U fokusu

'FIFA IDI KUĆI!'

Drugo lice Brazila: Na ulicama bukti pobuna protiv Mundijala

Drugo lice Brazila: Na ulicama bukti pobuna protiv Mundijala

Twitter

Dok je svijet gledao spektakularno otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva, a milijuni euforično navijali uz televizijske prijenose, ulice brazilskih gradova su bile ispunjene dimom suzavaca, kišom kamenja i žamorom prosvjednika i prosvjednica. I takve slike Brazila se svijetu neće servirati u primetimeu.

Naime, na ulicama najmanje četiriju gradova sinoć su izišli nezadovoljni građani i građanke kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom tamošnjih vlasti da uloži milijarde dolara u organizaciju Mundijala, pritom iseljavajući lokalno stanovništvo, gradeći stadione koji se kasnije neće koristiti te odgovarajući policijskom brutalnošću na oponente Prvenstvu.

Sukob policije i prosvjednika/ca

Prosvjednici i prosvjednice su se sukobili s policijom te su u centru Rio de Janeira nastradali izlozi i automobili. Policajci su uspjeli smiriti situaciju bez žrtava, a demonstracije su nastavljene u bez štete.

Najmanje petero osoba je ozlijeđeno u sukobu policije i prosvjednika i prosvjednica u Sao Paulu prije početka prve utakmice Svjetskog prvenstva. Skupina od šezdesetak protivnika Svjetskog prvenstva okupila se na prilazima stanici metroa gdje su držali transparent s natpisom Ako mi nemamo prava, neće biti prvenstva.

Oni namjeravaju blokirati veliku aveniju koja vodi do stadiona Arena Corinthians, gdje se treba održati početna utakmica Svjetskog prvenstva između Brazila i Hrvatske u nazočnosti 12 šefova stranih država. Ali policajci su intervenirali i pucali gumenim mecima na jednog prosvjednika koji je priveden.

Snimke i fotografije objavljene na YouTubeu i društvenim mrežama svjedoče policijskoj brutalnosti.

Prosvjed u zračnoj luci

Skupina prosvjednika je u zračnoj luci Carlos Jobim/Galeao u Riu u četvrtak ujutro blokirala glavni prilaz terminalima kada se očekivao dolazak tisuća navijača na Svjetsko prvenstvo.Dvadesetak prosvjednika, sudionika pokreta zemaljskog osoblja zračne luke blokirali su aveniju Vinte de Janeiro, desetak minuta u smjeru središta grada iz zračne luke, javili su mjesni mediji.

Zašto se prosvjeduje u Brazilu?

Građani i građanke Brazila već mjesecima prosvjeduju protiv nogometnog prvenstva ističući kako je potrošeno više od 11 milijardi dolara na organiziranje ovakve manifestacije, dok država ne funkcionira. Oni su tražili da se novac namijenjen SP-u uloži u socijalne programe, izgradnju škola, bolnica i prihvatilišta za beskućnike. Vladajući se brane kako će zaraditi turizmom te promovirati zemlju.

{slika}

‘FIFA idi kući!’

Od svibnja su diljem Brazila organizirani najveći prosvjedi u zadnja dva desetljeća. Nacija koja je ‘izmislila nogomet’ jasno je poručivala svijetu ‘FIFA idi kući’ i ‘Mundijala neće biti’.

Romario: Ovo je najveća pljačka Brazila ikada!

Štoviše, čak je legendarni brazilski nogometaš Romario na društvenoj mreži podržao prosvjede  i napisao: “Rekao sam vam, Svjetsko prvenstvo 2014. će biti najveća pljačka Brazila ikada”.

Priželjkuju da Brazil ispadne u prvom krugu

Mnogi građani i građanke Brazila priželjkuju da njihova reprezentacija ispadne već u prvom krugu kako bi se zemlja mogla vratiti ‘u stvarnost’ i izići iz kolektivne hipnoze i euforije. A realitet izgleda tako da je Brazil u velikoj ekonomskoj situaciji, stopa inflacije raste, a klasne razlike su sve veće.

I Crkva dala crveni karton Mundijalu

Za razliku od Kaptola, koji podupire inicijative poput U ime obitelji, ali u trenutcima golemih poplava, samo mole okićeni zlatom u svojim dvorima od oniksa za stradale, Katolička crkva u Brazilu je podržala prosvjednike. Osim toga, dali su crveni karton SP-u.