U fokusu

Apel zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora

Vjerske zajednice ne smiju biti povlaštene u Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija!

Vjerske zajednice ne smiju biti povlaštene u Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija!

Platforma 112 hitno saziva konferenciju za medije u petak, 3. listopada, u 9 sati ispred ulaza u Hrvatski sabor na Markovom trgu, na temu “Otkud izuzeća od financijske transparentnosti za vjerske zajednice?”.

Naime, nakon današnje rasprave, Sabor će sutra glasati o ovom zakonu koji bi konačno trebao poboljšati financijsku transparentnost  svih neprofitnih organizacija, od sportskih klubova, preko udruga, i zadruga do vjerskih zajednica. Međutim, u konačnoj verziji zakona uskrsnula je odredba koje uopće nije bilo u prvom čitanju (već tek u prethodnim radnim verzijama zakona), a prema kojoj su sve vjerske zajednice, za razliku od svih drugih neprofitnih organizacija, izuzete od obveze financijskog izvještavanja i nadzora nad svim financijskim sredstvima iz privatnih i međunarodnih izvora. To u praksi znači legalizaciju nove porezne oaze, a građanima koji doniraju onemogućuje uvid u trošenje vlastitog novca.

Na konferenciji za medija govorit će Marina Škrabalo, GONG,  Milana Romić, Kuća ljudskih prava, i drugi predstavnici Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava, koalicije 70 organizacija civilnog društva.

U nastavku prenosimo Apel zastupnicima Hrvatskog sabora Platforme 112 koji im je upućen danas, uoči saborske rasprave:

Poštovane zastupnice i zastupnici,

upravo je sada na vašim klupama Konačni prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija – dugo očekivan i dobrodošao putokaz za podizanje financijske transparentnosti i odgovornosti u upravljanju svim neprofitnim organizacijama, bez obzira na njihov pravni oblik, veličinu, snagu ili svjetonazorski predznak. Nakon opsežne javne i saborske rasprave, otklonjene su formulacije koje su predstavljale prepreke za razvoj socijalnog poduzetništva i kolektivno pregovaranje između socijalnih partnera.

Međutim, u konačnom prijedlogu zakona uskrsnula je odredbau Čl. 2. stavak 3 o izuzeću vjerskih zajednica od obveze financijskog izvještavanja o ukupnim  prihodima, već se na njih  – za razliku od svih drugih obveznika zakona, uključujući i političke stranke – odnosi samo obveza izvještavanja o trošenju proračunskih sredstava. Upozoravamo da ova odredba o izuzeću NIJE postojala u prijedlogu zakona u prvom čitanju o kojem je raspravljao Sabor, već je preuzeta iz jednog od radnih nacrta zakona koji čak nije bio upućen ni na Vladu. Napominjemo da se u priloženom izvješću o provedenoj javnoj raspravi, kao i u izvješćima saborskih odbora ne nalazi uporište za ovo izuzeće vjerskih zajednica [1].

U praksi, ovo izuzeće  znači da sav novac vjerskih zajednica iz privatnih i međunarodnih izvora uopće neće biti predočen javnosti i mjerodavnim institucijama financijskog nadzora. Ovim izuzećem država vlastitim građanima koji su i svojim donacijama, a ne samo putem proračuna, financirali  određenu vjersku zajednicu onemogućuje pravo uvida u način trošenja njihovog novca! Time se legalizira financijska siva zona, razmjera više milijardi kuna godišnje, koja predstavlja i koruptivni rizik pranja novca.

Podsjećamo da čak 83 posto građana koji se većinom deklariraju kao katolici smatraju da bi Katolička crkva trebala objavljivati financijske izvještaje o svim svojim prihodima i rashodima, uključujući i milodare. [2] Podsjećamo i na to da je Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, NN  83/02, 72/13 iste definira kao neprofitne i ne navodi nikakve iznimke ili specifičnosti vezane uz obveze financijskog izvještavanja, dok je dužnost  Katoličke crkve da poštuje zakone o financijskom poslovanju eksplicirana i u Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima NN18/98) te ponovljena u Izvješću Državne revizije za 2010.

Stoga Vas molimo da uložite amandman na konačnu verziju zakona kako bi se ovo štetno izuzeće vjerskih zajednica sadržano u odredbi Članka 2 stavak 3 izuzelo iz konačne verzije zakona.



[1] Ministarstvo financija se u svom obrazloženju ovog izuzeća poziva na Izvješće  Odbora za Financije i državni proračun o prijedlogu tog zakona donesenog na sjednici  4. veljače 2014. Međutim, u tom izvješću  uopće ne traži od predlagatelja da izmijeni Zakon i unese navedena izuzeća za vjerske zajednice već se isključivo upozorava da prihodi vjerskih zajednica od milodara i druge naknade za različite vjerske usluge poput vjenčanja ne smiju biti tretirani kao gospodarska djelatnost.  http://www.sabor.hr/izvjesce-odbora-za-financije-i-drzavni-proracu0013

[2] Istraživanje je provela agencija IPSOS PULS u studenome 2013. telefonskim putem na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1001 ispitanika starijih od 18 godina za potrebe udruge CESI.