U fokusu

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo

Što se doista događa u Brazilu?

Što se doista događa u Brazilu?

Manje je od dva mjeseca do Svjetskog nogometnog prvenstva 2014, a stvari bi mogle biti još gore.

Ismijavanje događaja sprejom ispisanom porukom na vlaku samo je početak brazilskih problema.

John Coates, potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) nedavno je za pripreme u Rio de Janeiru za Olimpijske igre 2016 rekao da su najgore koje je ikada vidio.

“MOO je formirao posebnu radnu skupinu kako bi pokušali ubrzati pripreme”, rekao je u priopćenju. “No, situacija na terenu je kritična.”

Prema njegovom izvješću izgradnja mnogih mjesta ozbiljno kasni. MOO je zabrinut i zbog kvalitete radova. Uloženih 14 milijardi dolara u igre, u kombinaciji s pripremama za Svjetski kup, rezultirali su prisilnim deložacijama, groznim uvjetima rada i niskim plaćama za građevinare.

Zatim tu je i problem kriminala. Prema američkom State Departmentu stopa kriminala u Rio de Janeiru ocijenjena je kao ‘kritična’, a sigurnosni rizici za međunarodne posjetitelje potaknuli su masovno policijsko strože kažnjavanje. Gotovo 20.000 obitelji prisilno su premještene iz domova u blizini stadiona, s malo ili bez naknade, a prema nekim procjenama trenutno 9.000 policajaca zauzima 174 favele, gdje živi 600.000 ljudi.{slika}

Ipak, nasilje u gradu se samo povećalo. Česti su ‘smrtonosni sukobi’ između bande i policije, a zbog toga lokalno stanovništvo je u stalnom strahu, a mnogi od njih se boje šetati noću.

Cortes tvrdi da MOO sada mora poduzeti presudne korake.

U očajnoj situaciji građani prosvjeduju zbog rezova u javnoj službi, dok se s druge strane troše milijarde na Svjetsko nogometno prvenstvo i pripreme za Olimpijske igre.

Je li ekonomska dobit doista vrijedna ljudske patnje? Teško je u potpunosti odgovoriti na to pitanje, zbog euforije oko igara. Ovo i slična pitanja se zaobilaze.

No, na mnoga pitanja još treba dati odgovor, prije ili kasnije. Nadajmo se da Rio može spasiti stvar prije nego bude prekasno.