U fokusu

korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge

Aktivistička početnica za lakšu realizaciju društvenih promjena

Aktivistička početnica za lakšu realizaciju društvenih promjena

U sklopu projekta Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama koji, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, provode pet udruga iz pet županija – K – zona (Grad Zagreb), Zora (Međimurska), LORI (Primorsko goranska), Bonsai (Dubrovačko neretvanska) i Pobjede (Osječko baranjska), objavljen je priručnik Aktivistička početnica – korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge.

Svojevrsna how to knjižica na jednostavan način, uz mnoštvo korisnih savjeta iz prakse, obrađuje sve važne teme vezane uz osnivanje i vođenje udruga, kao što su: kako osnovati udrugu, računovodstvo i knjigovodstvo za neprofitne organizacije, zapošljavanje u udruzi, funkcioniranje i vanjski nadzor financijskog poslovanja udruge, projektni fundraising, menadžment volontera i upravljanje odnosima s javnošću.

Glavni cilj početnice je objedinjenim informacijama kroz sedam poglavlja olakšati novim aktivistima i aktivistkinjama realizaciju društvenih promjena u Hrvatskoj i lokalnim zajednicama.

Početnica je nastavak mentorskog programa Prostori za nove inicijative kojeg provode udruge K-zona i Zora, a cilj je pružiti razvojnu podršku i osnažiti djelovanje nedavno osnovanih inicijativa i organizacija civilnog društva.

Aktivistička početnica – korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge dostupna je online, a svoj primjerak uskoro možete pronaći u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (Hrvatske Bratske Zajednice 4) kao i na 8. Vox Feminae Festivalu koji će se održati od 10. do 14. studenog u Zagrebu.

Navedenim aktivnostima prethodilo je nacionalno istraživanje o vrednovanju i zadovoljstvu rada u organizacijama civilnog društva koje je dalo uvid u uvjete rada organizacija i zaposlenika OCD-a koji se primarno bave kulturom, ljudskim pravima, socijalnim uslugama i demokratizacijom društava.

Problemi sa zatvaranjem financijskih konstrukcija za učinkovit rad, učestalost prekovremenog, neplaćenog rada, te dominacija muškaraca na pozicijama strateških odluka i upravljanja udrugom, a žena u volonterskom radu (oko 80%) neki su od najistaknutijih, dok je svakako alarmantan podatak da je čak 56% zaposlenika/ica doživjelo “izgaranje na poslu”, odnosno burnout sindrom.

Aktivistička početnica dostupna je ovdje, a rezultate istraživanja u cijelosti možete pronaći na sljedećem linku.