačaja žena ima smanjenu mogućnost rođenja djeteta. Pobačaj nije samo uništenje zametka/ploda, nego i nasilje nad ženskim tijelom. Koje često ostavlja manje ili veće posljedice.
30.10.2014. 22:15
:
Mislim... svi ti argumenti tipa "moje je ljudsko pravo ne roditi" toliko su apsurdni da je teško s time uopće polemizirati. Da bi nešto bilo prirodno pravo prvo to moraš imati da bi ti to netko mogao oduzeti. S druge strane društvena prava se STJEČU. Neka silom a neka milom. Slobodarsko društvo zasniva se na konsenzusu i volji većine, općoj volji... kako god ćemo to nazvati. Abortus je slijedom toga društveno pravo koje je DANO ženama. One to pravo samo po sebi nemaju, osim ako ga ne izvrše same.

I zanima me kad to ljudsko biće postaje osoba - dakle, koji je to točno tjedan, mjesec ili godina od začeća?
30.10.2014. 22:27
cveta:
"moje je ljudsko pravo ne roditi" je isto kao muško pravo "ne zelim dijete s tobom - ne želim biti otac"!!
Ti to jednostavno NE MOŽEŠ shvatiti zato što si muško jer ti NE MOŽEŠ roditi dijete jer si muško, ne možeš ga dojiti jer si muško.. ako si ovdje muško.
i zato vidiš žena ima to pravo prije muškarca da kaže i da odluči dal to dijete može roditi ili ga odgojiti tj. da li je mentalno sposobna za sve to.
To je vama muškima ne shvatljivo, zato što vi to PRIRODNO pravo NEMATE ( i ne krvarite svakih 28 dana ciklusa i ne ludite od PMS-a, te postporođajne depresije) i ne možete se nikako poistovjetiti sa time.. druge sve stvari možete kao i žena obavljati ako vam nije ispod časti..

Počuj poruku na kraju clipa:
www.youtube.com/watch?v=qtR_-MINR1o

31.10.2014. 10:24
Zita:
meni je ovaj još bolji:

www.youtube.com/watch?v=OetCpTJu9T4

(super mi je kaj ovaj lijevi kaže, ja sam sada službeno feminist ;)))
31.10.2014. 10:37
kosee:
Provokator, fascinirana sam koliko si krivo povezao.
Osoba koja je bolesna ili umire je beba/fetus ili kako ju želite zvati. Osoba koja bi trebala pružiti pomoć tako da donira organ ili krv je majka. U mom primjeru, druga osoba ima izbor hoće li pomoći prvoj. U slučaju abortusa nema jer je prema protivnicima prekida trudnoće majka dužna dati svoje tijelo na raspolaganje djetetu protiv svoje volje kako bi mu spasila život.
31.10.2014. 10:42
:
Ne, to nije ista stvar. Ja ako ne želim dijete s nekom osobom onda se, da prostiš, neću jebati s njom. Ili ću koristiti kontracepciju. A ako se trudnoća ipak dogodi onda je muškarac zadnja rupa na svirali bio i ostao oko odluke hoće li žena iznijeti trudnoću ili ne. Tako da žena bez ikakvih, ali ikakvih posljedica može odlučiti pobaciti ili roditi dijete i muškarac tu nema apsolutno nikakvo pravo glasa. Dakle, možemo imati situaciju - muškarac želi dijete, žena ga ne želi i pobaci, ili muškarac ne želi dijete a žena ga rodi i onda mora plaćati alimentaciju. Možemo malo karikirati stvari pa reći - ako žena želi pobaciti, neka pobaci, jer je to njezino tijelo i trudnoća nosi određeni rizik za njezino zdravlje, pa bi muškarac, ako žena želi iznijeti trudnoću do kraja, trebao joj platiti za nošenje djeteta, ali ako žena ne želi roditi, onda bi ona njemu trebala platiti jer uništava "njegovo" vlasništvo, biće koje nosi njegove gene.

