U fokusu

Memorandum Ženske fronte za radna i socijalna prava

Prijedlog Zakona o radu treba vratiti u javnu raspravu

Prijedlog Zakona o radu treba vratiti u javnu raspravu

Ivana Živković

Ženska fronta za radna i socijalna prava uputila je javni poziv Josipu Leki, predsjedniku Hrvatskog sabora da konačan prijedlog Zakona o radu, koji je na Sabor uputila Vlada 24. lipnja 2014., odmah vrati u javnu raspravu. 

U konačnom prijedlogu ZOR-a koji je pristigao na Vladu pojavila su se rješenja koja nikad nisu bila na javnoj raspravi, niti je javnost upoznata s novim prijedlozima. Takva podvala ubacivanja novih stavki u verziju teksta upućenog Vladi – a da prethodno nije dostavljen socijalnim partnerima i javnosti – neprimjerena je demokratskom društvu. 

Ministarstvo je sindikatima uputilo konačan prijedlog ZOR-a s novim rješenjima tek nakon što je upućen na Vladu. Već prepoznatljivom taktikom, kao i uvijek do sada, ovaj ministar pokušava progurati opasna zakonska rješenja u razdoblju netom prije ljetne stanke, računajući da će tada naići na najmanji pritisak i otpor, baš kao što je to učinio “s prvom fazom reforme” lani u srpnju.

Na nova rješenja ne moramo gledati samo kao na podvalu jer evidentno nisu prethodno raspravljena, riječ je o puno složenijem problemu – ona su neprihvatljiva pravnoj normi. To, primjerice, možemo vidjeti na slučaju uvođenja sintagme “svoj radnik” i praktičkog instituta lizinga radnika – omogućavanje posudbe radnika drugom poslovnom subjektu, kao i omogućavanje “dopuštenja svom radniku” da radi prekovremeno za drugog poslodavca.

Ženska fronta za radna i socijalna prava, kao koordinacija pedesetak ženskih, ljudskopravaških i sindikalnih grupa, u memorandumu upozorava na neprihvatljiva rješenja iz Zakona o radu. Memorandum možete pročitati ovdje.