U fokusu

#TeamJunckerEU

Potvrđena je nova Europska komisija

Potvrđena je nova Europska komisija

FB Europska komisija

Europski parlament potvrdio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novu Europsku komisiju na čelu s predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom, koja će ipak preuzeti dužnost 1. studenog kako je i bilo planirano. U glasovanju je sudjelovalo 699 zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta od kojih je “za” glasovalo njih 423, 209 ih je bilo “protiv”, a 67 “suzdržano” donosi Gong.hr.
“Nakon dugačkog demokratskog putovanja moj tim je danas stigao do cilja. Čast mi je što je moja Komisija dobila demokratsku podršku Europskog parlamenta. Sada je vrijeme da zasučemo rukave i uhvatimo se posla: moramo pokrenuti gospodarski oporavak, stvoriti nova i kvalitetnija radna mjesta, podržati borbu mladih Europljana za bolju budućnost, zaštititi najugroženije članove našeg društva i uhvatiti se u koštac sa sve lošijom geopolitičkom situacijom. Zajedno ćemo u tome uspjeti”, poručio je Juncker nakon glasovanja EP-a.

U svojem govoru pred Europskim parlamentom uoči izglasavanja nove EK, Juncker je, iznoseći obrise njezina programa, pozvao na to da se u Europskoj uniji postigne dogovor o novoj strukturi: “Vrijeme je da počnemo pregovarati kako bismo postigli široki i istinski dogovor unutar kojeg će velika koalicija zemalja i glavnih političkih stranaka zajedno raditi na izradi nove strukture na tri stupa: strukturnim reformama, proračunskoj vjerodostojnosti i investicijama. Ne vjerujem u čuda. Nema u Bruxellesu projektila na navođenje ni gumba za rast koji bi trebalo samo pritisnuti. Strukturne reforme, fiskalna vjerodostojnost i investicije na nacionalnoj razini i na razini EU-a moraju ići ruku pod ruku”. 

Juncker je u svom govoru upoznao i zastupnike i zastupnice s promjenama unutar svoje Komisije nakon saslušanja svih kandidata/kinja za povjerenike/ce pred nadležnim odborima, a njegova Komisija će imati potpuno drukčiju strukturu u odnosu na ranije, naime, sedam potpredsjednika/ca će biti na čelu projektnih timova i nijedan prijedlog povjerenika/ca neće moći biti stavljen na dnevni red bez suglasnosti nadležnog potpredsjednika/ce. Uzimajući u obzir njezin sastav, Juncker je procijenio da će “budućnost Komisije biti vrlo politička”. Branio je njezinu novu strukturu, u kojoj će potpredsjednici/e “koordinirati, sklapati i organizirati ideje”.

Naglasio je da se morao “boriti” da postavi dovoljno žena u svoj kolegij, ali je priznao da je “devet žena od 28 povjerenika/ca još uvijek jadno”.