U fokusu

ženska fronta poziva na reakciju

Šutnja o Zakonu o radu i odgovornos​t akademske zajednice

Šutnja o Zakonu o radu i odgovornos​t akademske zajednice

Facebook

Ženska fronta za radna i socijalna prava je prije mjesec dana uputila zahtjev Klubovima saborskih zastupnika i zastupnica da javno izraze svoj stav o Zakonu o radu, te o našim konkretnim prijedlozima na pojedine članke Zakona.

Iako je Ženska fronta time pokušala aktivirati hrvatsku političku elitu ne bi li na taj način izazvala pomak prema vraćanju ove važne rasprave u javni prostor, te kako bi konačno otpočeo razgovor utemeljen na konzistentnim argumentima i valjanim podacima i analizama, to se nije dogodilo. Štoviše, kada je riječ o ocjeni razine trenutnog stanja demokracije u pregovorima između dvaju čitanja, ona nikad nije bila niža.

“Svjedočimo kroničnom izostanku zdrave i razvijene deliberacije koja je nadomještena ni manje ni više nego tajnim pregovorima i šutnjom Vlade, poslodavaca i sindikata, uslijed čega nam – posve necinično – preostaje fantazirati i spekulirati o tijeku pregovora o kojima ovisi naša egzistencija, naša radna i socijalna budućnost”, naglašavaju članice i članovi Fronte.

“S obzirom na medijsku šutnju o pregovorima, preostaje nam osloniti se na loše iskustvo koje nam govori da su temeljni zakoni nerijetko velikodušno predočeni javnosti netom prije ljetne stanke koja uvijek negativno utječe na organiziranje strukturiranog pritiska na Vladu. Uz to, veoma je izgledno da trenutnom otezanju doprinosi koncentracija Vlade na EU izbore, u koje nedvojbeno ulažu više kapaciteta nego u zaštitu radnica i radnika preko ZOR-a”, priopćile su.

Ovom izjavom Ženska fronta za radna i socijalna prava ujedno želi skrenuti pažnju i na ulogu akademske zajednice u procesu donošenja novog ZOR-a.

“Umjesto da se oglasi u borbi za očuvanje materijalnih i socijalnih prava radnica i radnika, upravo suprotno i zabrinjavajuće ona je aktivna na posve drugoj razini. Prešutno i očigledno s odobravanjem ustupa vlastite kadrove koji svojim savjetodavnim ulogama legitimiraju poredak koji štiti interese kapitala, iako su kao sveučilišni profesori plaćeni od javnog novca. Riječ je, primjerice, o iznimno uspješnoj suradnji tzv. ekonomskih i pravnih eksperata i Hrvatske udruge poslodavaca, o stručnjacima koji savjetuju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koji se potom udružuju s bankarskim sektorom, javno zagovarajući rizične proizvode financijske industrije za “korisne” projekte i neodrživu investicijsku klimu. Hrvatska tu nije nikakva iznimka, takvu prodaju akademske zajednice i njeno skladno savezništvo s akterima spomenutim u prethodnoj rečenici u svjetskoj smo povijesti susretali kad god su se kršila materijalna i socijalna prava destrukcijom i reformama zakona koji su se ticali radništva”, ističe Ženska fronta.

“I dok se ovih dana oni najobespravljeniji guše u poplavama, a sutra kada se voda spusti, neće imati sredstava za održavanje golog života i uspostavu normaliziranog početka jer nisu dovoljno fleksibilni, efikasni, poduzetni ili prilagodljivi tržišnoj bujici, za to vrijeme na suhom tlu, iza zatvorenih vrata veliki umovi kroje još jedan zakon koji će biti odgovoran za buduće generacije potplaćenih radnika i radnica. Samo zajedničkim, strukturiranim pritiskom možemo pokušati spriječiti manipulativnu objavu Zakona pred ljeto kako bismo izbjegli imobilizaciju organizirane reakcije, a time i zakočili  zacrtanu, sigurnu i nesmetanu formalizaciju fleksibilizacije radnog zakonodavstva”, piše u priopćenju.

Ženska fronta za radna i socijalna prava poziva saborske zastupnike i zastupnice da pročitaju primjedbe sindikata i civilne scene na prijedlog izmjena Zakona o radu, a osobito nekorumpirane dijelove akademske zajednice da budu na čelu javne rasprave o društvenom smjeru koji diktira liberalizacija i prekarizacija tržišta rada, te da otvore pitanje komodifikacije struke naspram njezine autonomije.

Žensku frontu za radna i socijalna prava čine: Autonomna ženska kuća Zagreb, Babe, BRID, Centar za ženske studije, CESI, Kontra, Koordinacija žena HURS-a, Odbor žena NHS-a, Roda, ROSA (Centar za žene žrtve rata), Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Za rad spremne, Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija SSSH.