Nemam ja što shvatiti - to je stvar elementarne logike da abortus ne može biti nikakvo pravo, jer žena traži od nekoga drugoga (u ovom slučaju od društva) da ga omogući. Doista ne znam da ne možete shvatiti da nešto što tražiš od društva ne može biti i nije nikakvo pravo, da se postaviš na trepavice. Možemo raspravljati je li korisno, humano, manje zlo i slično, ali pravo... daj me nemojte.
31.10.2014. 10:42
kosee:
I još nešto - ovaj članak se ne zalaže za nikakvo ljudsko pravo; ovaj članak se zalaže za ZAKONSKO pravo žene da do 10-og tjedna trudnoće istu prekine i napravi abortus.
Nema govora o prisili već o tome da bolnice moraju osigurati tim koji nije uložio priziv savjesti i koji može ženi pružiti odgovarajući zahvat i tretman na koji ima zakonsko pravo.
31.10.2014. 10:47
:
PROTIV SVOJE VOLJE!??

Jedino ako je silovana.

Zar smo dotle došli da logika više nije logika? Je li žena zna da posljedica spolnog odnosa može biti trudnoća? Ja se nadam da zna. Dakle, ako netko dobrovoljno ulazi u nešto za što zna moguću posljedicu, onda je on valjda za nju i odgovoran. Ili u ovom suvremenom društvu više nitko za ništa nije odgovoran i ponašat ćemo se hirovito i kako nam padne na pamet?
31.10.2014. 10:49
kosee:
I još nešto - ovaj članak se ne zalaže za nikakvo ljudsko pravo; ovaj članak se zalaže za ZAKONSKO pravo žene da do 10-og tjedna trudnoće istu prekine i napravi abortus.
Nema govora o prisili već o tome da bolnice moraju osigurati tim koji nije uložio priziv savjesti i koji može ženi pružiti odgovarajući zahvat i tretman na koji ima zakonsko pravo.
31.10.2014. 10:50
za:
Evo do sada je provokatoru bila žena vlasništvo, sada je i dijete vlasništvo.
31.10.2014. 10:51
kosee:
I još nešto - ovaj članak se ne zalaže za nikakvo ljudsko pravo; ovaj članak se zalaže za ZAKONSKO pravo žene da do 10-og tjedna trudnoće istu prekine i napravi abortus.
Nema govora o prisili već o tome da bolnice moraju osigurati tim koji nije uložio priziv savjesti i koji može ženi pružiti odgovarajući zahvat i tretman na koji ima zakonsko pravo.
31.10.2014. 10:51
kosee:
Ispričavam se na ponavljaju posta.. Nažalost, ne znam kako ga obrisati..
31.10.2014. 10:52
:
Na vrhu članka pište: Kako smanjiti broj abortusa? Zatim se navode određeni čimbenici koji po mišljenju autora tome pogoduju. A na kraju te uokvirene slike s parolama stoji: Sve ostalo kršenje je ljudskih prava.

Tako da se nećemo praviti bedasti. Feminističke aktivistice smatraju abortus pravom žene. I to su mnoge komentatorice i ovdje istakle. Mi možemo ovdje raspravljati o tome treba li postojati abortus, treba li poštovati zakon i jesu li neki liječnici licemjerni i pozivaju se na priziv savjesti dok istodobno u vlastitim privatnim klinikama vrše pobačaje... o svemu tome možemo, ali da je abortus neko Bogom dano ženino pravo čisto je lupetanje i teško je nakon toga nastaviti ikakvu raspravu.
31.10.2014. 10:56
kosee:
Bogom dano ženino pravo sigurno nije :P
31.10.2014. 11:28
kosee:
Također, na tvoj komentar o odgovornosti mogu reći da je moje stajalište da i abortus može biti znak odgovornosti. Odgovornosti da se prepozna vlastita situacija i vlastite mogućnosti i sposobnosti te u skladu s time postupi.
Naravno da je moguća posljedica spolnog odnosa trudnoća. Gotovo svaki postupak u životu donosi određen rizik i može imati posljedice koje su neželjene. Ovdje pričamo o opcijama i načinima na koji se ta posljedica rješava.
31.10.2014. 11:56
za:
31.10.2014. 12:01
:
Ali postoji razlika između stvari koje su posljedica slučajnosti, više sile, nesreće i slično i između onih za koje smo svjesni da bi se mogle dogoditi.

