Vijesti

16.05.2009. 12:34:53 - Kristina Turčin (Jutarnji list)

Manipulacija djecom isto je kažnjiva kao zlostavljanje

(Foto: D_Sharon_Pruitt)

Britanski sud zabranio je jednoj majci da tri godine viđa svoju djecu jer je dokazano da je ocrnjivala bivšeg muža pred njima, okretala ih protiv njega i na kraju ih natjerala da lažno svjedoče da ih je zlostavljao. Kad se Britanka oglušila o presudu i neovlašteno prišla djeci na cesti da im kaže da ih voli, završila je mjesec dana u pritvoru.

To je ekstremna kazna za majku kakva u Hrvatskoj, kažu naši sugovornici, sigurno još nikada nije izrečena. No korištenje djece tijekom razvoda za osobnu osvetu bivšem partneru, ocrnjivanje roditelja s kojim dijete ne živi, ucjenjivanje i blaćenje, svakim je danom i kod nas sve češće. Čak trećina male djece čiji se roditelji razvode žrtva su manipulacije, a 50 posto svih optužbi za zlostavljanje je lažno!Procjene su to Valerije Kanđere, psihologinje Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb koja se tim poslom bavi već 23 godine.

Lažne optužbe za zlostavljanje osobito su opasne zbog istinitih optužbi koje se gledaju s određenom sumnjom, dodaje Sandra Artuković Kunšt, voditeljica grupe za statusne i obiteljske sporove Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

- Pristalica sam strogog kažnjavanja za lažne optužbe jer ne samo da štete lažno optuženom nego je to i krajnja zloupotreba djeteta - kaže sutkinja.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tagovi: obitelj, razvodi

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM