U fokusu

Šok i nevjerica

U Libiji ubijena aktivistkinja za ljudska prava

U Libiji ubijena aktivistkinja za ljudska prava

Mnogi Libijci su u šoku nakon ubojstva odvjetnice i jedne od najistaknutijih aktivistkinja u borbi za ljudska prava. Salwa Bugaighis ubijena je u svom domu, u  srijedu, 25. lipnja na dan općih izbora u zemlji, javlja Guardian.

Bugaighis je izbodena i upucana u glavu od strane napadača koji su provalili u njezinu kuću u istočnom dijelu Bengazija, te ranili zaštitara i oteli muža, Essam al-Gharianija.

Supružnici su ubijeni po povratku s glasanja, a Libijci podsjećaju kako snaga ekstremista raste i zemlju potresaju mnogobrojna nasilja.

Ranije toga dana, Bugaighis se javljala telefonom iz svoje kuće za libijski TV kanal i govorila o borbi koja bjesni u njezinom susjedstvu, koja je izazvana kada su militanti napali vojne trupe koje su bile razmještene oko biračkog mjesta.

Bugaighis je  bila prepoznata kao možda najkarizmatičnija figura u libijskom ženskom pokretu. Podržavala je uspješnu kampanju za uspostavu minimalne kvote za ženske zastupnice u parlamentu. Protivila se obaveznom nošenju hidžaba, i njezino mišljenje ju je dovelo u sukob s Muslimanskim bratstvom i islamističkim ekstremistima.

“Ubojstvo je namjera da se ušutkaju svi kritičari”, rekla je Hanah Salah iz Human Rihts Watcha. “Njezino je uvjerenje bilo da je dijalog jedini način da se razriješi sukob u Siriji”.

Iako su Bugaighis i njezin suprug bili napustili Libiju sa svoje troje djece nakon što je jedno dijete bilo ugroženo od strane napadača, ipak su se vratili nazad, obećavajući kako će nastaviti kampanju.

Hassan Morajea, student iz Tripolija, rekao je kako je odvjetnica poštovala i muškarce i žene s jednakim žarom. “Ne samo da je imala nešto za reći, nego je znala kako to reći, bila je u stanju artikulirati sve ono što smo mislili i mi”, rekao je Morajea.

Trenutno u Libiji vlada apatija prema demokraciji, a što potvrđuju i brojke izašlih na izbore. Samo 630.000 ljudi glasovalo je na općim izborima u srijedu, a dužnosnici kažu kako još ne znaju kada će biti objavljeni konačni rezultati.

Ovdje možete potpisati peticiju kojom se pozivaju međunarodna zajednica i vlasti u Libiji da pokrenu istragu o ubojstvu Salwe Bugaighis, te da se pronađu ubojice i dovedu pred lice pravde. Poseban apel upućen je Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima za međunarodnom i neovisnom istragom.