Problem je da mi danas živimo u društvu koje prezire roditeljstvo, majčinstvo i što žene nemaju gotovo nikakvu društvenu podršku. Nije riječ tu o materijalnoj bazi poput jaslica, vrtića, škola, liječnika - nego o duhovnoj. Ono što najviše ubija majke s malom djecom je osamljenost - one su ostavljene same s djetetom u kući koja postaje duhovna tamnica, jer je društvo tako ustrojeno - dok se čak i majmuni grupno brinu o mladunčadi. Eto, toliko samo evoluirali.

Siguran sam da kada bi društvo bilo drugačije ustrojeno, kada bi se propagirale drugačije vrijednosti od ispraznog liberalnoga konzumerizma i ganjanja vlastitoga nazovi zadovoljstva i lažne zabave, da praktički ne bi bilo žene koja bi htjela abortirati. Kada slušaš ispovijedi mladih (maloljetnih) majki koje su odlučile roditi onda vidiš da one često nisu dobile podršku ama baš od nikoga: ni od partnera, ni od roditelja, ni od škole, ni od društva u cjelini. U biti. Evo, pogledaj samo ovaj link koji je stavila Za: mulac se usrao u gače da će postati "tata" i sad će netko reći: Ne treba nama savjetovanje prije pobačaja. A-ha! Ne treba. Jer, naravno, nema niti raznoraznih pritisaka, što izravnih, što neizravnih koje će žene često doživljavati nakon začeća. Ali je zato ovdje pribijena na stup srama Čorušićeva izjava. Nikad u životu nisam glasao na HDZ, pa čak niti '90-e, ali to ne znači da automatski moram pljuvati po nečemu samo zato što je to izjavio HDZ-ovac.

Evo neka mi netko ovdje objasni što je netočno u izjavi: "Poznato je da su žene u trenutku neplanirane i neželjene trudnoće u stanju psihološke napetosti, pitanje je jesu li u tom stanju spremne na kritičan način sagledati sve aspekte takve odluke."

Utjecaj nezreloga mulca je ok, ali psihologa ili neke druge stručne osobe nije? Zanimljiva logika.
31.10.2014. 13:35
:
Zanimljiva rasprava još od prije 10 godina, poslije je malo zabrazdila u filozofsko prepucavanje, ali sve u svemu vrijedi pročitati.

hr.soc.religija.narkive.com/WxNjm6Tt/uzrujana-psihologinja-sokirana-pravobraniteljica

31.10.2014. 14:14
Ela:
@provokator
"Evo neka mi netko ovdje objasni što je netočno u izjavi: "Poznato je da su žene u trenutku neplanirane i neželjene trudnoće u stanju psihološke napetosti, pitanje je jesu li u tom stanju spremne na kritičan način sagledati sve aspekte takve odluke."

evo da ti objasnim.
da li isto savjetovanje treba proci zena koja odluci roditi? zasto se podrazumijeva da je odluka da dijete rodi promisljena, utemeljena i kriticki sagledana, a ova druga nije?

i zato sto je u srzi mizogina. jer smatra da su zene glupe i da im treba pomoc (strucnjaka, institucija, crkve, drustva, muskarca) da donesu dobru odluku.

