Vijesti

22.07.2014. 18:51:36 - GONG

GOOD inicijativa je zatražila ostavku ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića te odgovornih predstavnika Ministarstva obrazovanja i Vlade

"Država se ne događa samo na Markovom trgu"

(Foto: Facebook, Građanski odgoj i obrazovanje)

(Foto: Facebook, Građanski odgoj i obrazovanje)

Zbog odustajanja Vlade Zorana Milanovića od građanskoga odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta u školama, GOOD inicijativa je zatražila ostavku ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića te odgovornih predstavnika Ministarstva obrazovanja i Vlade.

"Što je brutto2? Hoće li znati pročitati ugovor o radu pod uvjetom da ga uopće budu imali? Hoće li znati kako i kome napisati i uputiti žalbu i da se zbog primjerice rupa na cesti trebaju prije obratiti gradonačelniku/ici, a ne predsjedniku/ici države pod uvjetom da uopće znaju tko su oni? Razlikujemo se u mnogim stvarima, netko je dobar u matematici, netko u skoku u vis, ali svi smo građani i imamo temeljna ljudska prava te obaveze prema državi i društvu. Država se ne događa samo na Markovom trgu, država smo svi mi i svi trebamo sudjelovati, ali za to trebamo imati znanja i razvijati društvene kompetencije iako građansko obrazovanje nije lijek za sve probleme. No, premda imamo 25 godina teško stečene neovisnosti, još nismo razvili ljubav prema Ustavu, a on štiti naš život i dom", podsjetio je Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja na konferenciji za novinare GOOD inicijative za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskoga odgoja i obrazovanja te zaključio: "Potrebno je uvođenje građanskog obrazovanja kao posebnog predmeta, a sve drugo je izraz neodgovornosti prema mladima, Ustavu i budućnosti ove zemlje".

Naime, kako je upozorila Vedrana Spajić-Vrkaš s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, model koji kani uvesti Ministarstvo obrazovanja predstavlja "hibridni model nastao od njihova modela i nekoga tko nije upućen u problem te ga treba povući jer nema uporišta u onome o čemu se dosad razgovaralo i riječ je samo o još jednom ishitrenom ad hoc rješenju mimo tijela odabranih za promjene" te zajedno s Eminom Bužinkić iz Centra za mirovne studije upitala: "Što se dogodilo s pet milijuna i 300 tisuća eura kredita Svjetske banke koje je Hrvatska dobila za program građanskoga odgoja i obrazovanja te 500 tisuća eura koje su potrošile civilne udruge za izradu modela?" 

S obzirom na poteze Vlade, čiji predstavnici/ice ne razumiju građansko obrazovanje, sav taj novac i trud bačeni su u vjetar, a "ignorirani su i rezultati eksperimentalne provedbe građanskoga odgoja koja je uključila istraživanje stavova učitelja i učenika te ocijenila kako Ministarstvo i Agencija zbog samovoljne promjene modela uvođenja i pokretanja ponovne javne rasprave na taj način izigravaju demokratsku proceduru i zanemaruju mišljenje učitelja/ica, učenika/ica i javnosti", zaključila je Bužinkić.

Također, ovakav način uvođenja građanskog obrazovanja pokazuje neodgovornost prema učiteljima/icama, nastavnicima/icama i učenicima/icama koji usred ljetnih praznika još uvijek ne znaju hoće li imati građanski odgoj, a nova javna rasprava je pokrenuta dok još nisu objavljeni rezultati prošle što je još jedan od postupaka kojim su Ministarstvo i Agencija izigrali demokratske procedure, upozorava GOOD inicijativa, čije je predstavnike također posebno zasmetala poruka koju je prenio Filipović rekavši da organizacije civilnog društva, od kojih mnoge već niz godina rade na neformalnom građanskom obrazovanju i stvaranju uvjeta za njegovo uvođenje u odgojno-obrazovni sustav, nisu dobrodošli suradnici/ice. "Time je pokazano krajnje nerazumijevanje uloge građana/ki i udruga u demokratskoj državi", upozorio je Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja, poručivši kako "nije prazna floskula da demokracije nema bez aktivnih građana/ki".

Tagovi: civilno društvo, edukacija, građani, građanke, građanski odgoj, ljudska prava, obrazovanje, prosvjeta, škola, školstvo, učenice, učenici, učitelji, učiteljice, udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM