Vijesti

20.10.2014. 09:49:16 - Dolores Marčetić

Počeo dvanaesti ZFF

'Ničije dijete' na otvorenju Zagreb film festivala

(Foto: ZFF press Julien Duval)

(Foto: ZFF press Julien Duval)

S venecijanskog Tjedna kritike gdje je trostruko nagrađen, film 'Ničije dijete' svečano je otvorio dvanaesti Zagreb Film Festival. Radi se o dugometražnom prvijencu Vuka Ršumovića koji se temelji na istinitoj priči o divljem dječaku koji je sredinom osamdesetih godina pronađen među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslan u Beograd u dom za nezbrinutu djecu radi socijalizacije. Suprotno predviđanjima, dječak, koji dobije ime Haris, počinje se ubrzano razvijati i sklapati prijateljstva. I sam redatelj se obratio publici u prepunoj dvorani kina Europa, ne skrivajući zadovoljstvo što upravo njegov film otvara festival, ali i zbog činjenice da je ZFF prvi festival nakon Venecije na kojem će film biti prikazan.

O lokacijama festivalskog programa, te mnogobrojnim gostima i gošćama koji/e će u sljedećih osam dana boraviti u Zagrebu, govorili su izvršni direktor Hrvoje Laurent i direktor festivala Boris T. Matić. Prije same projekcije filma, tradicionalno je dodijeljena i nagrada 'Albert Kapović' u spomen na prerano preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Radi se o nagradi koju Hrvatska udruga producenta već petu godina zaredom dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama čiji je rad prepoznat po doprinosu filmskoj umjetnosti, ali i promociji hrvatskog filma. Prethodnici/e su bili/e Martina Petrović, Hrvoje Hribar, Siniša Juričić i Ankica Juriž Tilić, a ove godine nagrada je dodijeljena Nenadu Puhovskom za njegov istaknuti rad i doprinos proizvodnji i promicanju dokumentarnog filma. Redatelj, producent, osnivač Zagreb Doxa i Factuma, te profesor na Akademiji dramskih umjetnosti zahvalio se na ukazanom povjerenju i časti da primi nagradu koja je Factumu i njemu osobno dokaz uzajamnog poštovanja i tolerancije.

U jednako zanimljivom tonu, Zagreb Film festival nastavlja i u idućih nekoliko dana tijekom kojih će biti održana predavanja, popratna događanja, te projekcije više od 100 filmskih naslova za sve uzraste. Sve detalje o filmovima, možete pronaći na službenoj stranici festivala: http://www.zff.hr/hr.

Tagovi: film, filmska umjetnost, hrvatska, zagreb, zagreb film festival, zff

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM