Vijesti

09.10.2014. 12:50:06 - Libela

dječji brakovi u fokusu

'Imam 12 godina i udajem se idućeg mjeseca'

(Foto: http://stoppbryllupet.blogg.no/)

"Ja sam Thea, imam 12 godina i udajem se idućeg mjeseca", napisala je djevojčica na svom blogu, a taj njen post za čas je postao najčitanijim u Norveškoj.

Naime, Thea je napisala kako bi trebala postati prva mladenka u Norveškoj koja će se udati prije 18 godine. Napisala je da bi se trebala udati za 37-godišnjeg muškarca kojeg još nije upoznala.

Ovakav post je izazvao burne reakcije te su brojni slučaj odmah prijavili policiji i socijalnim službama.

Međutim, ustanovilo se kako je sve ovo dio kampanje kojom se norveška javnost upozorava na problem dječijih brakova u svijetu, tradiciji koja u brojnim dijelovima naše planete otima djevojčicama njihovo pravo na djetinjstvo.

Svakog dana u svijetu se čak 39.000 djevojčica prisilno vjenča i to najčešće za mnogo starije muškarce. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dvije od tri djevojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina.

Datum navodnog Theinog vjenčanja je UN-ov Međunarodni dan djevojčica, koji se svake godine u svijetu koristi za pokretanje debate o zaštiti prava djevojčica širom svijeta.

Tagovi: dječja prva, dječji brakovi, djevojčice, kampanja, kampanja koja upozorava na problem dječjih brakova, maloljetnički brakovi, norveška, pravo na djetinjstvo, svijet, thea

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM