Vijesti

03.09.2014. 07:18:44 - Libela

širenje inicijativa '40 dana za život'

Molitve u pet hrvatskih gradova protiv ženskih prava

40 dana za život

40 dana za život (Foto: Facebook)

Ove jeseni i u vašim gradovima! Nakon zagrebačkih okupljanja pod nazivom 40 dana za život u vrijeme korizme, ova kampanja održat će se od 24. rujna do 2. studenog u čak pet hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Sisku i Vinkovcima.

Inicijativa 40 dana za život okuplja vjernike i vjernice na molitvu i bdijenje ispred bolnica, a slična okupljanja već su bila održana u vrijeme korizme, od 5. ožujka do 13. travnja, kad su se protivnici/e abortusa okupljali/e ispred zagrebačkom bolnicom Sestara milosrdnica.

Kako navode na svojim stranicama, cilj ove inicijative je zaustaviti pobačaje, pomoći u iscjeljenju majki koje se spremaju pobaciti ili su to učinile te obraćenje medicinskog osoblja i onih koji zagovaraju pobačaj.

Niti je molitva, niti je za život

Tagovi: 40 dana za život, abortus, bolnice, hrvatska, inicijativa, kampanja, molitva, osijek, pobačaj, pravo na izbor, pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, reproduktivna prava, reproduktivno zdravlje, sisak, split, trudnice, vinkovci, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (25)

Stari komentari

martin:
A gdje su prava djece?
03.09.2014. 11:52
martin:
www.babycenter.com/fetal-development-images-12-weeks
ima li "ovo" kakva prava? tko je kriv za njegovo postojanje?
03.09.2014. 11:54
Bocko:
A gdje je pravo muškarca na izbor?
03.09.2014. 13:00
XYZ:
Koji degenerici! Abortus se ne može spriječiti nikad i nigdje. Najmanje stope abortusa su u zemljama gdje je abortus LEGALAN i dostupan svakoj ženi. Najveće stope abortusa su u zemljama gdje je abortus ilegalan i kriminaliziran. Samo što se naravno, događa na "crnom tržištu" u uvjetima koji su opasni za život. Poljska ima zabranjen abortus, ali zato ima preko 400 000 ilegalnih abortusa godišnje, dva puta više nego Njemačka legalnih abortusa. Ali neka se Poljaci tapkaju po ramenima kako su uzorna katolička zemlja bez abortusa, dok im klinke i žene abortiraju djecu po nekim podrumima. Ali briga mentalne kmetove za tim, jer vlastita dogma je bitnija od realnosti.
03.09.2014. 15:33
XYZ:
@Backo, imate pravo stavit kondom ili koristit druga kontracepcijska sredstva. O nečemu što se nalazi u DRUGOM ljudskom tijelu nemate pravo odlučivati! Jer ni žene ne odlučuju o spermama koje završe u maramici pa wc školjci. A sve su to potencijalna djeca!
03.09.2014. 15:39
martin:
Pa ako ima pravo odlučiti hoće li zadržati dijete, onda neka se sama brine o njemu odlučili ga zadržati, a jebač s tim ne želi imati veze. Mislim da je to pošteno.
03.09.2014. 20:34
XYZ:
Ti imaš pravo zadržati svoju spermu za sebe, pa nećeš imati brinuti o neželjenoj djeci
04.09.2014. 01:56
Bocko:
@XYZ

Radi se o izjednačavanju prava.

Žena ima pravo na prekid trudnoće. Može iznijeti trudnoću i dati dijete na posvajanje. Ako nije u braku može to učini9ti čak i protiv volje oca.
Može odlučiti zadržati dijete i pretvoriti oca u bankomat na slijedećih 25 godina.

Muškarac nema prava čak niti reći što želi - točnije, ako bilo što glasnije kaže to je kazneno djelo.

To je odnos gospodara i roba.


Ako žena ima pravo činiti što želi sa svojim tijelom, onda bi to trebao moći i muškarac.
Trebao bi imati mogućnost da odbije biti otac na način da ima pravo na financijski abortus. Nema obavezu plaćati alimentaciju ako ne pristaje biti otac.

Podmetanja tipa - trebao je staviti kondom ili ga 'držati u gaćama' je šovinističko vrijeđanje muškaraca i žena.

1.Pristanak na seks nije pristanak na roditeljstvo. Ako vrijedi za žene, trebalo bi vrijediti i za muškarce.

2. Prebacivanje odgovornosti samo na muškarca za trudnoću jer nije koristio kontracepciju je predstavljanje žena kao maloumnih spodoba nesposobnih da same odlučuju i koriste kontracepciju. Žene imaju neuporedivo više opcija za kontracepciju.

3. Žene često namjerno zatrudne s nekim muškarcem. Lažu da koriste kontracepciju, jer im zakon omogućuje lagodan život ako zatrudne sa nekim imućnim.


'Moje tjelo, moj izbor' ne vrijedi za muškarce.
Kada treba ići u rat, muškarci nemaju pravo reći da ne žele, nego moraju dati svoje tjielo, svoje zdravlje, svoju ruku ili nogu državi .

Zašto se feminizam tu ne zalaže za jednakost, za izbor?


Ovo pitanje je zapravo test vjerodostojnosti feminističkih tvrdnji da se zalažete za ravnopravnost!

Evo, dokažite - dajte muškarcima ista prava.
Bez ALI, bez PaA TO NIJE ISTO...

Zalažete li se za jednakopravnost?

DA ili NE?
04.09.2014. 08:22
muško:

Ovi ljudi se ne mole protiv ženskih prava
04.09.2014. 08:35
Ivana:
@Bocko

Dakle:

1) Pristanak na seks bez kontracepcijskih sredstava donekle je pristanak na potencijalno roditeljstvo. Glupi postupci za sobom povlače posljedice.

2) Ženski kontraceptivi kao što su kontracepcijske pilule utječu na hormone u određenoj mjeri. Naravno, napretkom medicine nuspojave se sve više eliminiraju, ali ne može se sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da neće dovesti do hormonalnog poremećaja. A 'ženski kondom' je ZNATNO kompliciraniji za umetanje od 'muškog'. Ono što hoću reći, 'muški' kondomi su jednostavniji, dostupniji i bezopasniji od ostalih oblika kontraceptiva. Od ostalih besmislica navedenih u 'argumentu', nitko ne tvrdi da su samo muškarci odgovorni za trudnoću prouzrokovanu ne korištenjem kontraceptiva - konsenzualni seks podrazumijeva konsenzualnu odluku o (ne)korištenju kontracepcijskih sredstava.

3) Ovaj 'argument' samo pokazuje tvoju zadojenost patrijarhatom i tvoju nemogućnost razmišljanja izvan zadanih i serviranih okvira. Na ovakve tvrdnje uopće nema smisla reagirati budući da su rame uz rame s onim argumentom 'neke žene glume da su silovane'. Te brojke su toliko zanemarive da bi ih svatko s trunkom zdrave pameti trebao izbjegavati imajući na umu kakvu štetu to nanosi osobama koje su preživjele takav oblik zvjerstva.

Ne idu samo muškarci u rat. Ali činjenica da su većinom muškarci u ratu također je rezultat prihvaćanja društvenih uloga zaštitnika mira, 'slabijih' i koječega. Riješite se patrijarhata i riješili ste se rata.

Ovaj tvoj triptih navoda nije nikakav test za vjerodostojnost feminističkih tvrdnji, već tužna demonstracija tvog nekritičkog prihvaćanja svih društvenih normi, bez obzira na njihov besmisao, nekonzistentnost i činjenicu da diskriminiraju prevelik dio populacije.
04.09.2014. 11:04
kosee:
Na koji način predlažeš da muškarci odlučuju o pobačaju kad pravno nigdje nisu upisani kao očevi tijekom trudnoće niti u tako ranoj trudnoći mogu dokazati očinstvo?
04.09.2014. 11:57
martin:
@Ivana
Riješite se patrijarhata i riješili ste se rata.

Ovakav pokušaj smo već imali i glasio je "radi koliko možeš, uzimaj koliko ti je potrebno" Znamo kako je završio taj marksistički pokušaj nametanja nečeg neprirodnog. Iz iste kuhinje dolazi i ovaj pokušaj. Bit će zanimljivo ako se zapadna civilizacije riješi "patrijarha", a neki tamo ISISovci ne. Bit će jao pobjeđenim. I to nas povijest uči, ali feminizam je, kao uostalom i svaka druga ideologija, slijep na sve što mu ne paše. Samo je jedno ispravno razmišljanje-ono feminističko. I šta onda očekivati od ovakvih rasprava? Treba se javiti tek toliko da se vidi da postoje i drugačija razmišljanja.
04.09.2014. 11:59
martin:
@kosee
Prenatalnim testom se uredno utvrdi očinstvo u 12 tjednu trudnoće. Nije nikakav bed što je to nakon 12 tjedna trudnoće jer napredne snage su odavno pomakle termin do kojeg se može abortirati na puno kasniju granicu. Uostalom nećemo sada moralizirati. Ubile dijete sa 12 ili 13 tjedana ne čini nikakvu razliku.
04.09.2014. 12:07
kosee:
martin, ne znam o čemu pričaš jer po hrvatskoj zakonu abortus je dozvoljen do 10-og tjedna.
04.09.2014. 12:55
Komuna:
Koliko bolestan u glavi moraš biti da napišeš pobačaj je pravo majke? A što je s pravom djeteta da se rodi? Bolesno!
04.09.2014. 14:27
:
Pravo žene majke je jače od prava nerodjenog i neželjenog deteta. Jer ćete to dete vi da čuvate? Ćutite grešne duše. Samo osoba bez greha može da baci prvi kamen. Svi ostali neka čiste pred svojom kućom i u svojoj kući. Gledajte šta se dešava sa neželjenom decom u brazilu. Pune su ih ulice i favele a i stopa kriminala, nasilja, tinejdzerskog radjanja.
04.09.2014. 17:09
XYZ:
@Bocko

1. Spreman si imati spolni odnos bez kontracepcije, valjda znaš kakve posljedice to može imati? Ti si gospodar svog tijela i nitko drugi. Ako ne želiš biti otac imaš pravo koristiti kontracepcijska sredstva. Već se klinički ispituju muške pilule i kontracepcijske injekcije. Do tada imaš pravo smanjiti rizik od neželjene trudnoće tako što koristiš kondome.

2. Nitko te ne sili da imaš nezaštišćen odnos s osobom s kojom nisi u vezi i s kojom nemaš razvijenu komunikaciju (ne znaš da li ta osoba koristi kontracepciju ili ne). Ako igraš na taj rizik onda budi spreman i na posljedice.

3. Ako dođe do trudnoće, žena je ta koja odlučuje o svom tijelu i nitko drugi.

4. Ne idu samo muškarci u rat, no ratove prvenstveno i izazivaju mušarci, a ne žene. Još trebam čuti o ratu koji je izbio radi žena (ratu kojeg su izazvale i proglasile žene svojim agresivnim ponašanjem).

5. Postoje neke procedure o "lišavanju roditeljskih prava" u slučaju da se ti javno odričeš svoga djeteta. Kolike su tvoje obaveze prema tom djetetu nakon toga ne znam.

6. Zakon se ne koristi samo protiv tebe (u tom slučaju). Zakoni općenito nisu fer. U Hrvatskoj postoje slučajevi gdje je sud odlučio da se djeca (već odrasli ljudi) moraju brinuti o ocu (koji je ostario) bez obzira što nije ispunjavao zakonske obaveze prema njima i što nije imao skrbništvo jer se žena rastala od njega zato što ih je maltretirao.

