U fokusu

UMRLA JE MAYA ANGELOU

Smrt slavne pjesnikinje i aktivistkinje

Smrt slavne pjesnikinje i aktivistkinje

Jedna od najpoznatijih figura američke književnosti i aktivizma za građanska prava, nagrađivana autorica Maya Angelou, umrla je danas, 28. svibnja, u 86.-oj godini života, prenosi Dazed and Confused Magazine.

Vijest o njezinoj smrti potvrdio je Allen Joines, gradonačelnik njezina rodnoga grada, Winstom-Salema u Sjevernoj Karolini. U posljednje vrijeme borila se sa zdravstvenim problemima zbog kojih je nedavno otkazala i sudjelovanje na skupu održanome njoj u čast.

Maya Angelou je bila pjesnikinja i književnica, a svoju pjesmu On The Pulse of Morning čitala je 1993. godine na svečanoj inauguraciji Billa Clintona. No, nije bila samo spisateljica, bila je i ključna figura u pokretu za građanska prava, a surađivala je s Martinom Lutherom Kingom Mlađim i Malcolm X-om. Barack Obama uručio joj je Predsjedničku Medalju slobode 2011. godine za njezin višedesetljetni doprinos književnosti i civilnom društvu. Osim toga, dobitnica je preko 50 počasnih titula, a predavala je na Wake Forest Sveučilištu.

Iznimno je poznata po svojoj monografiji iz 1969. godine, I Know Why The Caged Bird Sings, autobiografskom radu koji je dokumentirao snagu njezina karaktera i volje u borbi protiv rasizma i zlostavljanja djece. Prva je Afroamerikanka koja je napisala predložak za film – bio je to film Georgia koji je bio nominiran za Pulitzerovu nagradu.

Njezina posljednja knjiga, Mom & Me & Mom, objavljena je 2013. godine na njezin 85.-ti rođendan, a istražuje kompleksnu vezu između spisateljice i njezine majke. Autobiografija se bavi napuštanjem, ponovnim zajedništvom i bezuvjetnom ljubavlju – svim faktorima koji predstavljaju sudbinsku i intenzivnu majčinsku vezu, ističe portal For Harriet.

Odajući počast velikoj pjesnikinji i aktivistkinji, prenosimo upečatljivu i inspirirajuću recitaciju poznate njezine pjesme And Still I Rise.