U fokusu

Izjava turskog potpredsjednika vlade:

‘Žene se ne bi trebale glasno smijati na javnom mjestu’

‘Žene se ne bi trebale glasno smijati na javnom mjestu’

“Žene se ne bi trebale glasno smijati na javnom mjestu”, rekao je Bulent Arinc, turski potpredsjednik vlade, u svom govoru o ‘moralnoj korupciji u zemlji’,  javlja Independent.

Arinc je pozvao na čednost muškaraca i žena, te okrivio televiziju i medije za guranje tinejdžera u ‘seksualnu ovisnost’.

“Muškarac treba biti moralno biće, treba poštivati svoju ženu, a žena treba znati što je pristojno što nije”, rekao je Arinc, te pozvao turski narod da otkriju Kuran i zaustave moralnu agresiju.

Među ostalim prigovorima, Arinc navodi kako ljudi imaju previše automobila i koriste previše benzina, te da žene pričaju o ‘nepotrebnim’ temama na telefon, umjesto susreta licem u lice.

Arincova izjava izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama optužujući vladu da previše ‘zalazi u privatni život građana’.

Ekmeleddin Ihsanoglu, koji je bio protukandidat premijera Recepa Tayyipa Erdogana, na prošlim predsjedničkim izborima, pokrenuo je raspravu na Twitteru ismijavajući ovu Arincovu izjavu.

 “Umjesto što dijelite lekcije o moralu, vratite nam ukradeni novac”, jedna je od poruka na Twitteru, što je aluzija na sumnju o korupciji premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegovih bliskih suradnika.

Turska je kroz povijest bila progresivnija po pitanju ženskih prava od susjednih zemalja, ali nedavne promjene i trajni problemi s raskorakom u plaćama, dječjim brakom, ubojstvima iz časti i obiteljskim nasiljem potaknuli su zabrinutost aktivista da zemlja ide prema nazad.

Iako je abortus legalan do 10. tjedna, premijer najavljuje mogućnost izmjene zakona.

Također, Turska je došla na udar međunarodne kritike zbog pokušaja da blokira Twitter i YouTube početkom ove godine.