U fokusu

Napad na slobodu

Nasilno uhićena odvjetnica za ljudska prava

Nasilno uhićena odvjetnica za ljudska prava

Većina građana i građanki SAD-a umorna je od policijskih službenika/ca koji/e prekoračuju svoje ovlasti kada se suoče s građanima/kama koji/e ne čine ništa pogrešno. A sada, njujorška policija nasilno je uhitila ženu koja je stajala ispred restorana. Ova žena također je i odvjetnica za ljudska prava.

Chaumtoli Huq bila je žrtva policijskog zlostavljanja u srpnju kada je nevino čekala ispred restorana u New Yorku svog supruga i djecu koji su bili u toaletu. Dok je čekala, policija joj je prišla i naredila da se premjesti dalje.

Napomenimo, Huq je nosila svoju tradicionalnu dugu azijsku tuniku, a sve se događalo neposredno nakon pro-palestinskih prosvjeda, piše Daily News.

Huq je rekla da će otići nakon što dođe njena obitelj. No, policija nije uvažila njen odgovor. Umjesto toga, oni su pritisnuli Huq uza zid, uhvatili je za zapešća i prisilno je uhitili iako nije učinila niša loše. Dok je plakala od bola i pozivala u pomoć, jedan od policajaca joj je rekao: “Začepi gubicu”.

“U tom trenutku nisam znala što se događa. Instinktivno sam zazivala u pomoć, jer sam bila sama”, prisjeća se Huq incidenta.

Uz to, ponašanje policajca je bilo i seksističko. Saznavši da joj je prezime drugačije od muževog, policajac joj je rekao da ‘žene u Americi uzimaju prezime svojih muževa’. Također, policajci su pretražili njenu torbicu bez razloga ili naloga.

Ovu 42-godišnju majku dvoje maloljetne djece držali su dugih devet sati prije nego je puštena iz pritvora. No, Huq nije stala na ovome. Podnijela je tužbu saveznom sudu optuživši njujorške policajce za agresivnost i pozivajući se na prava Prvog amandmana.

Policija je definitivno odabrala pogrešnu ženu za dokazivanje sile. Kao odvjetnica za ljudska prava, Huq se (između ostalog) bori protiv policijske brutalnosti. Paziti da policija postupa prema ljudskim bićima unutar zakona upravo je ono što ona radi. Huq optužuje i gradske političare/ke i policijske službenike/ce koji/e ne mogu nadzirati i disciplinirati policajce/ke i koji/e potiču njihovo nedolično ponašanje.

Huq traži odštetu za ‘fizičke, psihičke i emocionalne ozljede, duševne boli, patnje, poniženje i neugodnost’.

“Moj posao je pomoći Njujorčanima/kama”, rekla je Huq.

“Shvaćam da mogu iskoristiti ono što mi se dogodilo kako bi se podigla svijest o prekoračenju ovlasti policajaca/ki i prekomjernoj upotrebi sile u zajednicama. Želim da postoji dijalog o policijskim i društvenim odnosima”, dodala je.