U fokusu

Novi prosvjedi u Sarajevu

Udar na rodiljne naknade

Udar na rodiljne naknade

Neformalna grupa Porodilje Kantona Sarajevo (KS) u četvrtak 12. lipnja 2014. će održati prosvjede ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i to s počekom u 12 sati, a pošto su Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, prognane osobe i izbjeglice donijeli odluku da se rodiljama u Kantonu Sarajevo smanji naknada za 100 KM, javlja Radio Sarajevo.

Samo godinu dana nakon održavanja JMBG prosvjeda, vlast ponovo udara na naše mališane. Odlukom nadležnog ministarstva da se porodiljama smanji naknada jasno se stavlja do znanja da najmlađa populacija nije u agendi ove vlade”, kažu iz  ove neformalne grupe.

Također, poručuje se da djeca ipak nisu budućnost, kako članovi političkog establišmenta imaju običaj da kažu, posebno sada u vrijeme predizborne kampanje. 

“U konačnici, nakon odluke, porodilje u KS će dobivati oko 360 KM, što nije ni blizu osnovnih potreba jedne bebe. Na ovaj način, ženama se poručuje da država sigurno neće brinuti o njima i da dobro razmisle, hoće li rađati i stvarati porodicu”, kažu iz ove grupe.