Vijesti

01.04.2014. 16:57:32 - Jutarnji.hr/Libela

Ustavni sud donio odluku

Donesena presuda u korist trans osoba

Kao prigodno dobra vijest povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba, Jutarnji list je objavio kako će najkasnije u sljedeća tri mjeseca prva osoba u Hrvatskoj u dokumente upisati promjenu spola iako nije napravila operativni zahvat.

Promjena spola upisat će se temeljem odluke Ustavnog suda, donesene prošli tjedan. Radi se o slučaju osobe koja je rođena kao žensko, ali već dugi niz godina osjeća da je zarobljena u krivom tijelu, što su prepoznali i njeni roditelji, uz čiju je podršku rano počela primati hormonalnu terapiju i živjeti u drugom rodu.

Budući da je operacija promjene spola iznimno zahtjevna, skupa i ne izvodi se u Hrvatskoj, a i rezultati su neizvjesni, njezini su roditelji u nekoliko navrata podnosili zahtjev za promjenu temeljem stručne medicinske dokumentacije, ali bez operacije, no svaki su put odbijeni. Stoga su se obratili Ustavnom sudu, koji je prošle srijede odlučio u njihovu korist.

Ustavni je sud zaključio da je upravno rješenje matičnog ureda, koji je nekoliko puta odbijao zahtjev tužitelja da mu se upiše promjena spola temeljem njegove medicinske dokumentacije, suprotna ustavnom jamstvu postupanja u razumnom roku i ustavnom jamstvu na privatni život.

Premda nigdje nije izrijekom rekao da mu se mora odobriti promjena spola, naredio je Ministarstvu uprave kao nadležnom da u roku od tri mjeseca donese rješenje o upisu promjene spola konkretne osobe u matične knjige.

Tagovi: hrvatska, lgbt, ministarstvo uprave, trans osobe, trans visibility day, ustavni sud

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (22)

Stari komentari

muško:

Super, nekužim zašto treba bilo kakva dokumentacija, ionako su po ustavu žene i muškaraci izjednačeni pa je za dražvu svejedno ko je kojeg spola, to bi trebalo bit maksimalno jednostavno, ja prvi mjenjam spol
01.04.2014. 18:08
kosee:
muško, ti to ozbiljno?
02.04.2014. 09:54
Lilly:
muško je obicni troll, vjecno zarobljen u vijestima portala "Libela". Mrznja i opsesija stvarno idu ruku pod ruku.

Moj komentar: Spol se nikada ne moze promijeniti. Rodni identitet nek' ti bude sto god hoces, ali spol je nepromjenjiv.
Ne moze rodjeni muskarac odjednom reci da je trans zena. Trebas imati rodnu disforiju. A to se treba dijagnosticirati.
Iz tih razloga, mislim da bi se trebalo zvati "promjena rodnog identiteta", a ne promjena spola.
I mislim da bi trans osobe trebale imati svoje prostore, svoj trans aktivizam.
Trans pitanjima nije mjesto u feminizmu.
02.04.2014. 13:12
muško:

kosee, želim biti žena želim poticaje za žene poduzetnice, odričem se svih privilegija kao muškarac
02.04.2014. 13:26
muško:
lilly, evo čitam sa stranica prswww.prs.hr/index.php/izvjesca/izvjesce-o-radu-za-2013

piše vako "Posebno zabrinjava podatak da 43% prijavljenih za počinjenje nasilja u obitelji čine žene kao i udio od 35% žena koje su uhićene u slučajevima obiteljskog nasilja".


Smatraš li i ti da je zabrinjavajuće ako muškarac prijavi nasilje ili bi trebao trpit i šutit???

