U fokusu

Femininum radionice

U Rijeci se govori o feminizmu

U Rijeci se govori o feminizmu

U četvratk, 27. ožujka, u Rijeci, na Kampusu na Trsatu, u sklopu projekta “Femininum radionice” održano je predavanje dr. sc. Biljane Kašić pod nazivom “ZaŠto feminizam? Zbog čega feministički djelovati?”.

Femininum radionice su svojevrsni pilot-projekt u organizaciji Sveučilišta u Rijeci. Projekt je pokrenut kako bi se utvrdilo postoji li realna potreba za preispitivanjem i razgovorom o feminizmu. S obzirom da je održana peta od ukupno osam radionica, a na svakoj je prisustvovalo  tridesetak ljudi, realno je očekivanje da će Sveučilište u Rijeci prepoznati potrebu svojih studenata/ica za dodatnim sadržajima koji se bave rodno osjetljivim i sličnim pitanjima. Kako navodi jedna od koordinatorica projekta, prostor Akvarija na Kampusu je redovno popunjen publikom čiji profil se mijenjao ovisno o tematici koja je bila obrađivana. Radionice koje slijede bit će konceptualno izmijenjene, uz više interakcije publike i predavača.

Prof. dr. sc. Biljana Kašić je predavanje “ZaŠto feminizam? Zbog čega feministički djelovati?” posvetila postavljanju pitanja: Gdje je prostor slobode? Kako sloboda i feminizam koreliraju? Što znači feminizam u diskursu? Proizvode li sveučilišta feminističku elitu? Uz teme karakteristične za salonski feminizam, kojih je bilo izuzetno mnogo za tako kratko predavanje, prof. Kašić se nije dotakla onoga što je aktualno hrvatskim feministkinjama, kao što su štetne izmjene ZOR-a i propitivanje prava na pobačaj.

Kako pažnja publike nije opadala u sat vremena intenzivnog i bogatog izlaganja dvadesetak tema teorije feminizma od strane prof. dr. sc. Kašić, ostaje zaključak da  riječkoj publici nedostaje ovakvih sadržaja.