7. Zakon obavezuje djecu prema roditeljima isto kao što obavezuje roditelje prema djeci. U hipotetskom slučaju da se tebi nešto desi (da ti treba uzdržavanje), tvoje dijete (radi se već o odraslim ljudima) s kojim nisi u kontaktu je prema zakonu dužno skrbiti o tebi, nebitno željelo ono tebe u svom životu ili ne, isto kao što si ti dužan skrbiti o djetetu do punoljetnosti, nebitno želiš li ili ne.

8. Imaj odgovoran seksualni život, pa o tome nećeš brinuti
04.09.2014. 18:38
XYZ:
Martin, patrijarhat je zlo i za muškarce i žene. Patrijarhat je prirodan koliko i matrijarhat. Najinteligentnije životinje poput kitova, dupina i slonova žive u matrijarhatu. No za ljudsko društvo bi matrijarhat bio koban isto kao i patrijarhat. Ljudska bića su više od svojih spolnih organa.
04.09.2014. 18:44
ida:
ne kužim u kojem mi to stoljeću živimo.....
06.09.2014. 10:12
muško:
@ ida šta želiš reći
07.09.2014. 14:03
:
Meni je majka katolkinja jednom rekla: Ja sam ti dala život, ja ti ga mogu i uzeti. Bilo je to u mjednoj svađi. Naravno da me ne bi ubila, ona je mene voljela najviše na svijetu. Ali ipak, bolje je vjerovati u reinkarnaciju i da život daje Bog, a ne roditelji. Protivim se pobačaju ali i zabrani kontracepcije i općenito nazadnom katoličkom odgoju koji djeci u mozgove usađuje glupe dogme poput one o "istočnome grijehu". Svaki vjeronauk u djetinjstvu je ispiranje mozga. Pustite djecu na miru dok im mozgovi ne sazriju da mogu razumjeti i samostalno odlučiti.
07.09.2014. 15:39
:
Meni je majka katolkinja jednom rekla: Ja sam ti dala život, ja ti ga mogu i uzeti. Bilo je to u mjednoj svađi. Naravno da me ne bi ubila, ona je mene voljela najviše na svijetu. Ali ipak, bolje je vjerovati u reinkarnaciju i da život daje Bog, a ne roditelji. Protivim se pobačaju ali i zabrani kontracepcije i općenito nazadnom katoličkom odgoju koji djeci u mozgove usađuje glupe dogme poput one o "istočnome grijehu". Svaki vjeronauk u djetinjstvu je ispiranje mozga. Pustite djecu na miru dok im mozgovi ne sazriju da mogu razumjeti i samostalno odlučiti.
07.09.2014. 15:39
Radenko:
Nije dobro što otkrivate email adrese komentatora, zbog neželjene pošte.

Usput da dodam, svima koji vjeruju da je Bog 1 (jedan) predlažem da razmisle je li možda Bog 0 (nula), jer nula stoji ispred jedinice. U početku bijaše ništa.
07.09.2014. 15:47
Tomislav:
Pozdrav.

Planira li itko iz Libele ili srodnih organizacija za ženska prava organizirati ili sudjelovati u kakvom protu-prosvjedu poput ovako nečega? www.bustle.com/articles/33220-grayson-and-tina-haver-currins-counter-protest-to-abortion-clinic-picketers-is-the-stuff-of-genius

S nekolicinom (interesantno, muških) prijatelja se dogovaram da smislimo kakve humoristične i ismijavajuće slogane pa da tako iskažemo potporu. ;)
07.09.2014. 15:51
Sdpeovka:
Planirate li Vi iz organizacije tipa libela - sdp itd prestati trošiti novce 88.6% večine? Kad prestanete trošiti naše novce Vi radite što god Vas je volja. Dovoljno ste zla ženama napravili u zadnjih 14 godina, povecali radni vjek zenama, ukinuli trogodisnji dopust rodiljama i da ne nabrajam dalje. Dovoljno je pogledati kakav tip zena vodi feministicke organizacije. Razvedene, ozlojadjane zene koje žive na tuđoj grbači (kojekakve udruge ili prijevremene mirovine)
07.09.2014. 16:22

Iz drugih medija

AEM