U fokusu

Reagiranje profesora glazbe Slavka Olujića

Zagrepčanke i dečki kažu: Šminkerica je ironija

Zagrepčanke i dečki kažu: Šminkerica je ironija

Na četiri članka koje je objavila Libela pod naslovom Odgoj djevojčica u Hrvatskoj, Očitovanje stalne sudske vještakinje za marketing na pjesmu Šminkerica, Javno priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o pjesmi Šminkerica te Šminkerica šalje lošu poruku djeci reagirao je voditelj plesnog zbora Zagrepčanke i dečki Slavko Olujić, smatrajući da je sporna pjesma samo kritika roditeljskog odgoja te zatražio ispravak netočnih navoda i ispriku portala.

Pismo donosimo u nastavku:

‘Ironija – stilska figura u kojoj se misli suprotno od onoga što se kaže’, piše u brojnim školskim udžbenicima… i dobro je da svi oni koji daju priopćenja ili komentiraju stihove ‘Šminkerice’ malo ponove školsko gradivo i prisjete se onoga što smo sve učili iz hrvatskog jezika u osnovnoj školi.

Ako se pjesma ‘Šminkerica’ pogleda kao crni humor (i to piše za ironiju u enciklopedijama), ‘Šminkerica’ je kritika roditeljskog odgoja u kojem mama i tata pišu djeci zadaće, rješavaju zadatke, čitaju i sastavljaju lektiru… kako bi im djeca dobila što bolje ocjene za upis na fakultet. Rezultati takvog kućnog odgoja i obrazovanja su katastrofalni. Na fakultetu se kupuju ocjene, a djeca postaju radni i duhovni invalidi osuđeni na neuspjeh u školi, možda i u životu, a kako kaže pjesma, sve počinje jako davno s onim: ‘Mama, napiši mi zadaću…’

Poruka pjesme je: Ne pišite djeci zadaće, razvijajte samostalnost i radne navike svoga djeteta jer iza ovako ‘izdašne’ pomoći u učenju slijedi pet izgubljenih godina i pet ‘pogrešnih’ fakulteta pa i promjena psihe: Vrijednice su – štreberice one male koje cijeli dan po faksu zuje, a kao utjeha za sve životne promašaje zbog takvog odgoja i obrazovanja ostaje pretužno i nimalo utješno: ‘Šminkerica ja ću biti…’

Razumiju li djeca ironiju? Neki prije, neki kasnije. Ali važno je napomenuti da smo se na probama i koncertima jako dobro (i tužno) nasmijali šminkerici koja je gubila godinu za godinom i mijenjala fakultete, razgovarali smo o tome i naučili – treba težiti samostalnosti u radu odmalena, a pomoć roditelja svesti na nadzor rada, učenja i napredovanja djece.

Pjesme koje radimo nisu samo za djecu, to su pjesme za djecu i roditelje. Ovo je jedna od takvih pjesama. ‘Pitanje za milijun dolara’ (Kako zaposliti stotine mladih i školovanih…), ‘Priča o nestaloj djeci’ (Nestaju djeca svaki, svaki drugi dan…), ‘Jedna mina ljuta’ (U Hrvatskoj još uvijek 70.000 mina čeka moju, tvoju ili nogicu djeteta) i još neke naše pjesme, osim edukacije i razgovora s djecom – traže i potiču suradnju djece i roditelja, kao i ostalih koji sudjeluju u njihovom razvoju, odgoju i obrazovanju.

Dobro je što je pjesma ‘Šminkerica’ više od 110 tisuća puta preslušana na Youtubeu, dijelom i od roditelja koji su, vjerujem, odmah prepoznali ironiju i koji će pomoći svojoj djeci ako to bude potrebno. Mediji svakodnevno proizvode šminkerice i šminkere, hrane se njima, imaju posebne emisije za njih, afirmiraju njihovu ispraznost i ruše radne, moralne, društvene i druge ljudske vrijednosti, sve za veću tiražu i gledanost… Za nadati se da će ove prave teme jednog dana doći na dnevni red medija, pa i tportala.hr.

Mnogo je povika i na videospot. Uglavnom nepotrebno: Sva djeca sudionici spota od ‘šminkerske’ odjeće imaju na sebi bijele majice za 50 kuna i roza suknjice za 75 kuna. Je li to šminkeraj? Nemaju zlato, satove, naušnice, skupe frizure, ekstravagantne ukosnice i remene… Imaju i bijele cipelice ili šlapice za ples, a od šminkerske opreme pokupili su još samo jeftine sunčane naočale, ponegdje i mamine, ne bismo li malo dočarali taj šminkeraj. Na koncertu u Lisinskom od ‘šminkerskih’ rekvizita imali su još fotiće… bilo je jako veselo gledati ih kako glume paparazze koji oblijeću svoje ‘šminkerice’.

I djeca se igraju – imaju pravo na igru, plešu, smiju – GLUME ŠMINKERAJ I RUGAJU MU SE. (Na zboru s djecom upražnjavamo glumu, modeliranje programa, kazivanje poezije, pjevanje uz gitaru, pjevanje i ples.) I to je sav ‘grijeh’ ove prekrasne djece koju ste tako nemilosrdno prepustili medijskom linču u kojem bezdušno sudjelujete, što biste trebali prekinuti i zato odgovarati.

A za dobru zabavu, dobru poeziju za djecu i roditelje, za potpun uvid u vrijednosti odgojnog i obrazovnog rada u Plesnom zboru Zagrepčanke i dečki dobro je nabaviti naš posljednji DVD s koncerta u lipnju u Lisinskom pod nazivom PJEVAJU VAM ZAGREPČANKE I DEČKI, ili još bolje – u rujnu se upisati u Plesni zbor Zagrepčanke i dečki. Vjerujte, čeka vas mnogo igre, plesa, pjesme i radosti. Dobro došli’, piše profesor glazbe Slavko Olujić.

U prilogu se nalazi skenirani dopis profesora glazbe Slavka Olujića.