Znači po tebi ako neko se bori za ljudska prava jednog spola, mrzi drugi spol??
02.04.2014. 13:34
Lilly:
Musko, pises stvari koje nemaju veze s vezom.
Je li ja tebe napadam, jesam te pretukla? Tko to tebe tuce?
Ti nisi "svi muskarci", niti ne predstvaljas muski rod.
Taj podatak kojeg si iznijeo ne egzistira u vakuumu, trebaju se pridodati sva iskustva i zena i muskaraca i polazaj i jedne i druge skupine u modernom hrvatskom drustvu da bi se o tome moglo objektivno razmisliti, no ovdje nije uopce rijec o tome.
Ti si doslovno kopipejstao dio izvjesca koji mislis da bi "potvrdio" nesto, a sto je to sto zelis dokazati? Da su muskarci inferiorni? Da zelis biti zena?
Kakve to uopce ima veze s transrodnim osobama?
02.04.2014. 13:44
Lilly:
Musko, pises stvari koje nemaju veze s vezom.
Je li ja tebe napadam, jesam te pretukla? Tko to tebe tuce?
Ti nisi "svi muskarci", niti ne predstvaljas muski rod.
Taj podatak kojeg si iznijeo ne egzistira u vakuumu, trebaju se pridodati sva iskustva i zena i muskaraca i polazaj i jedne i druge skupine u modernom hrvatskom drustvu da bi se o tome moglo objektivno razmisliti, no ovdje nije uopce rijec o tome.
Ti si doslovno kopipejstao dio izvjesca koji mislis da bi "potvrdio" nesto, a sto je to sto zelis dokazati? Da su muskarci inferiorni? Da zelis biti zena?
Kakve to uopce ima veze s transrodnim osobama?
02.04.2014. 13:48
Lilly:
I jos nesto "Musko":
Ta stranica sa sobom ima izvjesce - od 273 stranica, koje ti ocito nisi procitao.
Da si procitao, zadnje bi ti na pameti bilo koristiti to kao bilo kakav "argument", na bilo kakvoj stranici, jer prikazuje potpuno drugaciju sliku od one koje si ti zamislio citanjem PRS stranice. Zastrasujuce detalje izvjesca ne budem iznosila na vijesti koja nema veze sa spolnom diskriminacijom, vec s rodnim identitetom.
Slobodno odi natrag na tu stranicu i procitaj kad budes imao vremena, ne sazetak, vec cijeli pdf dokument, rijec po rijec.
Zelim ti ugodan ostatak dana.
02.04.2014. 14:04
muško:

Lilly, dok ja čitam izvješće evo i ti se malo zabavi pogledaj ovaj filmić www.youtube.com/watch?v=GjgBfklmYj8 čujem da su ovaj zakon iz španije prepisali u Istanbulsku rezoluciju i da fali jedan zemlja da ratificra da postaane važeči za Hravatsku, a šta će onda bit veselo za muškiće
02.04.2014. 19:20
kosee:
Znači nije bilo ozbiljno. Ok, samo pitam.
03.04.2014. 10:03
muško:

