Vijesti

01.10.2014. 08:46:59 - Libela

eksplicitno formuliranje seksualnog pristanka

Samo 'da' znači 'da': Svjestan i dobrovoljan pristanak

(Foto: Screenshot: YouTube)

Kalifornija je donijela zakon kojim se zahtijeva eksplicitno formuliranje seksualnog pristanka na sveučilišnim kampusima kako bi se zaštitilo mlade žene od silovanja, pogotovo ako su pod utjecajem droge ili alkohola. Zakon nazvan Yes means yes (Da znači da) prvi je takve vrste u Sjedinjenim Državama.

Po tekstu zakona, seksualni partneri i partnerice moraju dati 'eksplicitni pristanak, svjestan i dobrovoljan' prije seksualnog odnosa.

"Eksplicitan pristanak ne može dati netko pospan, nesvjestan ili ako su on ili ona pod utjecajem droga, alkohola ili lijekova", piše u tekstu zakona 967 o seksualnim nasrtajima na kampusima.

Također je pokrenuta kampanja upoznavanja javnosti s problemom kako bi se zabranila 'prešutna tolerancija' silovanja na sveučilišnim kampusima. Naime, svaka peta žena je žrtva seksualnog napastovanja tijekom studija u SAD-u.

Studentica umjetnosti sa Sveučilišta Columbia, Emma Sulkowicz, također je pridonijela upoznavanju s tim problemom temom svojeg diplomskog rada Carry that weight te šećući posvuda od početka školske godine s madracem na kojem je silovana u svojoj spavaonici.

Podsjetimo, Sulkowicz je osmislila završni rad u polju izvedbenih umjetnosti s idejom da njen performans bude zapravo protest protiv činjenice da njen silovatelj nastavlja studirati s njom. Obvezala se da će stalno nositi domski madrac u kampusu, na predavanjima ili sastancima, sve dok bude pohađala isto sveučilište kao i njen silovatelj.

"Silovana sam u svom vlastitom krevetu i otad je taj krevet postao moj teret," objašnjava Emma u videu o svom radu, koji se zove Performans s madracom ili Nosi taj teret.

Tagovi: da znači da, emma sulkowicz, kalifornija, kampus, nasilje nad ženama, prislila na seksualni odnos, sad, seksualni odnos, seksualni pristanak, silovanje, silovatelji, studentice, studiranje, sveučilište, sveučilište columbia, svijet, yes means yes

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (9)

Stari komentari

muško:

Imamo mi i strožih zakona i širih defincija silovanja
02.10.2014. 03:14
Bocko:
Idiote koji su izglasali taj zakon bi trebalo sve poslati na psihijatrijsko vještačenje.
Oni su sami sebe, i cjelokupnu populaciju ljudske rase koja ima seksualne odnose proglasili - silovateljima.
Doslovno.

Evo, svaki puta kada sam poljubio svoju ženu dok je dremala ili bilo kada da nisam prije pitao , kad sam ju ujutro zašlatao u krevetu, svaki puta sam počinio silovanje.
Svaki puta prilikom seksa, kada nisam pitao - smijem li ti skinuti grudnjak, smijem li ti skinuti gaćice, smijem li ovo ili ono, smijemo li sada promijeniti položaj...
SVAKI PUTA KADA TO NISAM PITAO POČINIO SAM SILOVANJE!!!!!!
To je doslovo ono što kaže taj zakon!


Taj zakon ne treba brkati sa onim prethodnim, po kojem je svaka žena koja je imala sex nakon što je popila gutljaj alkohola u stvari silovana.
Taj zakon je bio blaži.
Po tom zakonu je npr svaka mladenka koja je imala sex nakon svadbe bila silovana, jer je naravno na vlastitoj svadbi nazdravila čašom šampanjca.
02.10.2014. 07:33
Bocko:
Jako dobar članak u časopisu Time o ovom idiotizmu:

time.com/3444749/camille-paglia-the-modern-campus-cannot-comprehend-evil/

Da citiramo:

Despite hysterical propaganda about our “rape culture,” the majority of campus incidents being carelessly described as sexual assault are not felonious rape (involving force or drugs) but oafish hookup melodramas, arising from mixed signals and imprudence on both sides.

Colleges should stick to academics and stop their infantilizing supervision of students’ dating lives, an authoritarian intrusion that borders on violation of civil liberties. Real crimes should be reported to the police, not to haphazard and ill-trained campus grievance committees.

Inače, nedavno je FBI objavio stvarne brojke silovanja .
Umjesto tvrdnji o 'svakoj petoj žrtvi', stvarni btoj silovanja na američkim sveučilištima je 1 od 10000 .
Da, dobro ste pročitali .
JEDNA OD DESET TISUĆA:

02.10.2014. 07:45
Trudnica:
Bocko,

ne živiš u SAD-u nego u Hrvatskoj, i nisi pijani student, vjerujem da nikada nisi ni živio ni u kakvom kampusu ili internatu, kao ni da ti je ultimativni problem dana kako usnimiti selfie...
03.10.2014. 15:18
Bocko:
@Trudnica

Za razliku od većine, pratim što se događa.
I to je nešto što me istinski zabrinjava.

Stvari koje se uvedu preko bare, za nekoliko godina dođu i kod nas.
Tako sada i mi u Kaznenom zakonu imamo definiciju 'seks bez pristanka', što se u osnovi svodi na to da žena tvrdi da je neki seks, za koji nema nikakvih drugih dokata osim njene riječi, - bio silovanje. Jedino što ona mora dokazati da se seks stvarno dogodio.

Ono što je uistinu stravično je da je izrijekom ukinut pravni standard presumpcije nevinosti. OPTUŽENI MORA DOKAZATI SVOJU NEVINOST!
U RH su već po tom standardu ljudi optuženi.

A sada vidimo da to ludilo ide sve dalje i dalje - tako se ponaša samo neko poludjelo totalitarno društvo koje srlja u propast.

Kakve će to nesagledive poslijedice imati na muško-ženske odnose u cjelini, jasno je svakom tko o tome želi trzveno razmišljati.
04.10.2014. 07:46
Ela:
Bocko,
zar nemas ni trunke suosjecanja za sitauciju te cure i mnogih drugih?
sve sto imas reci je da su te brojke prenapuhane?
nije ti ni trenutka neugodno zbog toga?
mislis da su hrvatski sudovi (i svi ostali) pretrpani laznim optuzbama za silovanje dok je "stvarnih" silovanja zapravo u stvarnosti jako malo?
znas li koliko silovanja nikada ne dodje ni do suda, a kamoli da bude osudjeno?
kako je zivjeti s takvom traumom i jos trpjeti predrasude okoline, tebe i slicnih?

da imas drugaciji pristup i stav, predlozila bih ti da upitas zene iz svoje blize okoline o tome, sigurno bi ti mogle svasta reci
ali zbog takvih kao i ti, zene ce i dalje sutjeti... jer ce im netko objasniti da to nije bilo "pravo" silovanje, da se ne racuna jer je to bio muz ili decko, da je vjerojatno i sama to htjela i sl.
08.10.2014. 03:48
muško:

@ ella ti nemaš niti malo suosjećanja za žrtve lažnih optuzbi kojima se život pretvara u pakao po meni je bolje biti žrtva ubojstva nego lažne optuzbe za silovanje jer je to mučenje, suđenja traju i po deset godina i u to vrijeme ti trpiš ogromnu duševnu bol, propadaš u svakom smislu sve što si postigao u životu gubiš i obitelj i posao i egzistenciju, zapitaš li se kao je tim ljudima, jedna organizacija za ljudska prava je iznijela podataka da je 50 % osuđenih za silovanje u SAD-u nevino, jer ako sudac oslobodi osobu optuzenu za silovanje ide napd feminiskinja da je protiv žena, da nevjeruje ženama tako sudovi osuđuju ljude bez ikakvih dokaza što je strašno. Kazne za lažno prijavljivanje silovanja koji se utvrđuju tek ako postoje izuzetno čvrsti materijalni dokazi da nije bilo silovanja su male i beznačajne što je nedvojbeno oblik institucionalnog nasilja i mržnje prema muškarcima i o tome treba pisati i boriti se protiv toga.
08.10.2014. 07:36
Ela:
Musko,
nemas pojma o cemu pises. Sudovi osudjuju bez ikakvih dokaza? Ma ne lupetaj...
Prosjecno razumna, normalna i suosjecajna osoba se potrudi saznati kako stoje stvari, ne izvrce stvarnost na bolestan nacin.

Naravno da je grozno ako je netko lazno okrivljen za silovanje, ali takvih je izuzetno malo. Informiraj se o temi prije nego pises bilo sto sto ti padne na pamet.
10.10.2014. 23:12
Bocko:
@Ela

Ne nemam ni trunke suosjećanja za spodobu koja je lažno prijavila dečka koji je zbog nje izgubio godinu. A mogao je biti i izbačen iz akademske zajednice, uništene budućnosti.
Suosjećanje čuvam za prave žrtve.

A to njeno nanašanje madraca je u stvari performans koji je dio njenog studijskog rada - DA , DOBRO SI PROČITALA!
Faks joj plaća taj glupavi performans! Kao dio studija. Guglaj si o tome!

I ponavljam, njena lažna optužba nije prošla čak niti na linč- sudu fakulteta. A ona je mogla otići i na policiju, zar ne?
Zašto nije?

A što se tiče lažnih i pravih silovanja, tu se stalno manipulira sa 'sivim brojkama, pa se množi 'puta dvadeset'.
Bez ikakvih dokaza.

Između 60 i 90 % prijava za silovanje su LAŽNE PRIJAVE. U svijetu je tako , a onda je i kod nas.
12.10.2014. 21:38

Iz drugih medija

AEM