U fokusu

reakcija na maltretiranje organizacija civilnog društva u Mađarskoj od strane Orbanove vlade

Predstavnici/e izrazili/e solidarnost s neovisnim civilnim društvom u Mađarskoj

Predstavnici/e izrazili/e solidarnost s neovisnim civilnim društvom u Mađarskoj

Kuća ljudskih prava

Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL održali su u srijedu akciju solidarnosti i konferenciju za medije kako bi upozorile na nedavne racije protiv udruga za zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije i demokratizaciju u Mađarskoj te su izrazile solidarnost s neovisnim nevladinim sektorom u Mađarskoj.

Aktivisti i aktivistkinje su ovom prilikom službeno predali Pismo solidarnosti s mađarskim civilnim sektorom gospodinu Ivánu Gáboru, izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Republike Mađarske u Hrvatskoj. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani gospodine Gábor Ivan,                                                                                            

obraćamo Vam se u ime Kuće ljudskih prava Zagreb i Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, povodom nedavnih racija protiv udruga za zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije i demokratizaciju te uoči parlamentarnih saslušanja kandidata Mađarske Tibora Navracsicsa za jednog od povjerenika Europske komisije.

Mi, predstavnici/e organizacija civilnog društva iz Hrvatske, smatramo da je dobro razvijeno civilno društvo esencijalni dio zdrave i stabilne demokracije. Kao aktivni/e i odgovorni/e građani/ke, dijelimo zajedničke vrijednosti, političku kulturu i legalne norme Europske unije. Stoga osjećamo obavezu da odgovorimo na posljednje događaje, koji se odvijaju pod krinkom demokratske i legalne borbe u Mađarskoj, zemlje koja je članica europskog i transatlanskog političkog saveza. Zabrinuti smo da, nakon re-izbora u travnju 2014. godine, Vlada Viktora Orbana poduzima kampanju koja ugrožava kredibilitet i prijeti nezavisnosti mađarskih organizacija civilnog društva.

8. rujna pređena je nova granica kada su policijski službenici i istražitelji upali u urede Ökotársa i DemNet Fondacije kao i stanove članova i članica tih organizacija, u potrazi za dokumentima povezanim s njihovim statutarnim aktivnostima. Obje organizacije imaju izvanredan ugled među nevladinim organizacijama centralne i istočne Europe zbog svoje stručnosti, iskustva, visokih standarda i dobrih praksi. To su kvalitete koje ih kvalificiraju da budu odabrane kao provoditeljice EEA Civilnog fonda u Mađarskoj, čiji je glavni donator norveška vlada.

Maltretiranje organizacija civilnog društva u Mađarskoj od strane Orbanove vlade u pokušaju dobivanja potpune kontrole države nad njihovim aktivnostima je direktna povreda  temeljnih sloboda građana EU. Neprihvatljivo je da se takvo provođenje, po uzoru na tretman organizacija civilnog društva u Bjelorusiji, Rusiji i Azerbaidžanu, tolerira u srcu Europske unije.

Mi, predstavnici/e civilnog društva, izražavamo solidarnost s neovisnim civilnim društvom u Mađarskoj. Izražavamo našu želju za suradnjom unutar internacionalnih struktura, tamo gdje postoji mjesto za slobodno, neovisno kritičko razmišljanje. Ovime se prisjećamo na nedavno povijesno iskustvo društava istočne i centralne Europe. Izražavamo našu obvezu odbijanja diktatorskih politika te osuđujemo ovu manifestaciju autoritarne moći u Mađarskoj.  Zbog toga tražimo da mađarska vlada smjesta prekine represiju prema organizacijama civilnog društva i istima se javno ispriča.

Istovremeno, zapanjeni smo nominacijom mađarskog kandidata Tibora Navracsicsa. Ne zaboravimo da je g. Navracsics pred par godina, tada u svojstvu ministra pravde i javne uprave, ali i zamjenika premijera igrao važnu ulogu u donošenju i dopunama novog mađarskog ustava koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine prava, primjerice o ograničenju slobodnog nastana, doživotnoj kazni bez mogućnosti pomilovanja, zaštiti života od začeća ili pak nemogućnosti ocjene ustavnosti propisa donesenih dvotrećinskom većinom.

U svjetlu ovih činjenica, držimo licemjernim i štetnim da upravo gospodin Navracsics brine o zaštiti prava građana Europske unije. Poštujući demokratski legitimitet vlasti u svakoj državi članici, u ovom iznimnom slučaju kolizije aktualne mađarske politike u odnosu na temeljne demokratske vrednote a i načela Europske unije, pozivamoEuropski parlament da  odbije kandidata Navracsicsa, a od Mađarske zahtijevamo da nominira drugog kandidata/kinju za poziciju povjerenika, i to osobu koja se svojim prethodnim političkim dužnostima nije kompromitirala u urušavanju sustava zaštite ljudskih prava i vladavine prava. Smatramo da se radi o izuzetno važnom pitanju vjerodostojnosti EU kao zajednice država i naroda koja na svjetskoj razini promiče ljudska prava i demokraciju. Ta vjerodostojnost vrijedi odgode u imenovanju Europske komisije, sve dok se ne iznađe odgovarajući povjerenik iz Mađarske.

Uz zahvale na pozornosti i s nadom da ćete aktivno poduzeti diplomatske mjere kako bi spriječili potkopavanje demokratskih vrijednosti u državama EU,

srdačno Vas pozdravljamo,

Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava

Gordan Bosanac, predsjednik Upravnog odbora CROSOL-a