Vijesti

10.05.2009. 16:52:54 - T.B.

Stup srama za političke stranke

U subotu je održana akcija Stup srama kako bi još jednom upozorio na nepoštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova od strane političkih stranaka. Na stupu srama našle su se stranke koje nisu ostvarile 40% žena na kandidacijskim listama. Kada bi se već u ovom izbornom ciklusu primjenjivale kazne za političke stranke koje na svojim listama nemaju 40% žena, HDZ bi sa svojim koalicijskim partnerima bio dužan platiti 800 000 kuna, SDP sa svojim koalicijskim partnerima 720 000 kuna, HSS tamo gdje izlazi samostalno 160 000 kuna, a HNS 80 000 kuna. Znači 1 760 000 kuna i to samo za kandidacijske liste za županijske skupštine! Je li stvarno jedini način da političke stranke poštuju zakone koje same donose da ih se za njihovo kršenje novčano kažnjava?

Političke su stranke kandidirale ukupno 11452 žene na kandidacijskim listama za lokalne izbore što je udio od 24%. Za županijske skupštine kandidirale su ukupno 1924 žena odnosno 28%. No ako izdvojimo liste za koje je izvjesno da će i dobiti zastupnike i zastupnice u županijskim skupštinama i skupštini Grada Zagreba, a tu prije svega mislimo na koalicije okupljene oko HDZ-a i koalicije okupljene oko SDP-a, tada je udio kandidiranih žena manji i iznosi 24%. Ako tome pridodamo činjenicu da su se žene i opet mahom našle u donjim dijelovima lista, možemo sa sigurnošću tvrditi da će u županijskim skupštinama nakon izbora u najboljem slučaju sjediti 20% žena. Iako bi to predstavljalo određen napredak u odnosu na mandat 2005.-2009. kada je u županijskim skupštinama bilo 15% žena, i dalje bismo bili predaleko od uravnotežene zastupljenosti žena u tijelima odlučivanja.

Istovremeno je organiziran i drugi krug glasovanja za najseksističku izjavu hrvatskih političara. Nakon što su građani i građanke za parlamentarne izbore 2007. godine prvim pobjednicima proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića te ih time poslali među evergreene hrvatskog seksizma, ove godine status evergreena hrvatskog seksizma su osvojili: Vjekoslav Marochini (SDP) za izjavu "Žena bez djece je kao muškarac bez odsluženog vojnog roka" kao pobjednik, Milan Bandić (SDP) s izjavom "Što znači biti uspješan? Obogatiti se bez rada, to je uspjeh, to je obrazac ponašanja. Biti in, biti cool, to znači biti frajer, nekoga istući. Pa koje žene vole šonju? Hoćete mi reći profesori, jel' vole šonju? Vole frajera, fakina koji iza sebe ima pet do deset tuča i to s teškim ozljedama, ako je moguće da je veća šljiva." kao drugoplasirani te Nadan Vidošević s izjavom "Neka dame začepe uši, ali samo jedna stvar raste u tuđim rukama, a to nije naše gospodarstvo." kao trećeplasirani. Čestitamo pobjednicima!

Tagovi: cesi, lokalni izbori, milan bandić, nadan vidošević, seksizam, stup srama, vjekoslav marochini

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM