Vijesti

30.01.2009. 16:48:47 (Business.hr)

Uoči lokalnih izbora - drugo izdanje Preporuka

Vladin Ured za ravnopravnost spolova priopćio je danas da je uoči predstojećih lokalnih izbora tiskano drugo izdanje Preporuke Rec(2003)3 Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o uravnoteženom sudjelovanju žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, prema kojoj ta zastupljenost ne bi smjela pasti ispod 40 posto.

U Preporuci se pojašnjava da uravnotežena participacija i žena i muškaraca, u bilo kojem tijelu koje odlučuje u političkom ili javnom životu, ne bi smjela pasti ispod 40 posto. Uz Preporuku je tiskan i Memorandum s objašnjenjima u nakladi od 2000 primjeraka.

Na osnovi toga države članice Vijeća Europe pozvane su da razmotre uvođenje različitih mjera, uključujući i zakonske izmjene, s ciljem uvođenja uravnoteženije participacije žena i muškaraca u političkom i javnom životu.


Navedene odredbe postale su sastavni dio novog Zakona o ravnopravnosti spolova donesenog u srpnju prošle godine, a koji obvezuje političke stranke da prilikom predlaganja izbornih lista ispoštuju odredbu o najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola.

S obzirom na održavanje općih lokalnih izbora u svibnju ove godine, kao i trajnu podzastupljenost žena u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Ured za ravnopravnost spolova tiskao je Preporuku kako bi s njenim sadržajem upoznala javnost, političke stranke, lokalne vlasti, javne službe i nevladine organizacije.

U Preporuci se posebno ističe i odgovornost medija za nestereotipno prikazivanje i osiguravanje jednake vidljivosti žena i muškaraca tijekom izbornog procesa.

Tekst Preporuke dostupan je javnosti u elektronskom obliku na internetskim stranicama Ureda, a svi zainteresirani za nabavu dodatnog tiskanog izdanja ove publikacije mogu se obratiti tajništvu Ureda na tel. 01 6303090 ili putem elektroničke pošte ured.ravnopravnost@vlada.hr

 

Članak preuzat s Business.hr

Tagovi: lokalni izbori, ured za ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM