U fokusu

Oštre reakcije na Čorušićeve izjave

Žene nisu inkubatori

Žene nisu inkubatori

Lupiga.com

Za nedjeljni Jutarnji list navodni kandidat za ministra zdravlja u Karamarkovoj Vladi, Ante Čorušić izjavio je: “Pravo žene na pobačaj u Hrvatskoj bi trebalo ograničiti, a za trudnice koje žele abortus uvesti obvezu savjetovanja sa stručnjacima, psihologom, a moguće i svećenikom”. Ćorušić je ponovno naglasio kako on preferira poljski model reguliranja pobačaja gdje za namjerni prekid trudnoće postoje značajna zakonska ograničenja, pa žena ima pravo pobaciti jedino ako je silovana, ako trudnoća predstavlja rizik za njeno zdravlje ili se utvrdi ozbiljna malformacija ploda. No čak i u ovim slučajevima Poljakinjama je pristup pobačaju značajno otežan.

Novi list donosi reakcije aktivistica ženskih/feminističkih organizacija na Čorušićeve izjave.

“Žene trebaju emigirati iz Hrvatske ako će on biti ministar zdravlja s takvim izjavama”, komentira Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e. i nastavlja “Strašno je da svi tretiraju žene kao da su debili, kao da ne znaju trebaju li roditi, nego će muškarci koji su svu skrb o djeci prebacili na žene i ne plaćaju alimentaciju, određivati smije li žena, i kada, na pobačaj”. 

Za Nevu Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb Ćorušićev je istup nedopustiv i potencijalno opasan za žene.

“Nedopustivo je da osoba unutar strukture države, koja bi mogla zastupati resor odgovoran za zdravlje svih građana, dovodi u pitanje realizaciju prava žena na izbor. Ćorušić na taj način motivira bolničko i medicinsko osoblje da ne čine zahvat koji pacijentica traži. Poljski se model kod nas ni u ludilu ne smije primijeniti, jer ćemo povećati mortalitet žena koje će abortus obavljati u neadekvatnim uvjetima, kod nestručnih osoba, ili će žene otkinuti od svojih usta i usta svoje djece da odu na pobačaj u inozemstvo”, upozorava Tolle pitajući se je li Hrvatska doista sekularna država ako u njoj prolaze ideje koje pripadaju konzervativnom, fundamentalnom katolicizmu. 

“Svaka će se žena odlučiti roditi dijete ako ima posao, poslodavca koji joj neće uručiti otkaz jer je trudna, ako ima riješeno stambeno pitanje, mjesto u jaslicama, i druge resurse da može istodobno biti i zaposlena, i majka”, zaključuje Tolle koja smatra da je napokon došao čas da se žene prestane tretirati kao inkubatore, a ne kao osobe.