U fokusu

Predsjednički izbori u Turskoj

Erdoganovo ‘novo doba’

Erdoganovo ‘novo doba’

Trenutni premijer Turske Recep Tayyip Erdogan izabran je apsolutnom većinom glasova za novog predsjednika države već u prvom krugu.

Nakon svih prebrojenih glasova, Erdogan je uvjerljivo pobijedio osiguravši si  51,96 posto glasova, prema prvim neslužbenim rezultatima.

Erdoganovi protukandidati ostali su daleko iza njega:  Ekmeleddin Ihhsanoglu je osvojio 38,33 posto glasova, a Selahattin Demiritas  9,71 posto glasova.

Podsjetimo da je ovo prvi puta u povijesti Turske da se predsjednik bira na općim izborima, u skladu s ustavnim amandmanom usvojenim 2007. godine, u zemlji od 76 milijuna stanovnika, od kojih 53 milijuna ima pravo glasa.

Prema pisanjima medija, na izbore je izašlo oko 73 posto građana s pravom glasa.

U svom prvom obraćanju naciji Erdogan je rekao kako je Turska poduzela prve korake ka ‘novom dobu’.

“Govorim vam iz dubine srca, počnimo novi socijalni konsenzus zajedno”, rekao je Erdogan, dodavši kako će biti ‘predsjednik svih naroda u Turskoj’.

Erdoganovi kritičari upozoravaju da će predsjednik Erdogan, sa svojim korijenima u političkom islamu i pritiscima na vojsku i medije, odvesti Tursku, kao članicu NATO-a i kandidatkinju za ulazak u Europsku uniju,  dalje od Ataturkovih svjetovnih ideala.

No, ne treba zaboraviti niti prošlogodišnje prosvjede diljem Turske, kada se prosvjedovalo protiv uništenja Gezi parka. Tadašnji prosvjedi nisu bili samo prosvjedi protiv uništavanja javnog dobra, već i protesti protiv partikularnih interesa profita. Turska vlada na čelu s premijerom Erdoganom tada je naredila brutalan policijski napad na mirne prosvjednike/ce, te je time okrenula turski narod protiv sebe.

Ne zaboravimo i da je turska vlada, također prošle godine uvela novi zakon s oštrim mjerama o konzumaciji alkohola, odnosno uvedena je zabrana prodaje pića od 22 do 6 sati s tim da se restorane u blizini škola i džamija prisiljava da uopće ne toče alkohol.

Uz to, vlada je pokušala pobačaj učiniti gotovo nedostupnim,  te zaustaviti raspravu o LGBTQ pravima.

Međutim, Erdogan po četvrti puta osvaja izbore (prethodna tri puta kao premijer) i to svaki puta sa sve većim udjelom glasova.

Erdoganovi ključni potezi,  za vrijeme njegovih premijerskih mandata, odnosili su se na gospodarstvo. Doista, Tursku je uspio podići iz ekonomskog kolapsa. U razdoblju od  2002. do 2012. tursko gospodarstvo je u  prosjeku raslo pet posto godišnje.

Međutim, prema kritičarima i kritičarkama, gospodarski rast je imao negativan utjecaj na okoliš u Turskoj, pa je tako u crno-morskoj regiji bilo na desetke prosvjeda protiv Erdoganove vlade.

Ne zaboravimo i da je Erdoganova vlada bila upletena u skandal s korupcijom, kada je nekoliko Erdoganovih ministara bilo osumnjičeno za primanje mita.

I na kraju, valja istaknuti kako je početkom ove godine Erdogan naišao na val kritika i masovnih prosvjeda u Ankari i Istanbulu kada je htio pooštriti kontrolu interneta i blokirati one stranice koje mu ne odgovaraju.