Vijesti

29.01.2009. 09:41:26 (Tportal.hr)

Dodijeljene stipendije Za žene u znanosti

Sonja Antić, liječnica, Ivana Bešlić, fizičarka, Ivana Buj, biologinja, te Danijela Horvatek, veterinarka, ovogodišnje su dobitnice stipendije Za žene u znanosti, koju već treću godinu zaredom u Hrvatskoj dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA.

Ovaj program stipendiranja provodi se svugdje u svijetu gdje L'Oreal posluje, a provode ga zajedno L'Oreal i UNESCO.

Stipendija Za žene u znanosti jedina je stipendija u Hrvatskoj namijenjena ženama znanstvenicama. Mlade znanstvenice nagrađene su godišnjom stipendijom u iznosu od 4.000 eura za dosadašnji znanstveni rad, a time ih se istodobno potiče i na daljnju izobrazbu u području znanosti. Treća generacija stipendistica brojnija je za jednu dobitnicu, s obzirom na to da je veliki interes znanstvenica potaknuo organizatore stipendije da povećaju broj godišnjih stipendija s dosadašnje tri na četiri.

'Bilo je puno kvalitetnih i perspektivnih mladih znanstvenica', rekla je akademkinja Sibila Jelaska, predsjednica natječajne komisije Za žene u znanosti 2009. godine, izražavajući zadovoljstvo zbog dodjele takvih stipendija isključivo ženama, s obzirom na to da 'zna svu težinu i probleme žene kad se bavi znanošću'.

Odluku o najboljim znanstvenicama u završnoj fazi izrade doktorske disertacije, koje su godišnjim stipendijama u iznosu od 4.000 eura nagrađene za svoj dosadašnji znanstveni rad i koje se želi potaknuti na daljnju edukaciju u području znanosti, donijelo je povjerenstvo natječaja u sastavu: akademkinja Sibila Jelaska, akademik Vladimir Paar, prof. dr. Dražen Vikić-Topić, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr. sc. Katica BIljaković, prof. dr. sc. Vida Demarin i prof. dr. Krešimir Nemec.

Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj je predstavljen u studenom 2006. godine, a provodi se u zemljama diljem svijeta. Dio je međunarodnog projekta For Women in Science koji se u suradnji L'ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina.

Članak preuzet s Tportala.

Tagovi: stipendije, znanstvenice

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM