Vijesti

28.05.2014. 10:22:34 - Libela

ne žele dogmu i propagandu na svom fakultetu

Studenti i studentice Medicine protiv predavanja Judith Reisman

Ne dirajte djecu!

Ne dirajte djecu!

Nakon što se prošle godine dogodilo da su studenti i studentice na zagrebačkom Medicinskom fakultetu aplaudirali predavanju kontroverzne pseudoznanstvenice Judith Reisman, ove godine uslijedio je obrat. Naime, studenti/ce su ogorčeni/e što je njihov fakultet dozvolio da ovaj tjedan Reisman ondje održi predavanje. Naglašavaju kako shvaćaju da se radi o širenju dogme i propagande protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Također poručuju vodstvu fakulteta i sveučilišta, ali i resornim ministarstvima da im radije osiguraju predavanjima koja doliče Medicinskom fakultetu te služe edukaciji i poticanju kritičkog mišljenja studenata i studentica, a ne jednoumlju i propagiranju konzervativnih ideja. Studenti/ce apeliraju na građane/ke da ne nasjedaju na ovakvo širenje dogme i propagande.

Njihovo otvoreno pismo javnosti i nadležnim osobama i institucijama prenosimo u cijelosti:

Poštovani/a,

mnogi/e studenti/ce Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu neugodno su iznenađeni i zgroženi odlukom vodstva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora istog fakulteta te vodstvom Hrvatskog društva mladih liječnika/ca HLZ-a da ugosti i samim time podrži kampanju građanske inicijative pod nazivom Ne dirajte djecu!. Jednako tako smo iznenađeni/e odabirom pozvanih predavača/ica, poglavito u vidu činjenice da dr. Reisman u Hrvatsku dolazi i promovirati svoju knjigu pa je upitno koliko će njen nastup biti objektivan, a koliko (samo)promotivan.

Na službenim stranicama Medicinskog fakulteta, u medijima i javnim portalima pozivaju se studenti/ce medicine i ostali/e građani/ke da dana 29. svibnja 2014. sudjeluju na predavanju o spolnom odgoju sa gostima predavačima T. Tate i T. Hampson i gošćom predavačicom dr. J. Reisman.

Kao što možete vidjeti u službenom letku građanske inicijative Ne dirajte djecu! i na web stranicama iste inicijative, riječ je o konzervativnoj i znanstveno neutemeljenoj inicijativi koja optužuje vladajuće strukture Republike Hrvatske da svojim 'spolnim odgojem' nameće pedofiliju. Inicijativa iznosi netočne podatke i manipulira interpretacijama istih kako bi obmanula i uplašila javnost!

Poziva na bojkot i borbu protiv edukativne i javnozdravstvene intervencije koja ima za cilj poboljšanje i očuvanje reproduktivnog zdravlja djece i mladih te ovu plemenitu ideju poistovjećuje sa pedofilijom.

Inicijativa toliko daleko seže u manipulaciji i obmani da u svojim promotivnim materijalima navodi kako "Vlasti RH svojim spolnim odgojem preuzetim od Njemačke žele postići da se djeca intimno diraju u vrtićima, da se zajedno kupaju i sapunaju sa svojim odgajateljima, da roditelji seksualno stimuliraju svoju djecu i sl...".

'Protivimo se jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta'

Kao budući/c liječnici/e, znanstvenici i kao građani/ke demokratskog društva svjesni/e smo idućega:
1. Sloboda govora i mišljenja jedno je od osnovnih ljudskih prava i jedna od najvrjednijih civilizacijskih tekovina demokratskog poretka.
2. Znanost je otvorena svima i svaka teorija otvorena je kritici. Dogmatsko razmišljanje nedopustivo je, a zdrava skepsa osnova znanstvenog rada i promišljanja.
3. Medicina kao holistička disciplina osobu mora shvatiti kao biološko, ali i psihološko i socijalno biće imajući na umu dinamiku istih pri promišljanju (javno)zdravstvenih aktivnosti te u istom trenutku mora ostati neutralna i tolerantna prema različitostima jedinki i grupa unutar populacije.

Nakon rečenoga jasno je da se protivimo jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta - institucije koja bi prije svih trebala zastupati znanstvenu skepsu, objektivan pristup znanstvenom radu te edukativni rad baziran na aktualnim dosezima međunarodne znanstvene zajednice.

Ponavljamo, nismo protiv slobode govora niti protiv izlaganja bilo koje znanstvene teorije bazirane na dokazima, no u ovim okvirima smatramo da će navedeno predavanje biti propagandno, a ne znanstveno. U istom trenutku žalimo što se ovakva inicijativa prezentira kao skeptično propitkivanje, a u istom trenutku dogmatski se zatvara i ne dopušta bilo kakvu kritiku prema samoj sebi.

S tim u vezi pozivamo kako organizatore, tako i samo Sveučilište i cijelu akademsku zajednicu na pažljiviji odnos prema ovakvim temama te na pristup koji neće ugroziti objektivan pristup prema znanstvenom radu.

Bitno je naglasiti da je ideal ravnopravnog diskursa/rasprave u ovom slučaju narušen u potpunosti te kako nam je izrazito žao da organizatori spomenutog predavanja cijeli događaj nisu organizirali u vidu okruglog stola te dopustili širu raspravu i otvoren dijalog.

'Ne nasjedajte na ovu vrstu propagande'

Kao budući/e liječnici/e, čvrsto smatramo kako je ljudsko zdravlje kao temelj liječničke profesije neodvojivo od higijene i odgovornog ponašanja te je naša dužnost i obaveza da u tom smislu educiramo kako svoje pacijente/ice, tako i čitav narod. A jedini način da to napravimo moralno i kvalitetno jest da se odmaknemo od dogmi i svoj rad temeljimo na modernim znanstvenim metodama i principima medicinske, a ne religijske/teološke etike.

Studenti/ce Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu se oštro protive održavanju ovog predavanja kao i cijeloj građanskoj inicijativi Ne dirajte djecu! i iz sljedećih razloga:

  • Smatramo da Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svojom poviješću i međunarodnim zaslugama nikako nije mjesto gdje će se održati ovakav tip predavanja koji je konzervativan, zastupa samo jednu stranu i temelji se na optužbama i neistinitim činjenicama o postojećem formatu zdravstvenog odgoja u Republici Hrvatskoj. Smatramo da podržavanje ovakvih i sličnih znanstveno neutemeljenih inicijativa može nanijeti tešku štetu na ugled i reputaciju našeg Fakulteta, a osim toga vrijeđa nemali broj znanstveno-nastavnog osoblja istog Fakulteta koji sudjeluje i doprinosi odvijanju zdravstvenog (i spolnog) odgoja.
  • Osobito nas kao studente/ice vrijeđa činjenica da je vodstvo našeg Fakulteta podržalo i odobrilo ovo predavanje. Ovim putem podsjećamo to isto vodstvo da studenti 6. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu svog kolegija Zdravlje u zajednici diljem Požeško-slavonske županije drže predavanja iz područja zdravstvenog odgoja učenicima osnovnih i srednjih škola (riječ je o predavanju o pubertetu i spolno prenosivim bolestima). Odobravanjem održavanja predavanja ovakve inicijative koja optužuje da se spolni odgoj RH temelji na pedofiliji dovodi do jasnog zaključka kako vodstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra svoje vlastite studente pedofilima pošto sami sudjeluju u provođenju istog spolnog odgoja u sklopu svog obrazovanja.
  • Od ulaska u Europsku uniju svjedoci smo velikog egzodusa mladih hrvatskih liječnika/ca diljem Europe i šire, a sami/e smo kao studenti/ce upoznati/e sa činjenicom da mnoge naše kolegice i kolege poslije završetka obrazovanja žele napustiti Lijepu našu. Svakodnevno se bojimo i živimo u strahu od različitih dezinformacija kako nam po završetku fakulteta staž neće biti plaćen ili će biti plaćen po modelu suficitiranog pripravništva iako je medicina već godinama 'debelo' deficitarno zanimanje. Suočeni sa činjenicom kako u RH nedostaje preko 4.000 liječnika/ca, a svaki mjesec nemali broj napušta istu, smatramo da niti vodstvo Medicinskog fakulteta niti resorno Ministarstvo ne poduzima gotovo ništa da svojim studentima/cama, budućim liječnicima/ama i kolegama/icama osiguraju ostanak u državi. Stoga je naš prijedlog da, umjesto ljudima upitnog znanstvenog kredibiliteta i upitnoj pozitivnosti njihovih namjera, mjesto na Fakultetu osigurate tribinama i predavanjima o tome kakva nas čeka budućnost, da napokon riješite pitanje kada će i kako biti organiziran staž, natječaji za specijalizacije i sl. Vjerujte to je ono što Vaši/e studenti/ce žele i što će im zaista biti korisno u životu.

Pozivamo resorno Ministarstvo da službeno reagira vezano uz ovaj slučaj te apeliramo na akademsku zajednicu i građane Republike Hrvatske da nikako ne podrže ovakve inicijative i ne nasjedaju na ovu vrstu propagande.

Nadamo se da će naše otvoreno pismo i prosvjedna nota barem nekom okupirati pažnju i da ćemo u doglednoj budućnosti, umjesto ovakvih neprimjerenih predavanja, u prostorijama Sveučilišta imati priliku prisustvovati predavanjima koja doliče ovakvoj instituciji te služe na korist edukaciji studenata/ica i razvoju javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

___________________________________________________________________________

Na znanje:
1. Dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta
2. Prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ministar zdravlja
3. Rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu
4. Akademik Davor Miličić, prof.dr.sc., dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu
5. Dekanski kolegij Medicinskog fakulteta u Zagrebu
6. Pročelnici Katedri Medicinskog fakulteta u Zagrebu
7. Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu
8. Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
9. Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a
10. Mediji U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

Tagovi: demokracija, dogma, hrvatska, judith reisman, medicinski fakultet, ne dirajte djecu, pismo javnosti, predavanje, propaganda, sloboda govora, studenti, studentice, zdravstveni odgoj, znanost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM