U fokusu

EU izbori

Objavljen popis pravovaljanih lista za Europski parlament

Objavljen popis pravovaljanih lista za Europski parlament

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u nedjelju navečer zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za europske izbore. Na listama je 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto). Prosjek godina kandidata/kinja je 45. Najmlađi kandidat je Mihael Peklar iz ORAH-a, rođen 1995., a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine.

Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991.), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941.). 

Zakonsku kvotu od 40 posto podzastupljenog spola nije ispoštovalo ukupno 15 lista te se u svim slučajevima radi o ženama kao podzastupljenom spolu. Kada bi se na ovim izborima naplaćivale kazne koje predviđa Zakon o ravnopravnosti spolova, državni proračun bio bi bogatiji za 750,000 kuna. Među listama koje nisu ispoštovale kvote su i Kukuriku koalicija sa 36 posto žena na listi i Savez za Hrvatsku sa 18% žena na listi, ali i stranka Pokret za modernu Hrvatsku koja je u svojoj modernosti uspjela pronaći točno dvije žene za listu.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.