U fokusu

žene na upravljačkim pozicijama

Broj raste, ali to nije dovoljno

Broj raste, ali to nije dovoljno

Muškarci su i dalje brojčano nadmoćni na vodećim pozicijama u korporacijama u Europskoj uniji, iako su danas 60 posto diplomiranih na europskim sveučilištima žene, prenosi EurActiv.rs.

Ipak, udio žena u upravama najvećih kompanija raste. No, i dalje u samo pet članica EU one čine najmanje četvrtinu članica upravnih odbora. Najviše žena u upravama kompanija je u Letoniji, a najmanje na Malti. Međutim, žene ne napreduju brzo ka najvišim rukovodećim pozicijama i trenutno tek tri od 100 najvećih kompanija umjesto glavnih direktora imaju direktorice.

Novi podaci Europske komisije pokazuju da je udio žena u upravama vodećih kompanija u Europskoj uniji u travnju 2014. dostigao 18,6 posto, što je za gotovo postotak više nego šest mjeseci ranije.

Komisijin nacrt direktive koja treba doprinijeti da udio žena među neizvršnim članovima uprava listiranih kompanija dostigne 40 posto sada se razmatra u Savjetu EU jer je dobio snažnu podršku Europskog parlamenta u studenom 2013. godine.

“Rodna ravnopravnost nije opcija, nije luksuz, to je imperativ. Zato su Europi potrebna stroga pravila za borbu protiv rodne nejednakosti u upravama kompanija”, istakla je europska povjerenica za pravdu Martine Reicherts.

“Nove statistike pokazuju da regulatorni pritisak djeluje Savjet ministara sada može brzo da napreduje s nacrtom zakona kojim se kvalifikacije i vrijednosti stavljaju u centar (a ne rod)”, dodala je povjerenica.

Podaci pokazuju da je od 2003. do 2010. godine udio žena u upravama kompanija porastao sa 8,5 posto na 11,9 posto, odnosno u prosjeku za 0,5 posto godišnje. Međutim, od listopada 2010. rast je bio gotovo četiri puta brži – u prosjeku 1,9 posto godišnje.

Između listopada 2010. i travnja 2014. godine udio žena u upravama kompanija povećan je u 23 od 28 članica EU. Najveći rast zabilježen je u Francuskoj, a slijede Italija, Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija i Njemačka.

Kako se ocjenjuje, najveće unaprjeđenje bilo je u zemljama koje su poduzele ili razmatrale zakonske akcije ili organizirale intenzivne javne debate o povećanju udjela žena u korporacijskim upravama.

Najviše žena u upravama kompanija imaju Letonija, Francuska, Finska, Švedska i Nizozemska i to su zemlje u kojima žene čine barem četvrtinu članstva upravnih odbora.

Veći udio žena u upravama kompanija od prosjeka EU imaju Slovenija i Danska (23,3 posto), Britanija (22,7 posto) i Njemačka (21,7 posto) a Italija je na europskom prosjeku od 18,6 posto.

Najmanji udio žena u upravama je na Malti (2,7 posto) a tek nešto bolje su Češka (6,9 posto) i Estonija (7,2 posto), pokazuju podaci Europske komisije.