Vijesti

18.09.2014. 08:01:10 - S.K.

Pravo žena na legalan abortus

Reakcija na konzervativnu inicijativu za zabranu abortusa: 'Abortus nije crkveni problem, niti je moje tijelo politički poligon'

Akcija 'Pravo žena na legalan abortus'

Akcija 'Pravo žena na legalan abortus' (Foto: Centara za devojke Niš)

Aktivistkinje Centara za devojke Niš organizirale su u ponedjeljak javnu akciju Pravo žena na legalan abortus u centru Niša.

Riječ je o reakciji na Inicijativu SNP 1389, koja nastoji zabraniti abortus u Srbiji, koji je, osim dopušten zakonom, shvaćen i kao osnovno pravo žene na izbor.

"Ukoliko ne budemo same donosile odluku o tome želimo li rađati djecu, jako teško ćemo uspostaviti kontrolu nad svojim životima i ravnopravno sudjelovati u društvu. Pravo na legalan i siguran abortus nam pomaže da raspolažemo svojim životima", istaknule su aktivistkinje priopćenjem.

Centara za devojke Niš

Centara za devojke Niš

"Zato što sam žena. Zato što želim sama odlučivati o svom tijelu. Zato što je moje tijelo moje. Zato što smo se odavno izborile za pravo na legalan i siguran abortus. Zato što to jeste naše pravo. Zato što je to moja odluka. Zato što ću ja nositi, roditi i čuvati to dijete. Zato što želim dijetetu pružiti siguran i pristojan život. Zato što zabrana abortusa neće sprečiti abortuse, ali će smanjiti broj sigurnih abortusa. Zato što je to ugrožavanje sigurnosti i zdravlja žene. Zato što to nije moralni već zdravstveni problem. Zato što to nije crkveni problem. Zato što to nije političko pitanje, jer moje tijelo nije politički poligon. Zato što  me niko nije naučio što je zdrav odnos između partnera i partnerice. Zato što nemamo seksualnu edukaciju. Zato što se željene i planirane trudnoće ne prekidaju. Zato što nijedano sredstvo kontracepcije nije 100 posto sigurno. Zato što sam bila silovana, bolesna, nemoćna,  siromašna. I zato  to mora da bude moja odluka. Odluka ŽENA", istaknula je aktivistkinja Silvija Mihajlović  zašto svi i sve moraju stati u obranu prava žene da sama odlučuje o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju.

Pozvale su sugrađane i sugrađanke da se pridruže njihovoj kontraakciji kako Srbija ne bi doživjela sudbinu Makedonije, gdje je danas na snazi tako restriktivan zakon koji de facto onemogućava ženama da koriste zdravstvenu uslugu abortusa.

Centara za devojke Niš

Centara za devojke Niš

"Na ulici smo da bi odbranile naše pravo na izbor. Na ulici smo jer smo budne i uloga nam je da probudimo druge. Žene imaju pravo na legalan, siguran, a ako mene pitate - i besplatan abortus. Bez obzira da li smo žena koja je u životu imala ili ne abortus, bez obzira da li smo žena koje će imati ili ne abortus, sve moramo izići i izboriti se da zadržimo pravo na izbor, pravo na odluku, pravo na život, pravo na legalan, siguran abortus", zaključila je Tatjana Nikolić iz Centar za devojke Niš.

Inače, Inicijativa SNP 1389 ima za cilj da se svaki sedmi dan u mjesecu proglasi danom borbe protiv abortusa, a oni bi se obilježavali izložbama i prikupljanjem potpise da se pobačaj stavi s onu stranu zakona.

Konzervativne inicijative koje imaju za cilj ograničiti pravo žene na abortus jačaju diljem regije. U Hrvatskoj je najavljena kampanja 40 dana za život u čak pet hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Sisku i Vinkovcima, a jučerašnje obrazloženje Porezne uprave, kojim je Centar za ženske studije proglašen ustanovom koja krši ustav jer se 'zalaže za pravo na pobačaj', zorno ukazuju na opasne tendencije kojima se moramo solidarno i organizirano oduprijeti u ime naših pretkinja koje su se izborile za pravo da danas same odlučujemo o svom tijelu i životu.

Tagovi: abortus, aktivizam, centar za devojke niš, feminizam, niš, pavo žene da sama odlučuje o svom tijelu, pobačaj, pravo na abortus, pravo na pobačaj, pravo žena na legalan abortus, pravo žene na izbor, reproduktivno zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (9)

Stari komentari

:
Kakve veze ima crkva sa abortusom? Da li su crkvene institucije vlasnici zenskih tela po nekom zakonu? Nisu niti mogu biti! Dakle, ako cemo po duhovnosti, krenimo sa prakticne strane, one svakodnevne i od samih muskaraca, jer posto je crkva muski ustrojena institucija, muskarce poznaje bolje no zene. Dakle, neka se bave edukacijom muskaraca najpre, kako da postuju zene, kako da pomognu u uzgoju dece i u njihovom vaspitanju i kako da se nose sa socijalnim problemima tamo gde isti doticu duhovnu sferu.
Biti negativan u odnosu na druge nije BOZJInaum bio niti ce ikada biti! Ako su uslovi za zivot u drustvu dobri, ni jedna zena, voljena, postovana i ravnopravna nece nikada abortirati. Neka crkva poradi najpre na uslovima za koje su u nasoj zajednici odogovrni za sada uglavnom muskarci!
20.09.2014. 11:17
Bocko:
@valerija Brkljac
Za razliku od žena, koje biču - Moje tijelo, moj izbor, muškarci nemaju takvo pravo.
I pravo na njihova tjela ne polaže Crkva, nego Država.

Kad država treba vojnike, ne pita se muškarce žele li svoje tijelo, svoje ruke, noge i zdravlje položiti dati državi.
Kada žena odluči da želi imati dijete, ona zavlači ruku muškarcu u džep, bez obzira želi li on to ili ne.
Ako odbije biti financijski rob, ide u dužnički zatvor.
Ta institucija je davno ukinuta - osim za očeve koji ne plaćaju alimentaciju.
A za one koji još ne znaju, u takav zatvor idu ISKLJUČICO oni koji NE MOGU platiti jer ništa nemaju.

Dakle , i muškarci traže pravo 'Moje tijelo moj izbor!'
Pa vi ženske se lijepo organizirajte i idite ratovati protiv onih ISIL jihadista.

A morat ćete ukinuti i onaj feminiistički motto - MOJ IZBOR - TVOJ NOVČANIK:
21.09.2014. 08:36
reasilvija:
Znaš šta Bocko, za podizanje djeteta treba puno više od novčanika. Uostalom, zašto ti to ne znaš? Jel ti, kao muškarac, misliš da riječ "otac" vuče korijen od stare hrvatske riječi "novčanik"? Jel stvarno misliš da se roditeljske obveze mogu svesti na novac? A nekima je očito i ta obveza preteška.
22.09.2014. 12:57
muško:

muškarac se u današnjem društvu često svodi na chase mašinu
22.09.2014. 14:50
Bocko:
@reasilvija
Kao prvo, ja sam davno popio red pill i imun sam na te jadne prizemne pokušaje ponižavanja i vrijeđanja muškaraca.

Drugo, za razliku od tebe koja ne znaš što znači imati djecu, ja imam djecu.
I kupao sam ih dok su bili bebe, i mjenjao pelene, a i ovih dana ih svakodnevno vozim u školu i radim s njima zadaće i koješta još...

A problem nije u tome što mnogi ne bi željeli biti tate, nego u tome što im jedna ideologija koja se uvukla u državne institucije to pravo sustavno oduzima...
22.09.2014. 15:15
reasilvija:
Ja nemam djecu????????????????????
23.09.2014. 10:51
Lu:
Valerija.

Mogu žene biti voljene, poštovane i ravnopravne i opet će htjeti abortirati u slučaju da su zatrudnjele, a ne žele imati djecu. Vrlo je jednostavno.

Reasilvija

Bocko je MRA i/ili trol na ovom sajtu. Ignoriraj ga
28.11.2014. 09:08
:
Za razliku od tebe Lu, Bocku uvijek stavlja gomilu poveznica i svaki svoj stav argumentira, tako da ako netko trola, onda si to ti.

A zatrudnjele su po duhu svetom valjda, je l?
28.11.2014. 18:39
Katarina:
Djete se moze desiti slucajno i neplanirano nije nista od zastite sto posto sigurno,ako se vec desi covjek ima pravo odluciti hoce li djete zadrzati ili ne, a lijepo bi bilo da oba dvije strane odluce kako dalje i sto i muskarac je odgovoran a i zena ako se djete desi.Naravno da se treba cuvati nezeljene trudnoce jer za nijednu stranu nije to dobro iz vise razloga od psihickih,financijiskih...naravno ni abortusi nisu ugodni ni za jednu stranu nitko nije sretan da se zivot prekine koji se razvija u zenskom tijelu,ali ako nije zeljeno djete bolje je ne imati ga.Ljubav je ono sto bi muskarca i zenu trebalo spajati a ne djete ili novac ili neki nevazni interesi vec samo ljubav koja ce navladati sve probleme i patnje ovog svjeta,tako je u mojem braku,osam godina i jos uvjek je ljubav tu a nemamo jos djece a ni novaca bogme neznam koliko tek da prezivimo i to jedva,ali je tu ljubav koja nas veze.
01.12.2014. 16:30

Iz drugih medija

AEM