U fokusu

Najviše zarađuju osobe visoke stručne spreme zaposlene u stranim firmama

Prosječna mjesečna plaća u Hrvatskoj na najnižoj razini od 2014. godini

Prosječna mjesečna plaća u Hrvatskoj na najnižoj razini od 2014. godini

U drugom kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.266 kuna što je najniži iznos prosječne plaće gledano od 2012.godine, piše MojPosao.net.

Osim kategorije top managementa koja ima u prosjeku 121 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 79 posto višom, odnosno 41 posto višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici/e u pomoćnim zanimanjima (-42 posto), te radnici/e u tekstilnoj i kožnoj industriji (-41 posto). Dakle, zanimanjima u kojima prevladavaju žene.

U posljednja tri mjeseca muškarci su u prosjeku imali 9 posto višu plaću od žena, što je porast od tek 1 posto u odnosu na I. kvartal 2014. godine.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 50 posto  višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 101 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici/e sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19 posto nižu plaću, dok ispitanici/e s visokom stručnom spremom imaju 21 posto višu plaću od prosjeka.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 62 posto više od prosjeka.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16 posto od prosjeka, dok su plaće u udrugama najniže i iznose 12 posto manje od prosjeka, 4.619 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3 posto su više od prosjeka, kao i plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi (3 posto iznad prosjeka).

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko  prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su 7 posto veće od prosjeka.

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici/e imaju 18 posto manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 6 posto nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 4 posto viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 8 posto viša od prosječne.