Vijesti

17.09.2014. 19:47:10 - transserbia.org (Libela)

'ustrajte u svojoj borbi'

Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Europskoj uniji

Konferencija 'Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Europskoj uniji'

Konferencija 'Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Europskoj uniji' (Foto: transserbia.org)

Konferencija Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Europskoj uniji u zajedničkoj organizaciji Labrisa – Organizacije za lezbijska ljudska prava i njemačke fondacije Hirschfeld-Eddy, održana je 12. i 13. rujna u Beogradu, prenosi transserbia.org.

Ciljevi ove konferencije bili suotvaranje diskusije o ljudskim pravima u okviru pridruživanja Europskoj uniji, uključujući nacionalne, ali i međunarodne strukture, kao i političke partije, LGBT organizacije iz Srbije i inozemstva, druge organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, sindikate, medije i biznis sektor, do uobičajenih tema poput govora mržnje, zločina iz mržnje i diskriminacije, itd.

Osim toga, sudionice i sudionici razgovarali su o položaju LGBT osoba u zdravstvenom sustavu, socijalnim uslugama, zapošljavanju, sportu, obrazovanju, političkoj participaciji LGBT osoba i LGBT kulturi.

Na panelu Poštivanje privatnog i obiteljskog života i pristup zdravstvenoj njezi, učestvovali/e su govornici/e iz regije bivše Jugoslavije – Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Dugogodišnji/e aktivisti/kinje govorili su o iskustvima u borbi za ostvarivanje prava na privatni i obiteljski život, (ne)mogućnosti izgradnje stabilnog partnerstva s donosiocima odluka na različitim nivoima i odnosu države i medija prema ovim pitanjima.

Uprkos značajnim razlikama u stupnju ostvarenosti prava LGBT osoba, svi/e panelisti/ce su istaknuli/e da je u pitanju dugogodišnji proces koji ne ide pravolinijski, već ga prate brojni usponi i padovi, te da je zato glavna poruka aktivistima/kinjama da ustraju u svojoj borbi.

Tagovi: budućnost pripada nama lgbt prava na putu ka prist, diskriminacija, europska unija, hirschfeld-eddy, labris, lgbt, lgbtiq, lgbtiq prava, ljudska prava, poštivanje privatnog i obiteljskog života i pristu, srbija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM