U fokusu

Koliko smo zapravo ravnopravne?

‘Ravnopravnost spolova trebala bi biti pri vrhu prioriteta Vlade’

‘Ravnopravnost spolova trebala bi biti pri vrhu prioriteta Vlade’

S.K.

Na jučerašnjem okruglom stolu nazvanom Koliko smo zapravo ravnopravne, koji je tematizirao položaj žena u svijetu rada, istaknuto je kako se u Hrvatskoj povećava stopa nezaposlenosti žena. Iako su obrazovanije od muškaraca često se susreću s diskriminacijom pri traženju posla, kada ga nađu slabije su plaćene, gotovo ih nema u upravljačkim tijelima, a u političkom su životu, unatoč zakonskim odredbama, još uvijek daleko podzastupljene.

Kako prenose hrvatski mediji,  pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da se 61 posto svih pritužbi koje stižu u njezin ured odnose na područje rada i zapošljavanja.

“U zadnje dvije godine više od 90 posto sklopljenih ugovora o radu su ugovori na određeno vrijeme, a među njima je najviše žena”, upozorila je Ljubičić.

Prema podacima do kojih je došao njezin ured žene u Hrvatskoj primaju i manju mirovinu pa tako muškarci u prosjeku godišnje prime tri prosječne mirovinske naknade više od žena.

Ljubičić je iznijela podatak kako je u Europskoj uniji u izgradnju jaslica i vrtića lani uloženo oko tri milijarde eura, a rezultat toga je znatno povećanje stope zapošljavanja žena. U Hrvatskoj dolazi do smanjenja opsega socijalnih servisa i privatizacije istih.

Pravobraniteljica je istaknula kako se u Hrvatskoj nas ravnopravnost spolova još uvijek percipira kao žensko pitanje, a moralo bi biti pri vrhu prioriteta Vlade i drugih državnih institucija, pogotovo jer postoji zakonski okvir za osiguranje ravnopravnosti.

Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navela je da se broj nezaposlenih žena smanjuje, ali i da je njihova ekonomska aktivnost je još uvijek daleko ispod prosjeka zemalja EU-a.

“S obzirom na podatke da su žene poduzetnice marljivije i manje sklone koruptivnim poslovima, a njihova poduzeća uspješnija, nameće se pitanje zašto ih je manje u poduzetništvu”, upitala je Šimek i ustvrdila kako uzroke tome treba tražiti u predrasudama i nedostatku društvene podrške.

Tribina, koja je organizirana od strane Udruga ZG, održana je u Tribini grada Zagreba, a osim pravobraniteljice sudionice okruglog stola bile su predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Margareta Mađerić, direktorica tvrtke Biovega Jadranka Boban Pejić te gđa Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.