kosee, zašto misliš da nije ozbiljno, jesi čitala za lektiru Duga od Dinka Šimunovića curica je htjela biti dečko, jer je kao djevočica bila diskiminirana, iz sličnog razloga ja želim postati žena, želim poticaje za žensko poduzetništvo, želim ranije u penziju. Jeli Šimunović neozbiljan hočemo li ga izbacit iz lektire?
04.04.2014. 00:59
tratinčica:
muško, ajd' prestani s trolanjem. a ako doista želiš biti žena zbog "privilegija", onda će te veseliti i činjenica da ćeš raditi za manju plaću, biti diskriminiran na razgovorima za posao, obavljati kućanske poslove u većoj mjeri, biti trudan i rađati, počesto doživljavati seljačke upadice na javnim mjestima i uživati u blagodatima kućnoga nasilja, između ostaloga. elem, dakle, uživaj! ;)
04.04.2014. 12:48
kosee:
muško, tvoj prvi komentar nije bio u tom smislu, niti je smisao ove rasprave koji spol je bolji i kojeg bi bilo pametno odabrati. Koliko sam shvatila, napisao si da je za državu svejedno kojeg je osoba spola, a tu bi se dalo dati toliko protuargumenata da ni jedan novi članak ne bi bio dovoljan.
Za početak kao sitna provokacija - ako je svejedno je li netko muškarac ili žena, zašto smo onda uveli u ustav definiciju da je brak zajednica muškarca i žene? Očito je vrlo važno tko je tko.
04.04.2014. 13:27
muko:
@ tratinčica jel ti zbilja vjeruješ da poslodavac plati više muškarca nego ženu za isti posao, a ima mogučnost da zaposli ženu i plati je manje, jel ti zbilja vjeruje da su poslodavci mizagoni i da se odriču profita da bi napakostili ženama, zašto bi kao žena obavao kućanske poslove u većoj mjeri samim tim isticanjem toga legalizira se ta situacija, većina žena voli biti trudne i rađati, a one koje to ne vole ne moraju biti trudne i rađati, nevidim u čemu je problem, seljačke upadice na javnom mjestu, što su seljačke upadice, a što dozvoljeno udvaranje, to bi trebalo pojasnit radi pravne sigurnosti, za obiteljsko nasilje sam već obrazlozio u gornjim upisima, veliki pozdrav!!
04.04.2014. 13:34
tajuska:
"što su seljačke upadice, a što dozvoljeno udvaranje" kad postanes zena vrlo brzo ces shvatiti razliku :*
04.04.2014. 15:03
muško:
@ tajuska da kad budem žena moći ću muškarcima upada bez straha , jer kad muškarac upda ženi onda ovisno o njenom subjektivnom dojmu krši nekoliko konvekcija kad žena upada muškarcima nikome ništa.
04.04.2014. 18:44
za:
@muško
Pratim tvoje komentare već neko vrijeme.Pa pobogu što ti se dogodilo?Otkud tolika ogorčenost?Mora da je bila fatalna :-)
04.04.2014. 20:37
muško:
@ za, nemam pojma zašto banaliziraš problem diskiminacije muškaraca, osobno nikad nisam imao problema niti sa jednom ženom niti bio diskiminran, samo primječujem nepravde u društvu

Evo prijedlog za urednice napravite jedan članak o tome što je rodno osvještno postupanje u slučajevima rodnog nasilja i što je to rodno nasilje i koja je razlika između običnog i rodnog nasilja
04.04.2014. 21:41
za:
@muško budi muško, uzmi lopatu i kopaj.
Eto sada bar imaš pravo reći da si diskriminiran :-)
05.04.2014. 13:43
za:
Muškarci danas koriste više kozmetičkih preparata od žena, depiliraju se više od žena, paze na svoj izgled više od žena, prate modu više od žena, uslikavaju se više od žena.Muškarci sve više liče na žene, a žene na muškarce.Pa nije ni čudno da u tom pravcu ide i diskriminacija :-)
05.04.2014. 14:00
BoyWonder:
Nije mi jasno zasto je ikoga briga sto ce kome pisati u dokumentima - musko, zensko, nesto trece ili nista. Idealno bi bilo da uopce taj podatak ne postoji u sluzbenoj evidenciji jer zbilja nema potrebe. Ok, trenutno zbog definicije braka jedino ima potrebe, ali i ta definicija je besmislena pa tako i nju treba maknuti - i maknuti uopce iz zakona spominjanje "musko" "zensko" "rod" "spol" - jedino kod zakona o suzbijanju diskriminacije ima smisla kako se navode npr. kategorije rase, vjeroispovijesti, itd. tako i spol/rod. A kako ti nigdje u sluzbenim dokumentima ne pise (i ne treba pisati) npr.vjeorispovijest, tako ne treba niti spol/rod. I onda bi se sva ova problematika rijesila.

A ako vec postoji oznaka spola u dokumentima, ne vidim problem da se svatko definira onako kako zeli. Zasto bi meni smetalo da nekome pise da je zensko, musko ili nesto trece? Kakve to veze ima sa mnom? Sta ce se to toliko "strasno" desiti ako dopustimo ljudima da sami odrede ime, spol, vjeroispovijest i slicno? A argument "sto ako se predomisle?" - jao, pa srusit ce se cijeli svemir - isto kao kad netko promijeni ime, pa mozda se jednog dana predomisli - nista, promijenit ce ga opet, platit ce opet izradu novih dokumenata, i sve pet. The world keeps spinning ;)
05.04.2014. 16:34
muško:

tako je boywonder, treba spolu i rodu dati isti tretman kao i vjeroispovjesti nema pozitivne i negativne diskriminacije
05.04.2014. 19:47

Stup srama

Iz drugih medija

AEM