kao sto je neka zena rekla, gdje su svi ti savjetnici kojima se ovdje olako razbacujemo bili u trenutku kad sam se borila s neplodnoscu, kad sam izgubila bebu, kad sam rodila i imala postporodjajnu depresiju, kad je dijete imalo teskoce u razvoju... strucnjaka i savjetnika ni za lijek
e ali bi se sjatili da mi sole pamet bas oko toga trebam li ga roditi ili ne

sto mislis, bi li se takvo savjetovanje naplacivalo ili bi, gle vraga, bilo besplatno u ovoj drzavi gdje ne mozes najosnovniju psiholosku i ostalu pomoc dobiti dzabe. otkud odjednom novci za to?

nisi glup i provociras bezveze, znas i sam da ovu izjavu ne mozes gledati izvan konteksta - u drzavi koja ima para i psihologe za sve i svakoga uvijek dostupne i pritom nepristrane, jer je drzava sekularna, a znanje o kontracepciji i spolnosti dio opce kulture odmalena, svakako je posve OK da postoji i savjetovaliste za razne reproduktivne teme gdje AKO ZELIS I OSJECAS POTREBU odes popricati o ovome sa strucnom i neutralnom osobom koja nema skrivene ciljeve

ali dok god se kleci pred bolnicama i agresivno zatire zenska prava sa svih strana, posve je jasno s kojim ciljem bi ovakvo savjetovanje bilo organizirano

umjesto da zene kao grupaciju proglasavate maloumnima, ajde - kao sto i sami cesto navodite zasto se j... ako je znala sto je rizik - neka se organizira normalna seksualna edukacija, ona DOKAZANO smanjuje stope abortusa

da je crkvi do smanjenja broja abortusa, poticala bi iz sveg srca i glasa zdravstveni odgoj, jer on ga sam po sebi uvijek smanjuje
ali njoj nije do toga, vec - evo otkrivam toplu vodu, nevidjeno - do ogranicavanja zenskih prava uopce i do kontrole ljudske seksualnosti
01.11.2014. 01:12
:
A gdje sam ja napisao da na savjetovanje ne treba ići i žena koja želi roditi? Ali ti uspoređuješ trudnoću i porod s abortusom, što nema nikakve veze. Ako nije riječ o silovanju, trudnoća je prirodno stanje, ABORTUS nije, to je nasilan čin, koji k tome žena traži od NEKOG DRUGOG. Oprosti, ali kad nešto od nekoga tražiš, i to još nešto nasilno, ipak je red očekivati i neku pristojnost, a ne kričati: To je moje pravo, to je moje pravo. Eto, to je kao prvo.

Kao drugo, ja dobrim dijelom pišem što i ti a to je - ŽENA U SUVREMENOM DRUŠTVU ZA MAJČINSTVO NEMA PODRŠKU. I to gotovo nikakvu.

Kao treće, nisam vjernik, barem nisam pripadnik niti jedne od abrahamskih religija. Tako da Crkva ovo, Crkva ono, mene uopće ne zanima niti me se dotiče.

Za svaku sam vrst edukacije jer znanje smatram važnim, pa tako i spolno, ali rodne budalaštine koje sa znanstvenim činjenicama nemaju nikakve veze nemaju što tražiti u školi, osim da ih se proučava kao teoriju. A to se može samo na fakultetima ili eventualno spomenuti na satovima filozofije ili sociologije.
01.11.2014. 11:39
Ela:
Crkva te se itekako dotice ako zivis u Hrvatskoj, makar se ti ne zelio doticati nje, ne mozes izbjeci ni negirati njen utjecaj na drustvo i politiku (pa i zakonodavstvo). Tako da mi se cini skroz kratkovidno i naivno ovo gledati izvan konteksta. Cudi me da to cinis. Dakle, ne raspravljamo o situaciji koja se nalazi u drustveno-prostornom vakuumu.

Oprosti ako sam tvoj stav po pitanju abortusa i edukacije o kontracepciji izjednacila s crkvenim.

Usporedbu sa savjetovanjem zbog nastavka trudnoce iznijela sam kao reductio ad absurdum. U vakuumu bi ona naravno bila nepotrebna.

