Vijesti

01.07.2014. 17:06:44 - Libela

Korak unazad za reproduktivna prava

Vrhovni sud presudio u korist Hobby Lobbyja

(Foto: thinkprogress.org)

(Foto: thinkprogress.org)

U ponedjeljak je Vrhovni sud SAD-a donio presudu u slučaju poznatom pod nazivom Hobby Lobby, koji se tiče dviju američkih tvrtki koje zahtijevaju da zdravstveno osiguranje koje pružaju svojim zasposlenicama ne pokriva kontracepciju, i to zbog religijskih razloga. Odluka je donešena na štetu žena – Vrhovni je sud odlučio u korist tvrtki, omogućavajući im tako da onemoguće svojim zaposlenicama osnovna reproduktivna prava.

Jučerašnja je presuda srušila pravilo prema kojemu religijska sloboda ne može biti tolika da oduzima prava drugima, osobito kada se radi o radničkim i reproduktivnim pravima, što potvrđuje i odluka Vrhovnog suda iz 1982. godine. Anketa koju su proveli Reuters i Ipsos pokazuje da se s navedenom odlukom ne slaže više od polovice građana i građanki SAD-a, no izgleda da su kapitalistička logika i religijsko licemjerje još jednom pobijedili nad zdravim razumom. 

Tagovi: amerika, hobby lobby, kontracepcija, pravo na pobačaj, reprodukrivno zdravlje, reproduktivna prava, sad, vrhovni sud

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM