U fokusu

Reakcija na presudu

Najvažnija presuda Ustavnoga suda RH za statusna pitanja trans osoba u RH

Najvažnija presuda Ustavnoga suda RH za statusna pitanja trans osoba u RH

Povodom presude Ustavnog suda o kojoj smo izvještavale, TransAid izdao je priopćenje kojeg prenosimo u cjelosti.

“Prošlog mjeseca  donesena je prva presuda u Republici Hrvatskoj od strane Ustavnog suda, po kojem su institucije RH dužne pravno priznati status spola transrodne osobe u skladu s rodnim identitetom te osobe. To je veoma važna presuda za sve nas trans osobe u Republici Hrvatskoj jer nam se ovim činom po prvi puta priznaje pravo da slobodno živimo i izražavamo svoj identitet.

Zabrana diskriminacije temeljem rodnog identiteta i (rodnog) izražavanja u Republici Hrvatskoj prepoznata je Zakonom o suzbijanju diskriminacije, usklađenog s Poveljom o temeljnim pravima Europske unije. To znači da u RH nitko ne smije biti diskriminiran/a na temelju svog rodnog identiteta, uključujući i pravo na promjenu upisa spola u dokumentima, bez prisile na invazivne operativne zahvate.

Ovakvom presudom Ustavni sud dosljedno provodi sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, po kojemu je država potpisnica Europske konvencije dužna priznati sva građanska i statusna prava, uključujući i pravno priznanje roda, odnosno upis spola osobe u dokumentima, u skladu s načinom na koji se osoba samo-definira, uvažavajući poštovanje njezinog privatnog života s naglaskom na zaštitu dostojanstva svake osobe. Velika većina država Europe omogućava promjenu upisa spola u matičnim knjigama za transrodne osobe. Ovo je prvi primjer pozitivne prakse u Republici Hrvatskoj za trans osobe, te očekujemo da će i daljnja praksa i promjene zakonskih okvira ići u tom smjeru.”