U fokusu

Protestna šetnja

‘Ženski karavan mira’ u Sarajevu

‘Ženski karavan mira’ u Sarajevu

Nedim Grabovica/.klix.ba

Centralni mirovni skup pod nazivom “Ženski karavan mira” u kojem je sudjelovalo oko 200 aktivistkinja i aktivista iz 12 bosanskohercegovačkih gradova održan je jučer u Sarajevu. Skup je započeo mirnom šetnjom od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu do zgrade Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je Parlamentarnoj skupštini BiH predana inicijativa za utvrđivanje dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

 “Ovom akcijom želimo da poručimo da žene Bosne i Hercegovine nisu zadovoljne situacijom, da žele mir, ne žele podjele i tražimo da se memoriziraju ljudski gubici, stradanje žena u ratu u BiH”, kazala je u izjavi za Agenciju Fena koordinatorica akcije Radmila Žigić, iz Fondacije “Lara” iz Bijeljine.

Postoji podatak, koji je, kako je naglasila, poprilično zanemaren, da je u BiH tijekom rata od 1992. do 1995. godine ubijeno oko 10.000 žena, a sve su stradale kao civilne žrtve rata.

“Također, žene koje su ubijene, zatvarane, silovane, one čije je sudbine rat trajno izmijenio, zaslužuju da njihovo stradanje bude prepoznato i uključeno u zajedničko sjećanje na stradanja u ratu u BiH”, istakla je Žigić.

Sudionici/e skupa, predstavnici/e 12 gradova, iz Bihaća, Bosanske Gradiške, Banja Luke, Bosanskog Grahova, Zenice, Bratunca, Modriče, Sarajeva, Mostara i Tuzle u mirnu šetnju su krenuli/e s transparentima i kišobranima koji simboliziraju “zaštitu od kiše problema koje imaju”.

Prilikom predaje inicijative za utvrđivanje dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini naglašeno je da je ovo put da žene aktivno sudjeluju u izgradnji mira u kojem bi se jasno prepoznala i ženska strana rata, herojstvo u preživljavanju ratnih nesreća, zločini nad ženama i njihova stradanja.

“Ženski karavan mira” organiziran je u okviru projekta “Mir sa ženskim licem – osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću” koji u partnerstvu realiziraju Organizacija žena “Lara” iz Bijeljine i Udruženje “HO Horizonti” iz Tuzle, a koji je financijski podržan od švedske fondacije KvinnatillKvinna.