U fokusu

POPRATNA DOGAĐANJA FESTIVALA

ANIMAFEST: Kreativnost i animacija na nekoliko adresa

ANIMAFEST: Kreativnost i animacija na nekoliko adresa

Animafest je i ove godine pokazao zašto drži visoko mjesto na ljestvici svjetskih festivala. Osim filmskog programa, posjetiteljima je ponuđeno mnoštvo popratnih događanja i to na nekoliko zagrebačkih lokacija. Jedan od svakako najinteresantnijih je onaj u suradnji s Muzejom suvremenih umjetnosti, Animafest goes MSU. Od 25. svibnja pa sve do 8. lipnja na Medijskoj fasadi MSU-a prikazuje se 16 site-specificanimirani radovi autora iz cijelog svijeta odabrani od strane Danijela Šuljića, umjetničkog direktora Animafesta i Leile Topić, kustosice zbirki filma, videa, fotografija i medijske umjetnosti MSU-a.

Od 50 prijava, izabrani su oni koji su pokazali najveću kreativnost u animacijskoj tehnici, ali i autorski pristup koji je bio presudan kod odlučivanja. Svi koji su zainteresirani za vizualnu umjetnost ili tek slučajni prolaznici/ce mogu uživati u animacijama različitih autora iz Kanade, Japana, Australije, SAD-a, Srbije, Novog Zelanda… Među odabranima je i multimedijalni umjetnik Leija Leija, autor ovogodišnje špice Animafesta, ali i niz drugim umjetnika/ca i animatora/ca, poput Dirka de Bruyna, Parisse Mohit, Juliane Kučan, Tracy M.Robbins, Bena Ridgwaya itd.

{slika}

Galerija ULUPUH rezervirana je za izložbu lutaka i modela korištenih u izradi deset hrvatskih lutka filmova. Ovakav uvid u domaću animaciju svakako spada u jedan od programa koji tematski upotpunjuje Animafest i hrvatsku panoramu lutka filma. Iako su hrvatski autori dugo izbivali s animacijske scene kad su u pitanju lutke, granice i tehnike lutkarskog filma su se ponovno počele istraživati, a svi filmovi nastali nakon 2006. godine pronašli su svoje mjesto na svjetskim festivalima. Izložba ‘Lutka u hrvatskom animiranim filmu’ predstavlja deset autora/ica i njihove nedovršene ili tek dovršene radove, a Animafest je prepoznao potrebu da podrži lutka film kao još jednu okosnicu animirano-filmske scene u Hrvatskoj.

{slika}

U Galeriji Matice Hrvatske prikazuje se  izložba ‘Sestre’ Lee Vidaković, dok se istoimeni lutka film može vidjeti u Studentskom natjecanju ovogodišnjeg Animafesta. Lea Vidaković je multimedijalna umjetnica , a njezini radovi su poveznica između lutka animacije, umjetničke instalacije i performansa. Studirala je u Norveškoj, Zagrebu i Belgiji u kojoj trenutno i živi. Izlagala je na brojnim domaćim i inozemnim festivalima, te je njezin rad više puta prepoznat i nagrađivan. Članica je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine), a film ‘Sestre’ nastao je 2012. Godine na diplomskom studiju audiovizualne umjetnosti na Royal Academy of Art (KASK) u Belgiji.

{slika}

Prikazan je na nekoliko izložbi, više desetaka festivala i dobitnik je triju nagrada. Tehnikom animacije lutke Lea predstavlja tri paralelne priče sestara u trenutku melankolije i zabrinutosti za onom koja  nedostaje. Četvrta sestra prikazane je tek kao minijaturni objekt napuštene sobe, a promatrač u svakom trenutku može aktivno pratiti i sudjelovati u svakoj priči pojedinačno koje su prikazane na tri platna, te su snimljene širokim i krupnim planovima. 

Ovim izložbama posjetitelji Animafesta mogli su dobiti još jednu viziju o umjetnost koja svojim neograničenim mogućnostima svakim danom dobiva sve više poklonika/ca i postaje dijelom naše kulturne svakodnevnice.