U fokusu

Održan 13. Zagreb Pride

Solidarno u borbi za jednakopravnost i dostojanstvo svih ljudi

Solidarno u borbi za jednakopravnost i dostojanstvo svih ljudi

S.K.

Trinaestu godinu za redom Povorka ponosa koračala je ulicama Zagreba solidarno u borbi za jednakopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Hrvatskoj. Povorka koja je ove godine prema procjenama organizatora okupila oko osam tisuća sudionika i sudionica, bez izgreda i uz malu policijsku pratnju prošetala se od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića do tradicionalnog okupljališta na Zrinjevcu.

Ovogodišnji Pride održan je pod sloganom “Na pravoj strani povijesti” čime se željelo ukazati na sve veći porast konzervativizma koji posljedično dovodi do smanjivanja i ukidanja prava kao i do zatiranja sloboda, ne samo manjina, nego neistomišljenika.

U šarenoj povorci po prvi put se našla i velika zastava transrodnih osoba koju su izradile bivše radnice Kamenskog.

“Biti na pravoj strani povijesti znači preuzimati odgovornost ne samo za sebe, već prihvaćati odgovornost za živote budućih generacija, za budućnost naše djece. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na margini dana, u otporu sutra, a u slobodi vječno. Povijest svih dosadašnjih društava, povijest je borbi među onima koji nečije dostojanstvo zatiru i onih koji se bore za dostojanstvo potlačenih. Zato što se potlačenima prava i dostojanstvo ne darivaju, mi se za njih borimo. Naša je snaga solidarnost, naša je inspiracija povijest, naša hrabrost je budućnost!”, poručili su organizatori i organizatorice povorke.

Na Zrinjevcu su i ove godine dodijeljene nagrade za homofoba i homofrenda, ali i nagrada za LGBTIQ osobu godine. Homofrendicom godine proglašena je predsjednica stranke ORaH Mirela Holy kojoj je ovo već druga nominacija, a nagradu je zaslužila zbog svog ustrajanja u borbi za LGBT prava.

Nagrada za homofoba godine očekivano je pripala Željki Markić, dok je za LGBT osobu godine odabran Noa Pintarić iz udruge Trans Aid.