Vijesti

08.08.2014. 13:55:00 - Libela

Stručnjakinje komentiraju Šminkericu

Šminkerica šalje lošu poruku djeci

Nakon jučerašnje objave teksta 'Odgoj djevojčica u Hrvatskoj' na našem portalu, i ostali mediji su progovorili o ovom slučaju.

Pjesmica 'Šminkerica' izazvala je niz reakcija građana/ki, od kojih mnogima nije jasno kako roditelji djeci dopuštaju nastup s takvom pjesmom.

Ivana Milas Klarić, Pravobraniteljica za djecu za Večernji je listi izjavila: "Tekst pjesme otvara određena pitanja vezana za dob djevojčica koje ga izvode i interpretiraju, u pogledu poruka koje šalje i načina na koji djeca te poruke primaju. Svakako se radi o pitanjima za stručnjake koji se bave razvojnom psihologijom. Međutim, još jednom se vidi kolika je širina mogućih povreda dječjih prava i utjecaja odraslih na to. S tim u vezi je važna i njihova uloga u procjeni mogućih štetnih sadržaja za djecu koji će u budućnosti odrediti njihove izbore".

Pjesmu je za Večernji list komentirala i psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor rekavši "Poruka te pjesme je skandalozna.  Pjesmica je diskriminirajuća i seksistička jer se djevojčice usmjerava da je važno samo kako izgledaju. Poručuje im se da je vrhunac njihovih mogućnosti biti uređena, našminkana, lijepo obučena i šupljoglava. Željela bih vjerovati da to nije napisano ozbiljno, već da se netko rugao s čitavim društvom u kojem dominiraju krive vrijednosti".

 

Tagovi: djeca, djevojčice, društvo, hrvatska, pravobraniteljica za djecu, šminkerica

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

libelica:
Fale vam glavni dijelovi teksta iz Vecernjeg lista koje niste objavili no to ne smijete staviti ocito! I zbor se oglasio, ali taj dio vam ne ide u prilog.
Sretno Libela sa stjecanjem slave i lajkova na racun djece 👏
10.08.2014. 00:48
ccc:
To je kad ljudi stavljaju riječi koje im odgovaraju. Posebno novinari koji moraju nekad imati neku priču. Njima je svejedno što je i da li je ispravno. Može biti tužba ili ne ali su se proslavili i pročulo se za njih.
Samo što je žalosno što uvijek ide na račun drugih ljudi...
10.08.2014. 19:02

Iz drugih medija

AEM