Vijesti

14.06.2014. 08:18:46 - Dolores Marčetić

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U KINU EUROPA

Time to Act: Sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima

U kinu Europa otvorena je izložba fotografija 'Time to Act' renomiranih fotografkinja Nine Berman, Kate Holt, i fotografa Ziyaha Gafića, koji su se bavili temom silovanja u ratovima. Izložba je otvorena u isto vrijeme kao i sastanak svjetskih političkih lidera i civilnih grupa  'End Sexual Violence in Conflict' koji se održava u Londonu od 10. do 13. 06. 2014. #TimeToAct predstavlja inicijativu ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i posebne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie kojom se nastoji zaustaviti praksa korištenja seksualnih zločina kao oružje rata, te intenziviranje procesuiranja počinitelja.

Na samom otvorenju izložbe, govor je održao veleposlanik Velike Britanije i Sjeverne Irske David Slinn koji je podsjetio na summit u samo nekoliko sati udaljenom Londonu u kojem sudjeluju stotine zemalja, uključujući i Hrvatsku. Istaknuo je važnost aktivizma i uključivanje svih zemalja u suzbijanje seksualnog nasilja u ratovima, te vjeru i nadu da se zajedničkim snagama po tom pitanju nešto može i mora promijeniti. Nekoliko riječi preko video zapisa uputili su William Hague i Angelina Jolie koja se odlučno uključila u međunarodni protokol kako bi se sve više počinitelja ratnih silovanja privelo pravdi.

Silovanje i ostali oblici seksualnog nasilja u oružanim sukobima širom svijeta jedna su od najraširenijih i najdublje ukorijenjenih praksi kojima se dosad nije posvećivalo dovoljno pozornosti. Seksualno nasilje tijekom oružanih sukoba nanosi nezamislivu patnju i nepravdu, a usmjereno je na uništavanje pojedinca, obitelji i zajednica, čime se, ponekad i generacijama, potencira trajanje sukoba i nesigurnosti.

Kao što stoji u Deklaraciji o obvezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima koji su potpisale 151 zemlja, više od ¾ članica Ujedinjenih naroda, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatsku, seksualno nasilje nije neizbježna posljedica rata i potrebno je uložiti više napora kako bi se spriječili i učinkovito odgovorilo na takve barbarske postupke.

Izuzetno dirljive fotografije Ziyada Gafića, Kate Holt i Nine Berman, popraćene su potresnim ispovijestima žrtava koje se bore s teškim traumama.Psihički i fizički ožiljci na tim ženama svakodnevni su podsjetnik na pakao koji su prošle, i koje će prolaziti do kraja svoga života. Mnoge od njih su sustavno silovane i nekoliko mjeseci, zaražene HIV-om, rodile su ili pobacile dijete silovatelja, ili su sami djeca silovanja napušteni nakon traumatičnog događaja majke. Strašni seksualni zločini koji su počinjeni tijekom rata u BIH i Ruandi zabilježeni su kroz fotografije koje vrište očajem, boli i patnjom. Svaka fotografija je poziv u pomoć i tek jedan u nizu teških trenutaka koje te žene svakodnevno proživljavaju.

Tema o kojoj se predugo šutjelo napokon je dobila mjesto i vidljivost koju zaslužuje, a zakoni koji trebaju uslijediti važni su za zaštitu žena i djece, te uklanjanje seksualnog nasilja iz arsenala okrutnosti. Suzbijanje silovanja i mijenjanje stava prema ratnim zločinima, jedini je odgovor na kulturu nekažnjivosti.

Tagovi: nasilje protiv žena, rat, ratni sukob, seksualno nasilje, time to act

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

još jedan muškarac:
Da li slijedi kakav izvještaj o tome što je napravila naša delegacija u Londonu? Čitam neka izvješća pa ispada da se iz nastupa naše delegacije nije uopće dalo zaključiti da su u Hrvatskoje neke žene silovane za vrijeme rata. Silovane žene u ratu na hrvatskim prostorima i dalje ostaju tabu tema. O tome sam upravo pročitao na onoj groznoj forumskoj stranici gdje navodno obitavaju mizoginisti. Možda bi bilo zgodno da napravite jedan interview sa Marijom Slišković i opravdate ono što piše ispod naziva "libela" na ovoj stranici.
18.06.2014. 08:36
tajuska:
ovaj poltar djeluje skroz volonterski i mnoge teme koje bismo zeljele ne obradimo dovoljno dobro. tako pratimo i pricu ratnih silovanja koliko mozemo. za pravu ocjenu toga sto je napravila hr delegacija smo morale biti tamo, a to si nazalost ne mozemo priustiti. o samoj koni smo objavile nekoliko clanaka, ukljucujuci i one kriticke. ako netko zeli volonterski nesto za libelu odraditi, ukljucivo i intervju s gdom sliskovic slobodno se javi na info@libela.org.
18.06.2014. 13:55

Iz drugih medija

AEM