Vijesti

30.05.2014. 12:41:49 - Libela

u hrvatskoj opetovana kršenja radničkih prava

Ovo su najgore zemlje na svijetu za radništvo!

Mapa radničkih prava

Mapa radničkih prava (Foto: ITUC)

Na Trećem svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se od 18. do 23. svibnja održavao u Berlinu, prezentiran je indeks radničkih prava u 139 zemalja svijeta. Zemlje su rangirane prema 97 indikatora - od zakonske zaštite do prakse.

Prema podacima za razdoblje od travnja 2013. do ožujka 2014. godine, Srednjoafrička Republika, Libija, Palestina, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija i Ukrajina su zemlje u kojima su radnici praktički bez ikakvih prava.

Zemlje u kojima su povrede radničkih prava iznimke jesu Njemačka, Francuska i Norveška, ali i na opće iznenađenje - Slovačka i Crna Gora.

Hrvatska je smještena u grupu u kojoj vlade i/ili poslodavci opetovano krše radnička prava te potkopavaju borbu za bolje radne uvjete. U istoj skupini s Hrvatskom nalaze se Srbija, Makedonija, Češka, Španjolska i Novi Zeland.

U izvješću ITUC globalni indeks prava: Za radnike najgore zemlje u svijetu 2014. naglašeno je kako su u zadnju godinu dana vlade više od 35 zemalja joristile metodu uhićenja radnika kao taktiku otpora zahtjevima za pošteno zarađene plaće, dostojanstvene i sigurne uvjete na radu. U najmanje devet zemalja kao metoda zastrašivanja koristila su se i ubojstva radnika. Zabrinjavajuće je da se čak u 87 zemalja radnicima onemogućava pravo na štrajk. U najmanje 53 zemlje radnicima je odbijen pokušaj za pregovore o boljim uvjetima rada.

Tagovi: 2014, hrvatska, indeks, ituc globalni indeks prava za radnike najgore zeml, međunarodna konferencija sindikata, prava, pravo na štrajk, rad, radna prava, radnice, radnici, radnička prava, radničko organiziranje, radništvo, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM