U fokusu

Osnaživanje mladih žena

Feministička ljetna škola na Malom Lošinju

Feministička ljetna škola na Malom Lošinju

U Malom Lošinju u organizaciji Centra za zdravo odrastanje održana je u srpnju osmodnevna Feministička ljetna škola za mlade liderice iz Hrvatske i Srbije. Školi je prisustvovalo 16 mladih žena iz Hrvatske i Srbije, većina njih su aktivistkinje različitih udruga (Udruga Spiritus iz Osijeka, S.O.S. – savjetovanje,osnaživanje, suradnja iz Virovitica, Centar za žene žrtve rata ROSA iz Zagreba, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” iz Pakraca, Ženska udruga “IZVOR” iz Osijeka, Zrenjanski edukativni centar, SOS Ženski Centar Temerin, Ženski centar Užica, Centar za integraciju mladih Beograd, Autonomni ženski centar” iz beograda, Udruženje žena “Femina” iz Smederevske Palanke, Srednje škole za umjetnost i dizajn iz Zagreba i Centar za zdravo odrastanje iz Malog Lošinja).

Cilj škole bio je osnaživanje mladih žena za djelatno zalaganje za ravnopravnost spolova, njihovo umrežavanje te povećavanje kompetencija za razumijevanje i korištenje medijskih alata i poruka. Jedan od važnih ciljeva je prevrednovanje međusobnih razlika te poticanje međunacionalne tolerancije i suradnje.

Teme ljetne škole, a koje su za polaznice držale istaknute aktivistkinje i feministkinje bile su: Spolne/rodne uloge: esencijalizam/konstruktivizam, Subjekt i feministička politika; feminizam i politička tradicija marksizma, liberalizma i anarhizma; povijesni pregled feminizma, Konstrukcija muškosti; nasilje, rat i identitet (voditeljica Ana Smokrović), Prikaz ženskog pokreta na prostorima Jugoslavije/ Hrvatske (Nela Pamuković), Žene i religija /sekularizam (Biserka Momčinović), Feministički grupni rad (Ljiljana Živković), Plesna radionica – moje tijelo (Danijela Beretin), Jezik i identitet, Konstrukcija društvenog pamćenja (Bojana Genov).

Uz edukacijske radionice, okosnica škole su medijske radionice, kojima je cilj bio omogućiti razumijevanje, dekonstrukciju i korištenje medijskih alata. Tijekom svakodnevnih medijskih praktikuma polaznice su uz stručno vodstvo medijskih profesionalaca (Danica Aćimović, filmologinja; Danica Bijeljac, samostalna umjetnica, Slobodan Stojaković, montažer) snimile četiri kratka filma kojima su progovorile o svojem viđenju i svome angažmanu u cilju boljeg položaja žena.

 

 

Školu je podrškom omogućilo Veleposlanstvo SAD u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dio višegodišnjeg projekta Učionica aktivnog građanstva.

Škola je od sudionica ocijenjena kao izrazito korisna i poticajna za dalji rad te Centar već planira Feminističku ljetnu školu za iduću godinu koju svakako nemojte propustiti!