U fokusu

slobodno izražavanje je temelj slobodnog društva

Prijavite kršenje novinarskih sloboda!

Prijavite kršenje novinarskih sloboda!

Britansko udruženje Indeks cenzure i međunarodna organizacija Osservatorio Balcani e Caucaso osmislili su i kreirali mapu s kršenjem medijskih sloboda u državama članicama EU i onima koje su u statusu kandidata. Riječ je projektu koji ima za cilj detektirati sve vrste povreda novinarskih sloboda, bilo da je riječ o fizičkim prijetnjama, cenzuri i drugim kršenjima novinarskih prava s kojima se u Europi suočavaju novinari/ke, blogeri/ce ili građani/ke uključeni/e u potonje projekte, prenosi H-Alter.

Nevladine organizacije pozivaju sve koji/e su bili/e suočeni/e s opisanim nezakonitostima i pritiscima da to prijave na ovu stranicu, nakon čega će samo verificirani slučajevi završiti na virtualnoj karti Europe. Tamo je dosad osvanulo dvadesetak takvih slučajeva, a organizatori/ce su najavili/e da će uskoro postaviti i cjelokupni izbornik na drugim jezicima osim engleskog.

Indeks cenzure vjeruje da je slobodno izražavanje temelj slobodnog društva, a ova će internetska stranica omogućiti novinarima i novinarkama da prijave povrede njihovih prava čim se one dogode. Mapirajući ova izvješća na internetu, cjelokupni sistem ćemo pretvoriti u mehanizam za zaštitu i zalaganje za novinarske slobode, naglašavajući pritom povrede istih koje se i dalje događaju u Europi”, kazala je Melody Patry, djelatnica Indeksa medijske centure.

Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC) će u sljedećih godinu dana u 11 balkanskih zemalja, koje, među ostalim, uključuju Rumunjsku, Grčku i Srbiju, pratiti i dokumentirati povrede novinarskih sloboda kroz četiri projekta što se financiraju sredstvima iz Europske komisije. H-Alter je hrvatski partner u projektu Sigurnosna mreža za europske novinare.