Vijesti

09.09.2014. 00:45:47 - S.K.

za legalan i dostupan abortus

Feministički flash mob u obranu ženskih prava

Feministički flash mob u Beogradu

Feministički flash mob u Beogradu (Foto: Miloš Lazić)

Nakon 'izložbe' Inicijative SNP 1389 na beogradskom Trgu Republike u nedjelju, koja se se sastojala od nekoliko postera mrtvih fetusa i koja je za cilj imala apel na državu da izvrši represiju nad ženama, tamošnje feministkinje su uzvratile kontra akcijom.

Naime, feministkinje su se također u nedjelju na istom mjestu gdje je upriličena i sporna 'izložba' organizirale Feministički flash mob. Aktivistkinje i aktivisti su prošetali Trgom noseći transparente s porukama 'Država i crkva dalje od mog tijela', 'Za besplatan i siguran abortus', 'Kapitalizam mrzi žene! žene mrze kapitalizam', 'U kući, na poslu, žena nije neradna, ali je potplaćena i potlačena', 'Ako sam žena, ne znači da želim biti majka', itd.

Zahvaljujući brzoj reakciji i kreativnoj intervenciji, kao i mnogo većem broju ljudi koji su se pojavili/e na flash moba, retrogradni performans SNP 1389 ostao je u sjeni feminističkog odgovora.

"U društvu koje se nalazi u procesu duboke repatrijarhalizacije, treba reagirati na svaki akt koji predstavlja početak 'akcije' oduzimanja ženskih prava, koja su rezultat kontinuirane feminističke borbe i koja nažalost nikad nisu zauvijek zagarantirana. Ali jučerašnji protest pokazao je da su feministički glasovi, feministička tijela tu da brane prava na vlastite izbore, obrazovanje, obitelji, političke i seksualne izbore, itd. Također smatram da je važno da smo na ulicama - tako važnom mjestu otpora i borbe, ne samo za ženska, nego za prava svih marginaliziranih grupa u društvu", izjavila je za Libelu aktivistkinja Jelena Višnjić.

Inače, Inicijativa SNP 1389 ima za cilj da se svaki sedmi dan u mjesecu proglasi danom borbe protiv abortusa, a oni bi se obilježavali izložbama i prikupljanjem potpise da se pobačaj stavi s onu stranu zakona.

(Foto: Miloš Lazić)

(Foto: Miloš Lazić)

(Foto: Jovana Ristić)

(Foto: Jovana Ristić)

(Foto: Miloš Lazić)

(Foto: Miloš Lazić)

(Foto: Jovana Ristić)

(Foto: Jovana Ristić)

(Foto: Miloš Lazić)

(Foto: Miloš Lazić)

Tagovi: abortus, akcija, aktivizam, beograd feministički fleš mob, flash mob pobačaj, inicijativa snp 1389, pravo da odlučujem o vlastitom tijelu, pravo na abortus, reproduktivna prava, reproduktivno zdravlje, seksualnost, srbija, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM