Vijesti

07.07.2014. 13:41:47 - Libela

Vrijeme je za životno partnerstvo

Životno partnerstvo usrećit će mnoge parove u Hrvatskoj

(Foto: zivotnopartnerstvo.com)

(Foto: zivotnopartnerstvo.com)

Inicijativa za životno partnerstvo snimila je video-spot Vrijeme je za životno partnerstvo. Ovaj je spot podrška Zakonu o životnom partnerstvu koji je u saborskoj proceduri, a čijim će donošenjem Republika Hrvatska priznati istospolne parove kao obitelji. Spot će danas biti prikazan na HTV-u, u emisiji Hrvatska uživo. U spotu su sudjelovali mnogi građani i građanke koji podržavaju životno partnerstvo, kao i glumice Vera Zima i  Ksenija Marinković, te glumac Sreten Mokrović.

"Spot smo napravili volonterski, zabavljali smo se na snimanju. Naša zahvala ide svim malim tvrtkama i obrtima koji su nam pomogli oko torta, prstenja, haljina, frizura, odjeće, prostora za snimanje i drugih detalja. Veliko hvala Veri, Kseniji i Sretenu, koji su kao i mnogo puta do sada, i ovaj put bili uz nas", izjavio je Daniel Martinović, koordinator Inicijative za životno partnerstvo.

Zakon o životnom partnerstvu u drugom je čitanju u Hrvatskom saboru i trenutačno prolazi kroz saborske odbore. Očekuje se usvajanje ovog zakona do 15. srpnja. Istospolni parovi nestrpljivo iščekuju njegovo donošenje, a mnogi parovi u Hrvatskoj se već sada spremaju za odlazak kod matičara ili matičarke. Neki su već naručili torte kod slastičare i slastičarke, drugi su naručili vjenčanice i svadbena odijela, planira se kupovina prstenja. Oni koji to financijski mogu, organizirat će si pravi medeni mjesec i rezervirati sobu s velikim 'bračnim' krevetom.

Većina ljudi sklopit će životno partnerstvo iz potrebe ostvarivanja osnovnih ljudskih prava koja će im donošenjem ovog zakona pripadati kao građanima i građankama Hrvatske i Europske unije. Neki će sklapati životno partnerstvo iz želje da ozakone svoju dugogodišnju vezu, a neki kako bi svoju sreću podijelili sa svojim obiteljima, prijateljima/icama i najdražim osobama.

Ovo ljeto ostat će, nesumnjivo, mnogim parovima u sjećanju kao jedan od najsretnijih trenutaka u njihovim životima.

Građanski brak osoba istog spola može se sklopiti u 16 država na svijetu, a u SAD-u u 20 saveznih država, s tendencijom povećanja iz tjedna u tjedan. Životno  partnerstvo pak postoji u još 18 država, te će Hrvatska donošenjem ovog zakona biti 19. država koja je ozakonila životno partnerstvo. Hrvatski Zakon o životnom partnerstvu nesumnjivo je među najboljima u Europi.

Tagovi: inicijativa za životno partnerstvo, lgbt prava, lgbt zajednica, zagreb pride, životno partnerstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM