Vijesti

28.09.2014. 18:51:29 - Libela

Priopćenje Ženske mreže Hrvatske

Moje tijelo, moj život, moja odluka!

Ženska mreža Hrvatske pridružila se međunarodnoj kampanji obilježavanja 28. rujna, Svjetskog dana akcija za siguran i legalan pobačaj, a u solidarnosti sa ženama Hrvatske i diljem svijeta

Ženska mreža Hrvatske podsjeća da je pravo na pobačaj demokratska tekovina razvijenih spoznaja o ljudskim pravima žena te traži od države da zaštiti pravo žena na siguran i legalan pobačaj.

Obilježavanje 28. rujna započelo je prije 20 godina u Latinskoj Americi i Karibima Ovaj dan vezan je za ukidanje ropstva u Brazilu, a obilježava se i kao dan slobodnih maternica,  s ciljem da se osigura dostupan i siguran pobačaj za sve žene. Ženska globalna mreža za reproduktivna prava žena (WGNRR) je  2011., u znak solidarnosti sa ženama Latinske Amerike, svjesna činjenice da je pobačaj nedostupan mnogim ženama širom svijeta, pokrenula globalnu akciju za pravo na siguran i dostupan pobačaj.

Ženska mreža Hrvatske uključila se u ovu međunarodnu kampanju kako bi ukazala na činjenicu da je Hrvatska, nažalost nakon više od 70 godina dostupnosti sigurnog pobačaja među onim europskim državama u kojima se žene suočavaju s agresivnim kampanjama za zabranu pobačaja, usmjerenim direktno protiv žena. Na taj se način ograničavaju njihova reproduktivna prava i sloboda da odlučuju o svom tijelu, a pobačaj se dodatno stigmatizira. 

Ženska mreža Hrvatske smatra zabrinjavajućom činjenicu da se unatoč zakonskom pravu na siguran i legalan pobačaj, većina pobačaja obavlja van sustava zdravstvene zaštite, ilegalno, te su žene izložene povećanom riziku od zdravstvenih komplikacija, pa čak i smrti. Pravo na pobačaj dodatno je stigmatizirano jer se sve više liječnika poziva na prigovor savjesti, a prostor ispred bolnica koristi se za pritisak na žene i nametanje vjerskih uvjerenja. Ženska mreža Hrvatske podsjeća da država nije i ne čini dovoljno da zaštiti žene od ovakvih pritisaka i time praktički sprječava provedbu svojih zakona. Istovremeno, Hrvatska je  na samom začelju po korištenju kontracepcijskih sredstava. Pokušaji zabrane neće smanjiti broj pobačaja. Seksualni odgoju u školama dostupnost ginekoloških pregleda i kontracepcije, hoće.

Ženska mreža Hrvatske podsjeća da je pravo na pobačaj isključivo pravo žene da donese odluku o svom tijelu. Njeno tijelo ne pripada i ne smije pripadati društvu, ni državi, ni crkvi, ni zajednici, pa nitko nema pravo donositi odluku mjesto nje poručuju u Ženskoj mreži Hrvatske.

Tagovi: abortus, pobačaj, ženska mreža hrvatske, žmh

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Bocko:
Ali tuđa odgovornost, tuđa (muška) krivnja.
I njegov novčanik.

Uvedimo i 'muški abortus' - pravo muškarca da se odrekne neželjenog očinstva.

I nemojte sada opet o onome da ga je mogao držati u gaćama. Kako vam se sviđa izjava da ona nije trebala širiti noge?
To je šovinizam.
Pristanak na sex NIJE pristanak na očinstvo.

03.10.2014. 06:27
Vješala:
@Bocko- Obje strane pristajanjem na sex pristaju na moguće posljedice - spolne bolesti i trudnoću. Nakon jebanja nema kajanja.

@Ženska mreža Hrvatske- imate li možda u planu uvesti i borbu za prirodnim porodom ukoliko je to želja roditelja? Zanimaju li Vas prava žena - odite u rodilište! Znate li što sve ženama rade PROTIV njihovog znanja, volje, i protivno interesima njihove djece?! Mislite li da tu njihovi muževi imaju nekih prava? U koliko rodilišta smije muž biti sa ženom od početka do kraja, ukoliko nema komplikacija pri porodu..?!! Koliko rodilja se usudilo provoditi Plan poroda radi "osvete" liječnika?

Molim odgovore.

03.10.2014. 14:21

Iz drugih medija

AEM