Drago mi je da se slazemo o nedostatku podrske majcnistvu. Ja bih rekla roditeljstvu opcenito, a i ocinstvu pogotovo. (Koliko muskaraca moze otici na roditeljski dopust a da ne ugrozi svoje radno mjesto ili status medju frendovima?) Ipak, velik je pomak napravljen u novim generacijama muskaraca - parkovi su prepuni oceva, moji prijatelji su bliski s djecom i znaju se brinuti o njima, sto nije bilo tako s generacijom mojih roditelja.

Jedino se ne mogu sloziti s tobom oko "rodnih budalastina", znanstvenih cinjenica i njihovog mjesta u skoli. Ne znam na sto tocno mislis da nema nikakve sa znanstvenim cinjenicama i gdje si stjecao znanje. (Kampanju crkve i Markicke protiv zdravstvenog odgoja ne smatram stjecanjem znanja.)
Ne zelim zvucati s visoka, no zaista treba imati bitno vise znanja da bi se o ovome moglo suvislo diskutirati. Razno-razne linkove ne racunam u to, svatko moze naci link za potkrijepiti bilo sto.
Ali maknimo se od objektivne utemeljenosti. Mislis li da djeca ne bi u skoli trebala uciti da su djevojcice i djecaci jednakovrijedni, jednako pametni i sposobni da rade bilo sto sto u zivotu budu zeljeli, da djevojcice i zene mogu i trebaju biti snazne kad je to potrebno i da djecaci i muskarci smiju biti njezni, suosjecajni i tuzni kad je to potrebno? Da su oba roditelja vazna u zivotu djeteta, da kucanstvo i odgoj nisu samo zenina obaveza, da je uvredljivo svoditi zene na seksualne objekte, da je nasilje nad zenama i djevojcicama nedopustivo...? Da muskarci iz reklame za pivo i zene iz reklame za deterdzent (ili hot-line) nisu dobri uzori ili barem da nisu jedini uzori?
Ajde mi molim te reci:
1. sto je tu pogresno?
2. sto je tu neznanstveno?
3. sto mislis da je - osim manje-vise ovih glavnih ideja - sadrzano u skandaloznim "rodnim budalastinama" kojima zelimo nauciti nasu djecu
02.11.2014. 23:55
Ela:
Provokatore, gdje si?

Taman mi se cinilo da smo na putu da konstruktivno razgovaramo...
05.11.2014. 20:43
:
Morao sam i raditi, pa samo odgovaram na kraće stvari. Odgovorit ću ti kad nađem malo više vremena.
06.11.2014. 11:16
:
Što se tiče moje kompetencije da pišem o rodnoj teoriji, evo:

raspravljao sam s polaznicama Ženskih studija prve godine kad su krenuli i i imao sam uvid u njihove nastavne programe; slušao sam prve kolegije koji su uveli feminističko gledište, kad je rodna teorija i LGBT aktivizam bio tek u povojim u nas te sukladno tome poznam osobno dobar dio suvremenih feminističkih i LGBT aktivista (i to još od doba kad niti nisu bili aktivisti) te pratim njihovo djelovanje. Drugim riječima ne pišem o tome zato što sam to pročitao negdje na netu, nego zato što sam bio na istim izvorima kao i spomenuti aktivisti, tako da jako, jako dobro poznam te teorije.

I valjda ti je jasno da nisam pripadnik nikakvih crkvenih, konzervativnih i sličnih organizacija. Zato sam napisao da za ono što smatra Crkva mene boli đon. Većinu toga što naučava kršćanstvo smatram besmislicama, ali to ne znači da ću popljuvati i ono što smatram da ima smisla.
06.11.2014. 17:51
Ela:
Drago mi je da poznajes teorije.
OK, cekam odgovor o budalastinama.

I potpuno se slazem s tvojom zadnjom recenicom.
07.11.2014. 22:40

Iz drugih medija

AEM