U fokusu

eksplicitno formuliranje seksualnog pristanka

Samo ‘da’ znači ‘da’: Svjestan i dobrovoljan pristanak

Samo ‘da’ znači ‘da’: Svjestan i dobrovoljan pristanak

Screenshot: YouTube

Kalifornija je donijela zakon kojim se zahtijeva eksplicitno formuliranje seksualnog pristanka na sveučilišnim kampusima kako bi se zaštitilo mlade žene od silovanja, pogotovo ako su pod utjecajem droge ili alkohola. Zakon nazvan Yes means yes (Da znači da) prvi je takve vrste u Sjedinjenim Državama.

Po tekstu zakona, seksualni partneri i partnerice moraju dati ‘eksplicitni pristanak, svjestan i dobrovoljan’ prije seksualnog odnosa.

“Eksplicitan pristanak ne može dati netko pospan, nesvjestan ili ako su on ili ona pod utjecajem droga, alkohola ili lijekova”, piše u tekstu zakona 967 o seksualnim nasrtajima na kampusima.

Također je pokrenuta kampanja upoznavanja javnosti s problemom kako bi se zabranila ‘prešutna tolerancija’ silovanja na sveučilišnim kampusima. Naime, svaka peta žena je žrtva seksualnog napastovanja tijekom studija u SAD-u.

Studentica umjetnosti sa Sveučilišta Columbia, Emma Sulkowicz, također je pridonijela upoznavanju s tim problemom temom svojeg diplomskog rada Carry that weight te šećući posvuda od početka školske godine s madracem na kojem je silovana u svojoj spavaonici.

Podsjetimo, Sulkowicz je osmislila završni rad u polju izvedbenih umjetnosti s idejom da njen performans bude zapravo protest protiv činjenice da njen silovatelj nastavlja studirati s njom. Obvezala se da će stalno nositi domski madrac u kampusu, na predavanjima ili sastancima, sve dok bude pohađala isto sveučilište kao i njen silovatelj.

“Silovana sam u svom vlastitom krevetu i otad je taj krevet postao moj teret,” objašnjava Emma u videu o svom radu, koji se zove Performans s madracom ili Nosi taj teret.